Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Δρομολογεί στο Ισραήλ επικίνδυνα για το λαό σχέδια


Με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, συναντήθηκε χτες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στη χώρα. Συναντήθηκε, επίσης, με τον υπουργό Ενέργειας, Γ. Στάινιτζ, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να οικοδομήσει σχέσεις με μονοπώλια άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια από την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στην ευρύτερη περιοχή.
Αλλωστε, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: «Θεωρούμε το Ισραήλ έναν καλό και σημαντικό φίλο της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει τις διμερείς μας σχέσεις σε όλους τους τομείς, όπως στην ασφάλεια, την Ενέργεια, τον τουρισμό και την οικονομία(...) πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ καλά σχέδια που θα υλοποιήσουμε μαζί (...) Αυτή τη στιγμή διεξάγεται σε βάθος ένας διμερής πολιτικός διάλογος σχετικά με όλα τα διμερή ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στην περιοχή. Και πάντα λέω ότι ζούμε εντός ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Ουκρανία, στα αριστερά η Λιβύη και στα δεξιά η Μέση Ανατολή: το Ιράκ και η Συρία. Και πρέπει να δημιουργήσουμε εντός αυτού του τριγώνου ένα πλαίσιο σταθερότητας και ασφάλειας. Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικές και συνιστούν μια γραμμή σταθερότητας σε αυτήν την περιοχή. Η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν το κοινό μας συμφέρον.Εχουμε ορισμένους άλλους τρόπους προσέγγισης αναφορικά με πολλά άλλα προβλήματα, αλλά αυτό που θέλουμε κατά βάθος και αυτό που αποτελεί το κοινό μας συμφέρον είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα εντός αυτού του τριγώνου».
Οι τέτοιες αναφορές Κοτζιά περί «δημιουργίας πλαισίου σταθερότητας» και «ασφάλειας», σε συνδυασμό με τις ενέργειες που αναλαμβάνει η συγκυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, απηχούν τις βλέψεις της ντόπιας αστικής τάξης να εμπλέξει το λαό ακόμα βαθύτερα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, για νέες επεμβάσεις στην ευθεία από Λιβύη ως Συρία και Ιράκ, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση.
Σήμερα, ο Ν. Κοτζιάς επισκέπτεται την Παλαιστίνη, όπου θα συναντηθεί στη Ραμάλα, με τον υπουργό Εξωτερικών Ρ. Αλ Μάλικι. Στη συνέχεια, θα γίνει δεκτός από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μ. Αμπάς.