Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ Ψάχνουν θεωρίες για να «βγάλουν λάδι» το καπιταλιστικό σύστημα



Στο μείγμα διαχείρισης που απαιτείται για να εξασφαλιστεί ρευστότητα στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους και στην «αναγκαία εξυγίανση» του ασφαλιστικού συστήματος, επικεντρώθηκε η χτεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, στη διάρκεια της οποίας κατέθεσαν ως μάρτυρες ο εκπρόσωπος του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, Σ. Ρομπόλης και ο προέδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κ. Κόλλιας.
Τα όσα προέκυψαν από τις ερωτήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων της συγκυβέρνησης, της ΝΔ κ.λπ., περί «συστημικής κρίσης», «κρίσης χρέους» κ.ά., και τις καταθέσεις των μαρτύρων για τις «αιτίες που οδήγησαν στα μνημόνια» επιβεβαιώνουν ότι η απόφαση της συγκυβέρνησης να συστήσει αυτήν την Επιτροπή, είναι στην πραγματικότητα ενταγμένη στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τη λαϊκή συναίνεση για τη διατήρηση του ήδη διαμορφωμένου αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου και τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, με κάποιες διαχειριστικού τύπου διαφορές, με βάση και τις ανάγκες του εγχώριου κεφαλαίου στην τρέχουσα φάση.

Θέλουν «επενδυτικό σοκ» για το κεφάλαιο, πασπαλισμένο με... «ισομερή ανάπτυξη»!

Ενδεικτικά ο Σ. Ρομπόλης ανέφερε σχετικά με τα ελλείμματα που... οδήγησαν και στα μνημόνια: «Για το θέμα του ελλείμματος θα έπρεπε να μπούμε σε διαδικασία μέτρων, αλλά μέτρα που παράγουν περισσότερο πλούτο και όχι τον συστέλλουν». Οπως σημείωσε, πρόκειται για «δύο σχολές σκέψης. Επιλέχτηκε η άποψη του περιορισμού. Εγινε μια συστολή των παραγωγικών δυνάμεων αντίθετα με την διαστολή».
Προσθέτοντας ότι θα πρέπει «να βρεθεί μία νέα θεωρία», ενώ επικαλούμενος θεωρίες που παραβιάζουν ακόμα και τις βασικότερες νομοτέλειες του καπιταλισμού, όπως είναι η ανισόμετρη ανάπτυξη, προκειμένου να βγάλει λάδι το σύστημα, είπε: «Δηλαδή, γιατί να μην εφαρμόσουμε τη μετακεϋνσιανή θεωρία ή τη θεωρία της ισομερούς ανάπτυξης;», προσθέτοντας ότι η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας οφείλεται «στο μοντέλο αυτό που λένε οι Γάλλοι της "l' echange inegal", που έχει εγκαθιδρυθεί στην ΕΕ, το μοντέλο, δηλαδή, της άνισης ανάπτυξης»!
Αναφερόμενος στην «εξυγίανση» του ασφαλιστικού συστήματος του οποίου, όπως ανέφερε, οι «παθογένειες» συνέβαλαν στη δημιουργία των ελλειμμάτων και του χρέους, πρότεινε την ενοποίηση των Ταμείων, ώστε σταδιακά να μείνει ένα, καταργώντας σταδιακά τις ανισότητες (σ.σ. προφανώς με ισοπέδωση δικαιωμάτων και παροχών προς τα κάτω, όπως επιβεβαιώνει όλη η μέχρι σήμερα πείρα των λαών της ΕΕ). Μάλιστα, προχωρώντας παραπέρα έκανε λόγο για ένα ενιαίο «ευρωπαϊκό ασφαλιστικό ταμείο», το οποίο θα έχει παραρτήματα στις χώρες της ΕΕ.
Υπογράμμισε, επίσης, χαρακτηριστικά ότι «αν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια αυτό που θα συμφωνηθεί δεν αφήνει πόρους στην οικονομία για να δημιουργηθεί ένα σοκ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε να διαχειριστούμε τη φτωχοποίηση του πληθυσμού».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλοςκάλεσε τον Σ. Ρομπόλη να απαντήσει αν γνωρίζει έστω ένα παράδειγμα ισομερούς ανάπτυξης στην καπιταλιστική οικονομία, ενδοκλαδικό, διακλαδικό, είτε σε επίπεδο περιφέρειας όχι μόνο στην Ελλάδα, χωρίς βέβαια να λάβει απάντηση. Πρόσθεσε για το ζητούμενο της συζήτησης ότι «Οι υπάρχουσες θεωρίες δεν μπορούν να απαντήσουν στις υπάρχουσες προκλήσεις άρα πρέπει να ανακαλύψουμε μία άλλη θεωρία. Για να απαντήσουμε στις προκλήσεις ποιου; Ενός συστήματος που γεννάει ανισότητες. Μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε και να αναστοχαστούμε, τις απόψεις που πρόβαλε ο Μαρξ για το ξεπερασμένο του καπιταλιστικού συστήματος και την ανάγκη ανατροπής και αντικατάστασής του, αντί να ψάχνουμε θεωρίες για να μειώσουμε ανισότητες που συνεχώς διευρύνονται;».
Ο δε πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κ. Κόλλιας,επισήμανε ότι για να επέλθει η ανάπτυξη απαιτούνται «παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα που να βοηθούν την επιχειρηματικότητα».