Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Εντείνονται τα παζάρια με ανεβασμένα τα αντιλαϊκά «κοντέρ»


Στη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης μεταφέρονται οι διαπραγματεύσεις για τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία

Από τη χτεσινή συνάντηση της Α. Μέρκελ με τον Φρ. Ολάντ, μία μέρα πριν από τη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης
Από τη χτεσινή συνάντηση της Α. Μέρκελ με τον Φρ. Ολάντ, μία μέρα πριν από τη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης
Με εφαλτήριο τη λεγόμενη «πρόταση Γιούνκερ», την τελευταία αντιλαϊκή πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ (πρόταση που κατατέθηκε στις 26 Ιούνη και είναι ουσιαστικά ίδια με αυτή που έθεσε η συγκυβέρνηση στο ερώτημα του δημοψηφίσματος) επιχειρείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το ξεκλείδωμα των παζαριών που εξελίσσονται «εντός των τειχών» και για λογαριασμό του κεφαλαίου. Την ίδια ώρα, ο αντιλαϊκός πήχης ανεβαίνει σε ολοένα και ψηλότερα επίπεδα, καθώς προ των πυλών εμφανίζεται η ομοβροντία με τα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο της «επόμενης μέρας» και των μνημονίων της.
«Δεν βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που μπορεί να ερμηνευθεί ελεύθερα», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μ. Γιέγκερ, σχετικά με το αίτημα χρηματοδότησης που υπέβαλε την περασμένη βδομάδα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Παράλληλα, η πρωθυπουργική επιστολή - αίτημα για την ένταξη σε νέο μνημόνιο - τρίτο στη σειρά - κρίνεται «ασαφής», «νομικά αδύναμη» και θεωρείται από τους «θεσμούς» ως τυπικά ανύπαρκτη καθώς δεν εκπληρώνει τις «τυπικές προϋποθέσεις της Συνθήκης του ESM» (σ.σ. για τη συνθήκη του ESM, βλ. το αναλυτικό θέμα στη σελ. 7 του σημερινού «Ρ»). Ανάγλυφα, πλέον, αποκαλύπτεται και ο χαρακτήρας της διαπραγμάτευσης που στήθηκε και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε, επιβεβαιώνει πως η «αποτυχία των προηγούμενων διαπραγματεύσεων δεν συνέβη για μια διαφορά 400 εκατ. ευρώ», αλλά «επειδή η ελληνική κυβέρνηση κατάλαβε ότι στις συνομιλίες για το τρέχον πρόγραμμα στήριξης δεν θα υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους».
Να σημειωθεί ότι στην οξυμένη ενδοαστική διαπάλη, υπεισήλθε και η πλευρά του ΔΝΤ, με την έκθεση για το ελληνικό κρατικό χρέος που κρίνεται «μη βιώσιμο». Η έκθεση του ΔΝΤ έγινε η νέα αντιλαϊκή σημαία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σημείο αιχμής της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης, συγκαλύπτοντας βέβαια τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που καταγράφονται στην ίδια έκθεση...
Σε χτεσινές δηλώσεις της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι «λαμβάνει υπόψη το εκλογικό αποτέλεσμα» και ακόμη ότι «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα εάν μας ζητηθεί».Είναι φανερό ότι η εν λόγω... «στήριξη» μεταφράζεται στην υπογραφή μνημονίου και με την πλευρά του ΔΝΤ, ο ρόλος και η παρουσία του οποίου στο πλαίσιο της Ευρωζώνης ευνοήθηκε από την πολιτική και τους διαχειριστικούς ελιγμούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Δεν είναι ρεαλιστικός ο στόχος για την επίτευξη συμφωνίας εντός των επόμενων 72 ωρών, εκτίμησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group)Τ. Βίζερ, σύμφωνα με τον οποίο η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και η υπόσχεση του Αλ. Τσίπρα «για άμεση συμφωνία δεν είναι ρεαλιστική». Είναι φανερό ότι το κλείδωμα της αντιλαϊκής συμφωνίας θα απαιτήσει και νέα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα και πάνω από αυτά για το οποία υποτίθεται ότι η συγκυβέρνηση ρώτησε το λαό στο δημοψήφισμα...

«Νέες» προτάσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης
Τις «νέες» προτάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που πλέον περιβάλλονται και επισήμως με το μανδύα του «εθνικού στόχου», με την κάλυψη όλων των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη χτεσινή σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα, αναμένει η καγκελάριος της ΓερμανίαςΑγκελα Μέρκελ από τον Αλ. Τσίπρα, κατά τη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Αυτό συμφωνήθηκε σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης τόνιζε ότι «μετά την απόφαση του ελληνικού λαού οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις δεν υπάρχουν», προσθέτοντας ωστόσο ότι «η πόρτα για συζητήσεις παραμένει ανοιχτή».
Στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης έχουν προσκληθεί και οι επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι και του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Στην πρόσκλησή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, αναφέρει: «Σε συνέχεια του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πιστεύω πως πρέπει να συναντηθούμε επειγόντως στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να συζητήσουμε την κατάσταση και τις πιθανές λύσεις».
Εξάλλου, τηλεδιάσκεψη αποκλειστικά για το ζήτημα της Ελλάδας, πραγματοποίησαν το πρωί χτες οι επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι και του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ.
Την ίδια ώρα, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόφσκις, τονίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από «μηδενική βάση». Αξιοποιώντας και το αίτημα για νέα χρηματοδότηση που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε πως δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις, καθώς δεν υπάρχει η έγκριση του Γιούρογκρουπ για το νέο πρόγραμμα του ESM. Το αίτημα αυτό, ταυτόχρονα με τα αντιλαϊκά μέτρα του τρίτου μνημονίου θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, προκειμένου στη συνέχεια να εγκριθεί, όπου αυτό προβλέπεται, από τα κοινοβούλια των κρατών της Ευρωζώνης.
«Η πόρτα είναι ανοιχτή στις συνομιλίες» και βέβαια στην κατεύθυνση συμπλήρωσης του νέου πακέτου με επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα είναι το κοινό μήνυμα που απέστειλαν, μετά τη χτεσινή συνάντησή τους, η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ. Από την πλευρά της, η Α. Μέρκελ σημείωσε επίσης πως οι «αναγκαίες προϋποθέσεις» για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις «δεν πληρούνται», ενώ ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να πει πώς θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις. Υπάρχει μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη και για την Ελλάδα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας.
Χαρακτηριστικές, ως προς τον τρόπο που αξιοποιείται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν«Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση, πιο ισχυρή μετά την ψήφο που εκφράστηκε την Κυριακή, είναι σε θέση να κάνει προτάσεις που είναι ρεαλιστικές, προτάσεις που θα μας επιτρέψουν να πάμε μπροστά».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζ. Οζμπορν, εκτίμησε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να επιδεινωθεί με ταχείς ρυθμούς. «Εάν δεν υπάρξει καμιά ένδειξη από τις συναντήσεις αυτές (σ.σ. Γιούρογκρουπ - έκτακτη Σύνοδος Κορυφής) (...) μπορούμε να αναμένουμε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί ταχύτατα», ανέφερε.

Ανοιχτά όλα τα αντιλαϊκά ενδεχόμενα
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για την παραπέρα αύξηση των μέτρων της δημοσιονομικής προσαρμογής ακόμη και για ποσά πάνω από 12 δισ. ευρώ, έναντι μέτρων ύψους 8 δισ. ευρώ που προβλεπόταν στην προηγούμενη πρόταση στην οποία είχαν συγκλίνει η συγκυβέρνηση και οι «θεσμοί» της τρόικας.
Εξετάζεται, επίσης, και το ενδεχόμενο νέου δανείου για ποσά στο ύψος των 50 δισ. ευρώ, στα οποία ενδέχεται να περιλαμβάνονται και ποσά για τις νέες ανάγκες στήριξης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.
Στο παρασκήνιο, εξετάζονται και τα εναλλακτικά σενάρια, όπως η χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους, σεπερίπτωση παράλληλου νομίσματος, σε διασύνδεση με τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.

Επικοινωνία με Πούτιν και νέα παρέμβαση από ΗΠΑ
Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και ζητήματα περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνορωσικής συνεργασίας συζήτησαν ο Αλ. Τσίπρας και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου. «Ο Βλ. Πούτιν εξέφρασε την υποστήριξή του στο λαό της Ελλάδας ενώπιον των δυσκολιών που η χώρα οφείλει να υπερβεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου, σύμφωνα με την οποία συζήτησαν «πολλά ζητήματα που συνδέονται με την ανάπτυξη της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας». Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία ελπίζει στην επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της, το ταχύτερο δυνατό.
Παράλληλα, ο Βλ. Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ.Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου «συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας Ρωσίας και ΔΝΤ, στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, στις 5 Ιούλη, στην Ελλάδα, σχετικά με τους όρους της παροχής οικονομικής βοήθειας, από τους διεθνείς πιστωτές».
Την ίδια ώρα, στην «επίτευξη συμβιβασμού που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» εστιάζει τη χτεσινή νέα παρέμβασή της, η πλευρά των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου,Τζ. Ερνεστ, ανέφερε ότι χρειάζεται ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα συνδυάζει την οικονομική ανάκαμψη και τη σταθερότητα. Παράλληλα, υποστήριξε πως, παρά την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, η αντίδραση των αγορών ήταν περιορισμένη.
Συγχαρητήρια μηνύματα, τέλος, προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος απέστειλαν ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο ιστορικός Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο, καθώς και οι πρόεδροι της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο, της Βολιβίας Ε. Μοράλες και της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ.