Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Καταρρέει απ' την εγκατάλειψη το Ψυχιατρείο της Λέρο



Ξεκολλάνε οι οροφές, ενώ υπάρχει και πρόβλημα στατικότητας στα κτίρια, τα οποία πρέπει να ελεγχθούν άμεσα

Τα φώτα κρέμονται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς σε ορισμένα σημεία του κτιρίου έχει καταρρεύσει μέρος της οροφής
Τα φώτα κρέμονται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς σε ορισμένα σημεία του κτιρίου έχει καταρρεύσει μέρος της οροφής
Οροφές με τούβλα που πέφτουν, μούχλα στο ταβάνι αποθηκών υγειονομικού υλικού και φαρμάκων, χώροι που δουλεύουν εργαζόμενοι ακόμα και χωρίς θέρμανση, είναι οι εικόνες που αντικρίζει κανείς στα κτίρια του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Λέρου.
«Εδώ και ένα μήνα, έπεσε τμήμα της οροφής σε κτίριο που στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι έχουν αναρτήσει πανό που γράφει "Πέφτει, ακούει κανείς;"» μας είπε ηΟλγα Σιάντου, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, που επισκέφτηκε πρόσφατα το Ψυχιατρείο.
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν απ' τη Διοίκηση να γίνει έλεγχος για τη στατικότητα του κτιρίου και να λειτουργήσει η υπηρεσία σε ασφαλές μέρος, αλλά δεν έγινε τίποτε. Στο Ψυχιατρείο δεν υπάρχει ούτε τεχνικός ασφαλείας, ούτε γιατρός εργασίας.
Τον έλεγχο της στατικότητας του συγκεκριμένου κτιρίου από πολιτικό μηχανικό, όπως και όλων των κτιρίων στο Ψυχιατρείο, ζήτησαν ξανά οι εργαζόμενοι από τη Διοίκηση, σε παράσταση διαμαρτυρίας που συμμετείχε και η Ολγα Σιάντου. Επίσης, απαίτησαν να απαγορεύσει την είσοδο στο κτίριο και να τοποθετηθεί κόκκινη κορδέλα.
Ο διοικητής αρκέστηκε να πει ότι περιμένει κλιμάκιο από την Αθήνα. Να σημειωθεί ότι πριν από έναν περίπου χρόνο, είχε πέσει τμήμα της οροφής στο Ακτινολογικό σε ώρα εργασίας και όπως λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, από τύχη δε θρήνησαν θύματα.
Ταυτόχρονα, στο Ψυχιατρείο υπάρχει υποστελέχωση και εντατικοποίηση της δουλειάς για το προσωπικό, καθώς και υπερωριακή απασχόληση στις κλινικές, που δεν πληρώνεται. Σε κατάσταση ομηρίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο μικροβιολογικό εργαστήριο, όπου εργάζονται μόνο τρεις παρασκευαστές και αναγκάζονται να καλύπτουν με βάρδιες όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο! Εξω από το νοσοκομείο έχουν αρχίσει να ανοίγουν επιχειρήσεις που αποσκοπούν στο κέρδος.
Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» στο νοσοκομείο και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεσμεύτηκαν να αναδείξουν τα προβλήματα των εργαζομένων και να συμβάλουν στην κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, ώστε από κοινού να αγωνιστούν με τους υγειονομικούς για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων.