Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ Στο επίκεντρο τα αδιέξοδα και οι αντιθέσεις στην Ευρωζώνη


Τα υπαρκτά αδιέξοδα στην Ευρωζώνη και το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από αυτή (το περιβόητο Grexit) καταγράφουν τα ρεπορτάζ των διεθνών αστικών ΜΜΕ για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, με τις αναλύσεις που γίνονται, βέβαια, να πρέπει να ιδωθούν υπό το πρίσμα των συμφερόντων που κάθε Μέσο από κάθε χώρα (αστική τάξη ή τμήμα της) εξυπηρετεί.
Χαρακτηριστικά είναι τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου, όπου η αστική τάξη της χώρας, χωρίς να είναι στο ευρώ, παζαρεύει τη θέση της στην ΕΕ, ενώ άλλα τμήματά της - για την ώρα μειοψηφικά - τάσσονται ανοιχτά και υπέρ της εξόδου από την ΕΕ (το λεγόμενο Βrexit). Ο «Guardian» θεωρεί ότι το αποτέλεσμα της επικράτησης του «όχι» «προκαλεί ένα σεισμό που μπορεί να εκτροχιάσει το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης» και πως «θέτει την ευρωπαϊκή ηγεσία ενώπιον της πιο βαθιάς κρίσης εμπιστοσύνης της και αφήνει την Ελλάδα αντιμέτωπη με ενδεχόμενο οικονομικής κατάρρευσης και εξόδου από το ευρώ», ενώ χαρακτηρίζει «εφιάλτη» τις εξελίξεις για την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία και ιδιαίτερα τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.
Το BBC, σε αναλύσεις του, αναφέρει ότι «η Ελλάδα θα βρεθεί ενώπιον δύο επιλογών, είτε η Τράπεζα της Ελλάδας να προχωρήσει σε ρευστότητα χωρίς την άδεια της ΕΚΤ, κάτι που θα προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων ηγετών και θα γινόταν αντιληπτό ως ισοδύναμο αποχώρησης από το ευρώ, είτε να προχωρήσει ανοιχτά στη δημιουργία νέου νομίσματος».
Εξίσου χαρακτηριστικά είναι τα γερμανικά αστικά ΜΜΕ, απηχώντας και τη γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» κάνει λόγο για «πύρρειο νίκη» και σημειώνει συγκεκριμένα: «Τώρα η αριστερή συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ και ο δεξιός κυβερνητικός του εταίρος θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την άβολη πολιτική πραγματικότητα. Αυτό θα είναι σκληρό για όλους τους συμμετέχοντες (...) Οι Ελληνες θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι στο άμεσο μέλλον δε θα υπάρξει καμιά βελτίωση. Σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει καν αχτίδα φωτός στον ορίζοντα». Δηλαδή, ουσιαστικά προδιαγράφει το νέο αντιλαϊκό πακέτο.
Το «Spiegel» γράφει: «Τώρα ξεκινούν οι δύσκολες βδομάδες»«Με το "όχι" στους ώμους του, ο Τσίπρας θέλει να πάρει καλύτερη συμφωνία από τους πιστωτές - σπάνια πρέπει να έχει ένας πολιτικός κάνει τόσο λανθασμένο υπολογισμό». «Η έξοδος από το ευρώ εμφανίζεται σχεδόν αναπόφευκτη και ο δρόμος σκληρός».
Ο γαλλικός Τύπος, από την πλευρά του, απηχεί και την προσπάθεια της γαλλικής αστικής τάξης να διαπραγματευτεί τη θέση της εντός ΕΕ, διεκδικώντας χαλάρωση στους δείκτες. Η «Liberation» τιτλοφορεί κεντρικό άρθρο της ως «Οδύσσεια», με αναφορές σε «σκληρότατη λιτότητα στους Ελληνες, που έχουν ήδη υποστεί αφαίμαξη»«κίνδυνο διάρρηξης της νομισματικής ένωσης, χρυσά επιχειρήματα για τους εθνικιστές και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μεσίστιο» και αναρωτιέται: «Αυτό θέλουμε, να εγκαταλειφθεί το όνειρο μίας ενωμένης Ευρώπης στη βάση των ανθρωπιστικών αξιών;».
Η «Figaro», από την άλλη, που εκφράζει τις «δεξιές δυνάμεις», αναφέρει επίσης ότι «η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την έξοδο από το ευρώ», αλλά και αυτή υποστηρίζει ότι το «όχι» ήταν «ψήφος εναντίον της Μέρκελ».
Η ιταλική «Corriere della Sera», φανερά θέτει ό,τι βάζει και η «ριγμένη» αστική τάξη της Ιταλίας, αναφέροντας πως «η επικράτηση του "όχι" είναι ήττα της επιμονής της Γερμανίας» και ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος «εξαναγκάζει τους πάντες να εξετάσουν τη συνείδησή τους».
Η ισπανική «El Pais» γράφει πως το «όχι» φέρνει την «ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη»«Για το τι θα συμβεί από δω και πέρα, χρειάζεται ένα τάγμα μέντιουμ: Από τη δύσκολη επανεκκίνηση του διαλόγου με τους πιστωτές μέχρι την έξοδο από το ευρώ λόγω οικονομικής ασφυξίας - εάν η ΕΚΤ δε χορηγήσει ρευστότητα και κόψει οριστικά τον ομφάλιο λώρο του ELA - κάθε ενδεχόμενο μοιάζει πιθανό» γράφει.