Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σε φάση εσωστρέφειας και ονοματολογίας


Αναζητούν πρόσωπα και «πειστικές προτάσεις», για να μπορέσει η ΝΔ να παίξει ξανά το ρόλο της στην εναλλαγή στην αστική διακυβέρνηση

Πολιτική νομιμοποίηση της μεταβατικής προεδρίας του στη ΝΔ λέγεται ότι σκέφτεται να αναζητήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ο Ευ. Μεϊμαράκης
Πολιτική νομιμοποίηση της μεταβατικής προεδρίας του στη ΝΔ λέγεται ότι σκέφτεται να αναζητήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ο Ευ. Μεϊμαράκης
Σε φάση εσωστρέφειας και ονοματολογίας μπαίνει η ΝΔ, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, την αποτυχία του «ναι» και την παραίτηση του Αντ. Σαμαρά από την προεδρία του κόμματος.
Στα διαδικαστικά, ο εκτελών χρέη προέδρου, ορισθείς σε αυτή τη θέση από τον ίδιο το Σαμαρά,Ευ. Μεϊμαράκης, λέγεται πως σκέφτεται μια σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ώστε να ζητήσει, έστω και εάν δεν προβλέπεται τυπικά από το καταστατικό του κόμματος, μια πολιτική νομιμοποίηση της μεταβατικής προεδρίας του.
Για το μετά, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν δύσκολο έως απίθανο να γίνει εκλογή νέου προέδρου πριν τα τέλη Σεπτέμβρη.
Σημειωτέον, βάσει του καταστατικού της ΝΔ, η εκλογή της νέας ηγεσίας δε γίνεται από συνέδριο, αλλά «από τη βάση». Για τη θέση του προέδρου ήδη ξεκίνησαν να ακούγονται μια σειρά ονόματα, όπως οιΝτόρα Μπακογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας, Μ. Βορίδης, Ευ. Στυλιανίδης, Β. Κικίλιας και Ολγα Κεφαλογιάννη.
Εξάλλου, παρών στη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος δήλωσε, ήδη, με γραπτή ανακοίνωσή του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης: «Ο μεγάλος χώρος της πατριωτικής, δημοκρατικής και δημιουργικής παράταξης δεν κατάφερε να πείσει και κυρίως δεν κατάφερε να παρουσιάσει πειστική πρόταση. Οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ανάταξή του (...) Σε αυτήν τη διεκδίκηση βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή» ανέφερε.
Στο εσωτερικό του κόμματος, βέβαια, εδώ και μήνες είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση για το αν πρέπει το κόμμα να στραφεί σε ακόμα νεαρότερες ηλικίες, προκειμένου να αντιπαρατεθούν, όπως λένε, στην «ομάδα Τσίπρα». Σε αυτή τη βάση, ακούγονται και τα ονόματα των Κ. Μπακογιάννη (περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας), αλλά και του Α. Παπαμιμίκου (γραμματέας της ΝΔ).

Τοποθετήσεις και εκτιμήσεις
Μιλώντας χτες στον ΑΝΤ1, ο Μ. Βορίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία της ΝΔ, λέγοντας ότι όλοι μπορούν να είναι υποψήφιοι και πως σε ό,τι αφορά τον ίδιο, θέλει να σκεφτεί κάποια πράγματα και να εξετάσει τις παραμέτρους πριν πάρει τις αποφάσεις του.
Αλλά και ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης, ερωτηθείς στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» αν θα είναι υποψήφιος, άφησε κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό: «Θα το δούμε. Κάθε πράγμα στον καιρό του» είπε.
Εκτιμώντας ποιους ψηφοφόρους έχασε στο δημοψήφισμα η ΝΔ, σημείωσε: «Χάσαμε πολύ συγκεκριμένα κοινά. Χάσαμε τους νέους ανθρώπους, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, το σύνολο των τουριστικών περιοχών, το οποίο ψήφισε υπέρ του "όχι". Αποξενωθήκαμε από ένα κομμάτι του αγροτικού κόσμου».
Ο ίδιος, μιλώντας στο MEGA, σημείωσε: «Η παράταξή μας έχει ανάγκη πια να επανιδρυθεί και να απευθυνθεί στη νέα γενιά. Πρέπει να στηρίξει σαφέστατα την ευρωπαϊκή προοπτική. Οφείλουμε οπωσδήποτε να στηρίξουμε το δοκιμαζόμενο κόσμο, από τον οποίο, με τις πολιτικές και με τη ρητορεία μας, αποξενωθήκαμε.Και αποξενωθήκαμε πολύ σκληρά τα τελευταία χρόνια».
«Θα συζητήσουμε με τον κ. Μεϊμαράκη και θα προχωρήσουμε ομαλά στις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού. Δεν έχουμε τη βιάση να τελειώσουμε μέσα στον Ιούλη», πρόσθεσε. «Αυτή την ώρα, προέχει η ιστορική μας ευθύνη να συζητήσουμε πρώτα για το πού θέλουμε να πάει η παράταξη και μετά να δούμε το πρόσωπο που θα την οδηγήσει εκεί. Θεωρώ ότι σήμερα η ιστορική ευθύνη των προσώπων που απαρτίζουν την ηγετική ομάδα της ΝΔ, είναι να βρούμε την πορεία που θα διανύσουμε».
Ο Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα FM», μεταξύ άλλων, είπε: «Το αποτέλεσμα δεν το περίμενα και το απευχόμουν. Ηταν ήττα και για την Κεντροδεξιά και για όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις το γεγονός ότι δεν πείσαμε την κοινωνία για την πρότασή μας (...) Αποδειχθήκαμε ανεπαρκείς να υπερασπίσουμε στο δημοψήφισμα την πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή».
«Το ζήτημα δεν είναι ηλικιακό. Εδώ δεν είναι στρατός για να αποστρατεύονται κλάσεις» πρόσθεσε, ξορκίζοντας το ενδεχόμενο αποκλεισμού μεγαλύτερης ηλικίας στελεχών από τις υποψηφιότητες για τη νέα ηγεσία. Στο ερώτημα, δε, αν προτίθεται να είναι ο ίδιος υποψήφιος, απάντησε ότι «εάν η πολιτική πρόταση της ΝΔ με καλύπτει, θα μπορούσα να το σκεφτώ».
«Το μεγάλο ζήτημα επιμένω ότι είναι η ταυτότητα και το μέλλον της Κεντροδεξιάς σήμερα. Οφείλουμε να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της ΝΔ και το αν μπορεί να αποκατασταθεί η σχέση της με την κοινωνία» πρόσθεσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για μετεξέλιξη της ΝΔ σε «νέο» κόμμα, με άλλα σύμβολα και όνομα, αν θεωρηθεί ότι το ...παλιό κουστούμι δεν μπορεί, οριστικά πια, να πείσει ευρύτερες μάζες ψηφοφόρων και να εμφανιστεί εκ νέου χρήσιμη στα μονοπώλια ως πόλος ικανός να αναλάβει και να διαχειριστεί την αστική διακυβέρνηση.