Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ Με το βλέμμα στραμμένο στις «κεφαλαιακές ανάγκες»


Οι νέες ανάγκες, που σίγουρα θα προκύψουν, για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, υποκρύπτονται πίσω από τις σχετικές συζητήσεις αλλά και τον κουρνιαχτό που επιχειρεί να σηκώσει και η συγκυβέρνηση, σχετικά με την υποτιθέμενη «προστασία» της πρώτης κατοικίας λαϊκών νοικοκυριών από πλειστηριασμούς.
Με δεδομένο το ανύπαρκτο πλαίσιο προστασίας, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, άφησε τη διαχείριση του ζητήματος στη... διακριτική ευχέρεια της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), με το προεδρείο της οποίας συναντήθηκε χτες. Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε το ...«θεσμικό κενό», παραπέμποντας στην ανακοίνωση της ΕΕΤ περί «παγώματος» των πλειστηριασμών μέχρι να νομοθετηθεί εκ νέου η προστασία της πρώτης κατοικίας».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΕΤ, Λούκα Κατσέλη, επανέλαβε τη δήλωση των τραπεζών ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα εφαρμόζεται το προϊσχύον νομοθετικό πλαίσιο, που ίσχυε έως το τέλος του 2014.
Την ίδια ώρα, οι τραπεζίτες διαμηνύουν πως η δραστική μείωση στις αντικειμενικές τιμές θα τους δημιουργούσε και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα. Και αυτό γιατί οι υποθήκες που έχουν εγγράψει για τα στεγαστικά δάνεια, βασίζονται στις πολύ υψηλές αντικειμενικές τιμές της δεκαετίας του 2000, οι οποίες ξεπερνούν πλέον κατά πολύ τις σημερινές εμπορικές τιμές. Σε αυτό το πλαίσιο, η ριζική, προς τα κάτω, αναθεώρησή τους, θα μείωνε και την αξία των υποθηκών, εξέλιξη που θα οδηγούσε σε πρόσθετες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.
Είναι φανερό ότι το πλαίσιο εξυγίανσης των τραπεζών, το οποίο θα υποστηριχτεί και από τη νέα δανειακή σύμβαση, θα προβλέπει και τημαζική μεταφορά «κόκκινων» και άλλων προβληματικών δανείων σ' ένα νέο οργανισμό, που θ' αναλάβει τη διαχείρισή τους, σε μια εξέλιξη που διευκολύνει τους σχεδιασμούς των τραπεζών.

Η ΕΚΤ
Σε αύξηση του ορίου χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατ. ευρώ προχώρησε στη χτεσινή συνεδρίασή του το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το νέο όριο ρευστότητας μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA) διαμορφώθηκε στα90,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητη την αξία των εγγυήσεων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, επί των οποίων τους χορηγείται η ρευστότητα.