Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ Οι μεν ετοιμάζουν νέα μνημόνια, οι δε τα συγκαλύπτουν


Παραίτηση - απομάκρυνση Βαρουφάκη... κατ' απαίτηση των «εταίρων», σύμφωνα με όσα ο ίδιος αναφέρει

Την επιτάχυνση στα παζάρια για τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία σηματοδοτούν και οι ανακατατάξεις σε θέσεις - κλειδιά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (φωτ. από τη χθεσινή παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Οικονομικών)
Την επιτάχυνση στα παζάρια για τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία σηματοδοτούν και οι ανακατατάξεις σε θέσεις - κλειδιά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (φωτ. από τη χθεσινή παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Οικονομικών)
Ο Ευ. Τσακαλώτος, συντονιστής της κυβερνητικής «ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης» και μέχρι χτες αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, ορκίστηκε χτες βράδυ νέος υπουργός Οικονομικών, μετά την παραίτηση - απομάκρυνση του Γ. Βαρουφάκη από τη θέση.
Την παραίτησή του φέρεται να υπέβαλε χτες και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στο λεγόμενο «Brussels Group», Γ. Χουλιαράκης, αν και επ' αυτού δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Γ. Χουλιαράκης φερόταν από καιρό δυσαρεστημένος με τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και από την επιλογή για δημοψήφισμα, η οποία μάλιστα του έγινε γνωστή ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τη νέα συμφωνία. Εντούτοις, το γεγονός ότι χαίρει της εκτίμησης των «θεσμών» της τρόικας τροφοδοτεί σενάρια ότι ενδέχεται να αξιοποιηθεί σε άλλη θέση, ενδεχομένως κυβερνητική.

Οι «εταίροι» θα «εκτιμούσαν» την απουσία του...
Η απομάκρυνση του Γ. Βαρουφάκη ήταν αίτημα των «εταίρων» εδώ και καιρό, κάτι που ομολογεί και ο ίδιος στην ανακοίνωση που εξέδωσε, με την οποία αφήνει εμμέσως αιχμές και σε βάρος του Αλ. Τσίπρα που το αποδέχτηκε. Οπως αναφέρει, «λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα "εκτιμούσαν" την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το υπουργείο Οικονομικών. Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος. Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών».
Ο Γ. Βαρουφάκης δηλώνει ακόμα ότι θα στηρίξει τον Αλ. Τσίπρα και τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Εντούτοις, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση της απομάκρυνσής του, συνοδεύτηκε από σενάρια περί σκέψεών του για σχηματισμό πολιτικής κίνησης τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως σε συνάρτηση με τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν στο αστικό πολιτικό σκηνικό.
Απ' την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, δήλωσε: «Ο Γ. Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να τον ευχαριστήσει για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».

Πανηγυριώτικος κουρνιαχτός στον ΣΥΡΙΖΑ
Κι ενώ είναι φανερό ότι οι διεργασίες και στο εσωτερικό της κυβέρνησης εντείνονται ενόψει της επιτάχυνσης των παζαριών για τη σύναψη της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, «πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη» βλέπει το κύριο άρθρο της ιστοσελίδας που απηχεί απόψεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ...
«Ο ελληνικός λαός (...) θριάμβευσε και κατάφερε μια ιστορικών διαστάσεων τομή στις εξελίξεις (...) Ο ελληνικός λαός με το σημερινό δυνατό και δυναμικό του "ΟΧΙ" αφήνει πίσω του τα πέντε χρόνια μνημονιακού εξευτελισμού, που τον καταδίκασαν στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση. Πήρε την κατάσταση στα χέρια του και όρθωσε ένα αδιαπέραστο τείχος στη λιτότητα, στον αυταρχισμό, στα νομοθετικά πραξικοπήματα. Είπε ένα βροντερό "ΟΧΙ" στους εκβιαστές (...) που απαρτίζουν το κατάμαυρο λόμπι της υποταγής και της παραμονής στα μνημόνια (...) που επιδιώκουν τον εξανδραποδισμό του και την κηδεμονία της χώρας (...) Είχε να αντιμετωπίσει το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας, όλους αυτούς που σε συνεργασία με την τρόικα σχεδίασαν και εφάρμοσαν τα μνημονιακά προγράμματα συντριβής των δικαιωμάτων και εισοδημάτων», αναφέρεται σε ένα άρθρο - κρεσέντο δημαγωγίας.
Τα πέντε μνημονιακά χρόνια βέβαια - όπως και αυτά πριν από αυτά - εξακολουθούν να βαραίνουν το λαό, το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιό τους διατηρείται ακέραιο, καθώς επιλογή της κυβέρνησης είναι να υπηρετήσει το κεφάλαιο. Για τον ίδιο λόγο είναι έτοιμη μάλιστα να συνομολογήσει νέα μνημόνια, αναγορεύοντας σε μονόδρομο το «κατάμαυρο λόμπι της υποταγής...» που αποτελεί στρατηγική επιλογή του ντόπιου κεφαλαίου.
Η «Αριστερή Πλατφόρμα» κοροϊδεύει το λαό ότι το «"ΟΧΙ", σημαίνει "ναι" στην προοπτική για μια καλύτερη ζωή, τον καθιστά αφέντη στον τόπο του, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την εφαρμογή μιας ελπιδοφόρας εναλλακτικής πολιτικής εξόδου από την κρίση και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας». Αφέντης ο λαός στον τόπο του δεν μπορεί να γίνει όσο η εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας βρίσκονται στα χέρια του κεφαλαίου. Ούτε καμία προοπτική για καλύτερη ζωή διανοίγεται για το λαό μέσα από δημοψηφίσματα για τους όρους σφαγής όσων δικαιωμάτων τού απέμειναν. Αυτή η προοπτική ανοίγεται με όρους λαϊκού κινήματος, οργάνωσης της πάλης του σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.
Απόδειξη και το σημείο του άρθρου όπου ερμηνεύεται το αποτέλεσμα σαν «εφαλτήριο και μια νέα αφετηρία για να εφαρμόσει η κυβέρνηση το ριζοσπαστικό, προοδευτικό πρόγραμμά της, παίρνοντας δύναμη από μια ακόμη πιο φρέσκια λαϊκή ετυμηγορία». Αναφέρεται φυσικά στο περιβόητο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» με τις γενναίες παροχές στο κεφάλαιο και τα ψίχουλα για την ακραία φτώχεια, ως έμμεση υπόδειξη στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει το δημοψήφισμα για να πετύχει μια συμφωνία με καλύτερους όρους ανάκαμψης της κερδοφορίας στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ακόμα ότι για την «Αριστερή Πλατφόρμα» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φαίνεται να αποτελεί κι ένα πρώτης τάξεως άλλοθι για να καταπιεί και τις όποιες διαμαρτυρίες διατύπωνε στο πλαίσιο του εσωκομματικού της ρόλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανακοίνωσή της η ΔΕΑ που λίγο καιρό πριν ανέβαζε τους τόνους κριτικής προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, που η ηγεσία του βρήκε τη δύναμη να αρνηθεί την άνευ όρων υπογραφή την οποία απαιτούσε η ηγεσία της ΕΕ, που βρήκε τη δύναμη να ζητήσει με το δημοψήφισμα να εκφραστεί η θέληση του λαού, είναι ο μεγάλος νικητής των εξελίξεων»...