Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ανοιχτές συσκέψεις του ΚΚΕ


Από τη χτεσινή σύσκεψη στη Νίκαια
Από τη χτεσινή σύσκεψη στη Νίκαια
Αύριο στη Σαλαμίνα ολοκληρώνονται οι ανοιχτές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε Κορυδαλλό, Νίκαια, Κερατσίνι και Πέραμα, από την ΤΕ Πειραιά της ΚΟΑ, με κεντρικούς ομιλητές στελέχη του ΚΚΕ. Αναπτύχθηκε η συζήτηση και ξεδιπλώθηκε ο προβληματισμός για την αναγκαιότητα η εργατική τάξη και ο λαός να το πάρουν απόφαση ότι έχουν τη δύναμη, ότι μπορούν και πρέπει να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Με την οργάνωση στους χώρους δουλειάς και τις συνοικίες, πρέπει να διεκδικήσουν σήμερα τα δίκαια αιτήματά τους και παράλληλα να ενισχύσουν τη λαϊκή συμμαχία, στην προοπτική της σύγκρουσης με τον καπιταλισμό και τα μονοπώλια, της κατάκτησης της εξουσίας. Από τη συζήτηση αναδείχτηκε, επίσης, η αναγκαιότητα να μη χαθεί άλλος χρόνος για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, να μην παραπλανηθούν ξανά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αυτές τις μέρες προσπαθεί να καθησυχάσει, λέγοντας πως «ό,τι έγινε, έγινε». Η αλήθεια είναι ότι τα όσα ψηφίστηκαν σε δύο δόσεις από τη Βουλή τις τελευταίες μέρες είναι μόνο η αρχή, που ανοίγει το δρόμο για την κλιμάκωση της βαρβαρότητας με το 3ο μνημόνιο.

Να απορριφθούν τα «εναλλακτικά σχέδια» εγκλωβισμού του λαού
Από την πλατεία Χαλκηδόνας, στη Νίκαια, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι αυτή η πολιτική, που εφαρμόζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ με ακριβώς τους ίδιους εκβιασμούς και επιχειρήματα όπως επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν είναι μονόδρομος. Ειδικά για το κυβερνών κόμμα, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παγίδευσε το λαό με ψεύτικα λόγια, ενώ πρόσφερε και προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στο σύστημα. Ξέπλυνε και ξεπλένει όλους τους προηγούμενους, δίνοντάς τους το δικαίωμα να απειλούν και πάλι το λαό. Τους έδωσε το δικαίωμα να λένε ότι δεν έκαναν κάτι διαφορετικό από αυτό που γίνεται σήμερα, ότι είναι μονόδρομος η μόνιμη κατάσταση φτώχειας για το λαό...».
Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που ξετυλίγονται από μερίδες εντός ΣΥΡΙΖΑ, όπως η «Αριστερή Πλατφόρμα», να εμφανίζονται ως διαφωνούντες με την εφαρμοζόμενη πολιτική: «Εχει ξεκινήσει ήδη η νέα προσπάθεια εξαπάτησης από ορισμένους που τάχα τώρα δυσφορούν και εναντιώνονται στην πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας ταυτόχρονα ότι τη στηρίζουν, αλλά την καλούν να εφαρμόσει ένα άλλο "εναλλακτικό σχέδιο", ένα "Σχέδιο Β". Πρόκειται για "Σχέδιο Β" στην εξαπάτηση και τον εγκλωβισμό του λαού, όπως είχε και παλιότερα το ΠΑΣΟΚ το λεγόμενο αριστερό κομμάτι του. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που συμφώνησαν με την επέκταση του μνημονίου στις 20 Φλεβάρη, που δεν είπαν τίποτα για τις 47 σελίδες της πρότασης Τσίπρα, που τελικά αποτελούν και τη βάση για το νέο μνημόνιο...».
Ο Γ. Πρωτούλης κάλεσε τους παρευρισκόμενους να απορρίψουν τα νέα ψευτοδιλήμματα, τις νέες «παγίδες» που στήνονται από τους παραπάνω, με τη συζήτηση γύρω από την αλλαγή νομίσματος. Οπως είπε «ο εργατόκοσμος πρέπει να σκεφτεί πιο ριζοσπαστικά, πιο βαθιά και πιο τολμηρά, καθώς η αλλαγή νομίσματος από μόνη της δεν είναι πραγματική ρήξη προς όφελος του λαού. Πραγματική ρήξη είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια των εργαζομένων. Η αλλαγή νομίσματος, το grexit, που θα έρθει ως αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών, δε θα ανακουφίσει τους εργαζόμενους, όπως δε θα τους ανακουφίσει ούτε και η παραμονή στο ευρώ».
Τέλος και με αφορμή ερωτήματα από φίλους του Κόμματος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να γίνουν πιο αποφασιστικά βήματα στην οργάνωση της λαϊκής πάλης: «Πρέπει να μαζικοποιηθούν τα εργατικά συνδικάτα, οι Λαϊκές Επιτροπές, τόνισε. Να μετρηθούν βήματα στην οργάνωση και την αλληλεγγύη, ειδικά τώρα που θα γιγαντωθούν τα προβλήματα. Και μέσα στην καθημερινή πρωτοπόρα δράση, για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών, ν' ανοίγει η συζήτηση για το πώς θα απαλλαχτούμε συνολικά από αυτή την κατάσταση, από το δρόμο ανάπτυξης που μας έφερε ως εδώ. Πώς θα γίνει πράξη η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, για να μεγαλουργήσει ξανά ο λαός μας».

Να μην αποδεχτεί ο λαός αδιαμαρτύρητα τη σφαγή του
Στα «Γαριδάδικα» του Κερατσινίου, μίλησε ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ. Το στέλεχος του Κόμματος κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ να πρωτοστατήσουν, ώστε να πάψουν οι εργαζόμενοι να παρακολουθούν με αμηχανία τις εξελίξεις. Να μην απογοητευτεί ο λαϊκός κόσμος, να μη σκεφτεί ότι «αφού δεν τα κατάφερε κι αυτή η κυβέρνηση» πρέπει να αποδεχτεί το νέο μνημόνιο αδιαμαρτύρητα, στη λογική «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω».
Ο Β. Μαρούπας στάθηκε ιδιαίτερα στη λύση που προτείνει το ΚΚΕ στην εργατική τάξη και το λαό. Οπως είπε, το πρώτο βήμα είναι να αντιληφθεί ο λαός το βασικό πρόβλημα, που αν δεν αντιμετωπιστεί, θα αναπαράγεται η φτώχεια και η εξαθλίωση. Αυτό δεν είναι άλλο από το ότι τα εκατομμύρια των εργαζομένων, των παραγωγών του πλούτου, ζουν με ψίχουλα, σε αντίθεση με εκείνους τους λίγους που απολαμβάνουν τον πλούτο, αφού έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, η Ελλάδα να αναπτύσσει μια σειρά κλάδους, όπως η ναυτιλία, οι τηλεπικοινωνίες, το φάρμακο, η ενέργεια, η βιομηχανία τροφίμων, το εμπόριο και ο τουρισμός, ενώ μια σειρά άλλων κλάδων συρρικνώνονται δραματικά, ενάντια στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, π.χ. τα ναυπηγεία, η χαλυβουργία, ο ιματισμός, οι κατασκευές, η αγροτική οικονομία κ.λπ. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι ότι το κίνητρο της παραγωγής είναι το μέγιστο κέρδος για τους καπιταλιστές».
Αναφερόμενος στη λύση αυτού του προβλήματος που έχει ως αποτέλεσμα τη μαζική φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση, το στέλεχος του Κόμματος υπογράμμισε: «Αφού το βασικό πρόβλημα είναι η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, η μοναδική λύση είναι η κοινωνικοποίησή τους, που θα επιτρέψει και τον κεντρικό σχεδιασμό. Για την πραγματοποίηση αυτού του δρόμου, απαιτείται η εργατική τάξη να καταλάβει την εξουσία, να οικοδομήσει το δικό της κράτος. Στην κυβέρνηση αυτή, της εργατικής εξουσίας, θα μπει μπροστά το ΚΚΕ. Αυτή η εξουσία θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα αποδεσμεύσει τη χώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι προϋποθέσεις για να γίνει πράξη αυτός ο δρόμος, είναι ο λαός να οργανωθεί και να παλέψει γι' αυτόν, να ισχυροποιείται το ΚΚΕ, ειδικά εκεί που κρίνεται η μάχη με το κεφάλαιο, στους χώρους δουλειάς και να ηττηθεί η αστική ιδεολογία και τα οπορτουνιστικά αναχώματα. Πρέπει ν' αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης. «Αυτός ο δρόμος πραγματικά αξίζει θυσίες. Θυσίες για εμάς και όχι για το κεφάλαιο», τόνισε το στέλεχος του Κόμματος.