Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη




Η ΝΔ δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη λαϊκή εντολή να κυβερνήσει και πρέπει να το κάνει.
«Ο Τσίπρας έκανε λάθη, αλλά διέβη τον Ρουβίκωνα. Ανέλαβε την ευθύνη του και τώρα πρέπει να διαλέξει τους συνεργάτες του και να κυβερνήσει» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στην απόφαση της κυβέρνησης να φέρει και τρίτο μνημόνιο στο λαό και εκφράζοντας τη βασική γραμμή της ΝΔ το τελευταίο διάστημα, που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, να έχει την ευθύνη τόσο των μέτρων που συμφώνησε με τους «εταίρους», όσο και την ευθύνη εφαρμογής τους, άρα και το πολιτικό κόστος.
Υπογράμμισε, βέβαια, πως μετά τις διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφηκαν στην προχτεσινή ψηφοφορία για τα πρώτα αντιλαϊκά μέτρα καθ' οδόν για το τρίτο μνημόνιο, χρειάζεται να γίνει «ευρύτατος ανασχηματισμός» και να φύγει από την προεδρία της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Βέβαια, σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού στην κυβέρνηση, με συμμετοχή και της ΝΔ. Εσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ότι προσώρας δε φαίνεται τέτοιο ενδεχόμενο στον ορίζοντα.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Μπακογιάννη διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ θα στηρίξει της διαρθρωτικές αλλαγές και δήλωσε «περήφανη» για τη στάση του κόμματος στην προχτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, καθότι σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του υπερψήφισε το πρώτο εφαρμοστικό νομοσχέδιο.

Πιστοί στις επάλξεις
Σημειωτέον επ' αυτού, κορυφαία στελέχη της ΝΔ επιμένουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και διαβεβαιώνουν πως «την επόμενη βδομάδα θα ψηφίσουμε και το άλλο νομοσχέδιο που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση-γέφυρα και την έναρξη της συζήτησης για τη μεγάλη συμφωνία, αλλά μετά θα δούμε πώς θα κινηθούμε...» προσθέτουν.
Αλλωστε, είναι ακόμα νωπό το μήνυμα που απέστειλε στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση, προχτές βράδυ στη Βουλή, ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκης, ότι «η ΝΔ σάς δίνει τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας, αλλά από εκεί και πέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τα θέματα κυρίως της Παιδείας, της Υγείας και τα ζητήματα τα οποία θεωρούμε σοβαρά, θα πρέπει να υπάρχει επίσης μία συνεννόηση».
Τέλος, ερωτώμενη η Μπακογιάννη για τα εσωκομματικά της ΝΔ, είπε ότι οι διεργασίες για την εκλογή νέου προέδρου «θα γίνουν στην ώρα τους» και ότι η ίδια δεν προτίθεται να θέσει κάποιο θέμα ηγεσίας, όσο η χώρα διανύει μια τέτοια κρίσιμη περίοδο.
Την ίδια στιγμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ζητούσε από τον πρωθυπουργό να καταθέσει στη Βουλή αντίγραφο της μελέτης που έχει στα χέρια του και η οποία καταγράφει τις επιπτώσεις της εξόδου της χώρας από το ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή.
Ειδικότερα, ο Μητσοτάκης, στην αίτηση κατάθεσης εγγράφων, επικαλείται την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, όπου αποκάλυψε ότι ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανάλυση των επιπτώσεων εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. «Και πράγματι, μου ήρθε μια στιγμή μια μελέτη που έδειχνε ποιες είναι οι επιπτώσεις, τι θα γίνει, τι δε θα γίνει, πώς απαντά κανείς και όταν το διάβασα φυσικά αυτό, προφανώς κατάλαβα ότι δεν αποτελεί εναλλακτική» υποστήριξε ο Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη.