Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ Αυξημένα στρατεύματα στη συρο-τουρκική μεθόριο


ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Ιδιαίτερα τεταμένη παραμέν
ει η κατάσταση στη συρο-τουρκική μεθόριο, όπου έχουν παραταχθεί περίπου 54.000 Τούρκοι στρατιώτες και μέλη των Ειδικών Δυνάμεων με πρόσχημα την αντιμετώπιση πιθανού νέου κύματος Σύρων προσφύγων. Πρόσχημα που σύμφωνα με μερίδα του τουρκικού Τύπου ενδέχεται να χρησιμοποιήσει η τουρκική πλευρά για να πραγματοποιήσει χερσαία επέμβαση δημιουργώντας στο συριακό έδαφος «ουδέτερη ζώνη» μήκους 110 χλμ.
Πληροφορίες του αντικυβερνητικού Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφεραν χτες το απόγευμα πως σημειώθηκαν «σφοδρές συγκρούσεις» ανάμεσα σε Κούρδους μαχητές των δυνάμεων «ΥPG» της Συρίας και Τούρκους στρατιώτες κοντά στο Ταλ Αμπιάντ, το οποίο ανακατέλαβε η κουρδική πλευρά πριν από μερικές βδομάδες διώχνοντας τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»). Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι κατά τις «σφοδρές συγκρούσεις» σκοτώθηκαν «αρκετοί Κούρδοι μαχητές». Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλη πηγή.
Παράλληλα, εκπρόσωπος του τουρκικού στρατού διέψευσε τις προχτεσινές πληροφορίες της εφημερίδας«Χουριέτ» ότι ορίστηκε έκτακτη συνάντηση των διοικητών του τουρκικού στρατού στην Αγκυρα εντός της βδομάδας. Διέψευσε επίσης τα σενάρια πιθανής επέμβασης του τουρκικού στρατού στο συριακό έδαφος.
Οσον αφορά στη συριακή βορειοανατολική πόλη Αΐν Ισα, τον έλεγχο της οποίας ανέκτησαν οι Κούρδοι των δυνάμεων «YPG» πριν από περίπου δύο βδομάδες, επιβεβαιώθηκε από δυτικά ειδησεογραφικά δίκτυα πως έπεσε ξανά χτες στα χέρια των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις.
Στη Μόσχα, πάντως, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, προέβλεπε ως πιθανή την πραγματοποίηση και τρίτου γύρου ενδο-συριακών ειρηνευτικών συνομιλιών στη ρωσική πρωτεύουσα, δίχως να ανακοινώσει ημερομηνία.

Συναντήσεις Ομπάμα στο Πεντάγωνο
Το ίδιο 24ωρο, στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποίησε μία σπάνια (για τα δεδομένα του αξιώματός του) επίσκεψη στο Πεντάγωνο, όπου επρόκειτο να ενημερωθεί για τις τελευταίες επιχειρήσεις σε βάρος των τζιχαντιστών «του "Ισλαμικού Κράτους" στη Μέση Ανατολή». Στη συνέχεια είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας παρουσία του Προέδρου Ομπάμα, ο οποίος αργότερα σκόπευε να προχωρήσει σε δημόσιες ανακοινώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της έως τώρα στρατηγικής και τα σχέδια για την περαιτέρω αντιμετώπιση των τζιχαντιστών σε Συρία, Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.
Πριν ένα μήνα ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε υποστηρίξει πως οι ΗΠΑ «δεν έχουν μία συνολική, πλήρη στρατηγική» όσον αφορά στην αντιμετώπιση του «ΙΚ» και ότι αντιμετωπίζουν αδυναμίες στην εκπαίδευση δυνάμεων του ιρακινού στρατού αλλά και Σύρων «αντικαθεστωτικών».
Σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου, το ημερήσιο κόστος των αεροπορικών επιδρομών που κάνουν οι ΗΠΑ εναντίον τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ είναι περίπου 9.200.000 δολάρια και το συνολικό τους κόστος έως τις 18 Ιούνη υπολογιζόταν σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πριν από την επίσκεψη του Ομπάμα στο Πεντάγωνο ο υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, επρόκειτο να καταθέσει στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας προκειμένου να παρουσιάσει τα έως τώρα «αποτελέσματα» των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών του «ΙΚ».

Κατά λάθος βομβαρδισμός στο κέντρο της Βαγδάτης
Στο Ιράκ, πάντως, προκάλεσε σάλο η είδηση πως ο πιλότος ενός ρωσικού μαχητικού τύπου «Sukhoi» έριξε λόγω τεχνικών προβλημάτων μία βόμβα ενώ βρισκόταν πάνω από προάστιο της Βαγδάτης προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων (τα τρία παιδιά) και τον τραυματισμό άλλων 25.
Η ρίψη της βόμβας στο ανατολικό προάστιο «Νέα Βαγδάτη» προκάλεσε πανικό και κατάπληξη αλλά και σοβαρές υλικές ζημιές σε δεκάδες σπίτια. Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους, το αεροσκάφος αντιμετώπισε «τεχνικό πρόβλημα» ενώ επέστρεφε από αποστολή βομβαρδισμού θέσης τζιχαντιστών.
Το Ιράκ πήρε πέρυσι αεροσκάφη «Sukhoi Su-25» από τη Ρωσία και το Ιράν για να ενισχύσει τις δυνάμεις της Πολεμικής του Αεροπορίας οι οποίες πολεμούν κατά του «Ισλαμικού Κράτους», το οποίο έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα εδάφους στη χώρα αυτή και στη Συρία.
Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στην πώληση 36 μαχητικών «F-16» στο Ιράκ αλλά έως σήμερα δεν έχουν παραδώσει κανένα καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις συγκρούσεις μεταξύ Ιρακινών σιιτών και σουνιτών.