Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Με νέα πρόταση και πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας






Τη νέα πρόταση με τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας με τηλεφωνικές επικοινωνίες σε Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ, όπως και στο κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδρίασε για περισσότερες από 5 ώρες, ενώ από το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός βρίσκεται τις Βρυξέλλες.
Συνάντηση με τους επικεφαλής των «θεσμών» θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης. 
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, «στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ». Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ και το απόγευμα θα συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα.
Η Σύνοδος Κορυφής θα γίνει στις 8 το βράδυ της Δευτέρας, νωρίτερα στις 1.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει και επίσημα τη νέα της πρόταση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ήδη στη βελγική πρωτεύουσα έχουν μεταβεί ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο επικεφαλής της «ομάδας διαπραγμάτευσης» Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τη Δευτέρα συνεδριάζει και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες. 
Όπως ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας στις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ «παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος».
Η πρόταση της κυβέρνησης πρέπει να καλύπτει με αντιλαϊκά μέτρα την πρόταση των δανειστών που θεωρείται η βάση της διαπραγμάτευσης και προβλέπει αύξηση φορολογικών εσόδων 1% του ΑΕΠ δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ και μείωση δαπανών για συντάξεις επίσης κατά 1% του ΑΕΠ, με το συνολικό ύψος των αντιλαϊκών μέτρων για το 2015 να φτάνει τα 3,6 δισ. ευρώ.
Κάποιες πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν πως στη νέα πρόταση θα περιλαμβάνεται επιπλέον αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κυρίως με τη μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλότερο συντελεστή. Επίσης, θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών για το συνταξιοδοτικό που σχετίζονται με το χρόνο κατάργησης των πρόωρων συντάξεων ή με το ύψος επικουρικών συνάξεων.
Κανείς πάντως δεν αποκλείει μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup ή και της Συνόδου Κορυφής να προκύψουν αλλαγές στην πρόταση με προσθήκη αντιλαϊκών μέτρων. Βέβαιο είναι πως διατηρούνται τόσο το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ όσο και το χαράτσι της αποκαλούμενης «αλληλεγγύης».
Παραμένει το ερωτηματικό αν η Δευτέρα είναι η καταληκτική ημερομηνία για συμφωνία ή το τέλος του Ιούνη, όπως επίσης παραμένει το ερωτηματικό αν σε περίπτωση συμφωνίας, αυτή θα είναι ένα νέο μνημόνιο ή η παράταση του υπάρχοντος για ορισμένους μήνες.

Δηλώσεις Ολάντ - Ρέντσι

«Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά πρέπει να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κατάσταση αυτή» δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.
Ο Γάλλος Πρόεδρος εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί και μετά τη Σύνοδο της Δευτέρας λέγοντας «τη Δευτέρα και την Πέμπτη έχουμε δυο Συνόδους Κορυφής και τα σημεία αναφοράς πρέπει να είναι οι ευρωπαϊκές αρχές αλλά και το να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει τις χρηματοδοτήσεις που αναμένει».
Στις δικές του δηλώσεις ο Ματέο Ρέντσι ανέφερε ότι «στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δείχνουμε την καλή μας διάθεση, τη συνεργασία μας, αλλά για να επιτευχθεί συμφωνία χρειάζεται η καλή διάθεση και των δυο πλευρών».

Δηλώσεις Σόιμπλε

Να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα ζητά από την ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σε δηλώσεις του ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, ισχυρίστηκε ότι σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο και Ισπανία «η σταθεροποιητική πολιτική μας είχε αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, στις ευρωπαϊκές χώρες όπου οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο συμφωνήθηκαν αλλά και εφαρμόστηκαν» και πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα «εφόσον εφαρμόζονταν μεταρρυθμίσεις».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι δεν πρέπει να αλλάξει το μείγμα διαχείρισης της κρίσης με τη χαλάρωση των κανόνων στην Ευρωζώνη λέγοντας χαρακτηριστικά «αν δεν μπορούμε να βασιζόμαστε ούτε σε αυτά που συμφωνήσαμε, τότε δεν θα αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη».