Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΤΟΥΡΚΙΑ Παραμένει το «σενάριο» και για νέες εκλογές


Συνεχίζονται οι παρασκηνιακές επαφές μεταξύ παραγόντων από κάθε «στρατόπεδο»

ΑΓΚΥΡΑ.--
Ολα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά στην Τουρκία, όπου στο φόντο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, η πλουτοκρατία αναζητά την καλύτερη τακτική υπεράσπισης και αναβάθμισης της θέσης της. Οι επαφές και οι συζητήσεις που συνεχίζονται, ενώ αναμένεται έναρξη των επίσημων διακομματικών συναντήσεων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο νέων εκλογών, την ώρα ωστόσο που όλα τα κόμματα τα οποία μπήκαν στη Βουλή (το συντηρητικό AKP, το σοσιαλδημοκρατικό CHP, το ακροδεξιό MHP και το φιλοκουρδικό HDP) δηλώνουν πρόθυμα να συμβάλουν σε συμβιβασμούς, προς όφελος της καπιταλιστικής σταθερότητας και ανάπτυξης στη χώρα.
Πάντως, ενδεικτικές του κλίματος είναι μια σειρά επαφές που γίνονται, όπως αυτή που πραγματοποίησε ο βουλευτής του HDP, Σελάλ Ντογάν, με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, με «προσωπική πρωτοβουλία» του πρώτου και χωρίς απαραίτητα να «δεσμεύει» συνολικά το HDP, όπως υποστήριζε χτες η «Χουριέτ», η οποία και μετέδωσε τη σχετική είδηση, επικαλούμενη «κύκλους του HDP». Στη συνάντηση, ο Ντογάν φέρεται να επισήμανε ότι μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση AKP - MHP θα εκληφθεί από τους Κούρδους της Τουρκίας ως «κυβέρνηση πολέμου». Την ίδια στιγμή, ο Ντογάν φέρεται να παρουσίασε το κόμμα του έτοιμο να αναλάβει «πρωτοβουλίες» για «να μειωθούν οι ανησυχίες» που προκαλούν οι εξελίξεις στη μεθόριο Τουρκίας - Συρίας, τις οποίες και η σημερινή κυβέρνηση του AKP αξιοποιεί για την προώθηση των αντιλαϊκών της σχεδιασμών, ακόμα και με ένοπλη εισβολή.
Να σημειώσουμε ότι ο Ντογάν, πριν εκλεγεί με τη στήριξη του HDP, ανήκε στο CHP και είχε εκλεγεί δήμαρχος στην περιοχή του Γκαζιαντέπ για τρεις συνεχόμενες θητείες. Είναι κι αυτό ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των διαύλων που το HPD διατηρεί ανοιχτούς με αστικά κόμματα, αλλά και των τάσεων που υπάρχουν ισχυρές στο εσωτερικό του, στο πλαίσιο καθηκόντων που η αστική τάξη αναθέτει στο συγκεκριμένο κόμμα και για τη διατήρηση της λεγόμενης «κοινωνικής συνοχής».
Επιπλέον, στη συγκεκριμένη συνάντηση, ο Ερντογάν φέρεται να υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι δε θεωρεί ότι «μια κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι μακρόχρονη. Ολες οι επιλογές συνεργασίας θα καταλήξουν τελικά σε εκλογές».
Αντίστοιχα, «μικρό καλάθι» για το μέλλον μιας κυβέρνησης συνεργασίας «κρατούν» και διάφορες εφημερίδες, όπως η «Σαμπάχ», που κατά διαστήματα είχε εμφανιστεί να προκρίνει μια κυβερνητική συνεργασία. Ωστόσο, οι ίδιες φωνές, που από τη μια πλευρά εκτιμούν ότι «πιθανώς δεν είναι πολλά» αυτά που μπορεί κανείς να περιμένει από μια κυβέρνηση συνεργασίας, από την άλλη επισημαίνουν ότι μια τέτοια απόπειρα θα πρέπει να ξεκινήσει με ζητήματα όπως η «διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας», η «τροποποίηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας» και εκτιμούν ότι «καθώς προχωράμε προς τα εμπρός, πρέπει να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας κινητοποιούνται για τη λήψη ορθολογικών αποφάσεων, σε αντίθεση με ρομαντικές ιδέες».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, 15 εργαζόμενοι σε αγροτικές δουλειές (οι 13 γυναίκες) σκοτώθηκαν μετά από σύγκρουση μιας νταλίκας και του φορτηγού που μετέφερε τους εργάτες, στη δυτική επαρχία Μανίσα της Τουρκίας.