Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΒΑΛΚΑΝΙΑ Συμφωνίες «συνεννόησης» με άρωμα ιμπεριαλιστικών συμβουλών


Στο φόντο των επισκέψεων δυτικών αξιωματούχων στα Βαλκάνια, στα Σκόπια υπήρξε προσωρινή ενδοαστική συμφωνία

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--
Υπό τις πιέσεις αξιωματούχων από ΗΠΑ και ΕΕ, κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ προχώρησαν χτες τα ξημερώματα στην επίτευξη τελικής συμφωνίας, για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις24 Απρίλη 2016, την παραίτηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι ως το τέλος Δεκέμβρη και το διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με τη συμμετοχή τεχνοκρατών, αλλά και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE και της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, SDSM, ως τις 15 Γενάρη 2016.
Η συμφωνία, που φαίνεται πως τερματίζει την πολύμηνη ενδοαστική κρίση στα Σκόπια, ανακοινώθηκε ώρες μετά την επίσκεψη του Γερμανού επιτρόπου αρμόδιου για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας της ΕΕ και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, και τις πολύωρες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Πέρα από τις διεργασίες για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, 100 μέρες πριν τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών θα εκλεγεί νέος Γενικός Εισαγγελέας που θα προτείνει ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης SDSM, Ζόραν Ζάεβ, και θα τυγχάνει της αποδοχής και των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο Γενικός Εισαγγελέας θα αναλάβει, μετά το διορισμό του στις 15 Σεπτέμβρη, τη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αντιπολιτευόμενων πολιτικών, δημοσιογράφων κ.ά. από τις μυστικές υπηρεσίες. Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως οι βουλευτές της SDSM θα σταματήσουν το μποϋκοτάρισμα της Βουλής και θα καθίσουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα την 1η Σεπτέμβρη.
Ακολουθεί, στις 20 Οκτώβρη, κυβερνητικός ανασχηματισμός, όπου εκτός από το VMRO-DPMNE και το αλβανικό κόμμα DUI, θα μετέχει και το κόμμα SDSM του Ζόραν Ζάεβ, με δύο υπουργούς και τρεις υφυπουργούς και τη δυνατότητα βέτο σε κυβερνητικές αποφάσεις.
Ο Ν. Γκρούεφσκι εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κόμμα του θα επικρατήσει «με μεγάλη διαφορά» στις εκλογές.
Ο Ζόραν Ζάεβ υποστήριξε ότι ουσιαστικά ανάγκασε τον Γκρούεφσκι σε παραίτηση, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση που θα οριστεί το επόμενο διάστημα, δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί για το ζήτημα της ονομασίας στη διαφορά Σκοπίων-Αθήνας.
Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, που είχε βρεθεί στα Σκόπια στις 13/7, ασκώντας πιέσεις για τερματισμό της ενδοαστικής κρίσης, εξήρε τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ«παραμένουν στρατηγικός εταίρος της Μακεδονίας στην προσπάθειά της για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης και προόδου».
Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, χαιρέτισε τη συμφωνία σαν «θετικό γεγονός».

Νούλαντ και Σουλτς στο Βελιγράδι
Η Β. Νούλαντ, πάντως, ολοκλήρωσε νωρίς χτες στο Βελιγράδι την επίσκεψη που ξεκίνησε την Τρίτη στη Σερβία, ασκώντας πιέσεις σε θέματα όπως η «περιφερειακή σταθερότητα», η πορεία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ και η «ενεργειακή ασφάλεια» (στο πλαίσιο της κόντρας Δύσης-Ρωσίας για απεξάρτηση της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια).
Μετά από συναντήσεις που είχε στο Βελιγράδι με τη σερβική κυβέρνηση, εξήρε την πρόοδο της Σερβίας στην υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων» και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «στηρίζουν και είναι έτοιμες να βοηθήσουν τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και να τη στηρίξουν για να κατοχυρώσει ενεργειακή ασφάλεια»!
Στο μεταξύ, τη διαβεβαίωση ότι η ΕΕ «δεν ξέχασε τη Σερβία» μετέφερε στο Βελιγράδι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τις συναντήσεις με Σέρβους αξιωματούχους το τελευταίο 48ωρο. Χαρακτήρισε «εποικοδομητικό» το ρόλο του Βελιγραδίου για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή. Προέβλεψε, τέλος, ότι μπορεί να ανοίξουν, μέχρι το τέλος του έτους, τα πρώτα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
  • Βίντεο με τίτλο «Είμαστε το ισλαμικό χαλιφάτο», που εμφανίστηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 10 Ιούλη, στοχοποιεί βαλκανικές χώρες από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Σύμφωνα με σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, η Σερβία είναι ο πρώτος στόχος των τζιχαντιστών και επόμενοι στόχοι είναι η «κατάληψη» της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και του Κοσσυφοπεδίου. Στο τέλος του βίντεο δημοσιεύεται καιαπειλητικό μήνυμα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα.