Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ Εντατικές διαβουλεύσεις για το τρίτο μνημόνιο


«Βήμα - βήμα» η προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση
Στον πυρήνα των μέτρων του τρίτου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης που θα το συνοδεύσει, περνάει η αντιλαϊκή διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ), τα κλιμάκια των οποίων επανέρχονται άμεσα στην Αθήνα, ενδεχομένως και αύριο.
Την ίδια ώρα κι ενώ τα αντιλαϊκά παζάρια εξελίσσονται και στο παρασκήνιο, χαρακτηριστική είναι η χτεσινή δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο, οιδιαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα μεταξύ των «θεσμών» και των ελληνικών αρχών μόλις ξεκίνησαν και ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν το δεύτερο 15θήμερο του Αυγούστου.Παράλληλα, εξέφρασε την «ικανοποίηση» της Κομισιόν για το γεγονός ότι στο τελευταίο δεκαήμερο όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και ακόμη ότιυπάρχουν συνεχείς επαφές σε όλα τα επίπεδα με τις ελληνικές αρχές.
Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα και την τήρηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να μείνουμε στην προσέγγιση "βήμα - βήμα" και να μην υπερβάλουμε», συμπληρώνοντας πως «μετά από μήνες αδιεξόδων, υπάρχει σημαντική πρόοδος». Είναι ολοφάνερο ότι στα επόμενα βήματα, η συγκυβέρνηση θα ολοκληρώσει «εκκρεμότητες» για τις οποίες έχει δεσμευτεί, όπως είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η απογείωση των φόρων απέναντι στους φτωχούς αγρότες.

Ενισχύσεις στο εγχώριο κεφάλαιο
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κινητοποιήσει πάνω από 35 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, για να υποστηρίξει τηνανάπτυξηδημιουργία θέσεων εργασίας και τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Η στήριξη αυτή πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τις μακροχρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας». Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του, ο Γ. Σταθάκης επισήμανε ότι «θα συνεργαστούμε στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής, ώστε να εφαρμοστούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο», λέγοντας ότι συζητήθηκε και η διαδικασία επιτάχυνσης της προετοιμασίας και υποβολής έργων από την ελληνική πλευρά στο νέο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη («πακέτο Γιούνκερ»).
Να σημειωθεί ότι για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, στο οποίο προσβλέπουν και τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου, υπογράφηκε χτες στις Βρυξέλλες συμφωνία από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, τον αντιπρόεδρο, Γ. Κατάινενκαι τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Β. Χόγιερ.
Σε αναζήτηση «επενδυτών»
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση της συγκυβέρνησης για προσέλκυση ξένων μονοπωλίων και «επενδυτών», ενόψει και της κλιμάκωσης του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με εκπροσώπους της κινεζικής κοινοπραξίας «Fosun Group», η οποία στο πρόσφατο παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του Ελληνικού, καθώς και για το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης.