Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

Γενικευμένες δράσεις της αστυνομίας στα σχολεία


Την πρόθεση της Αστυνομίας να αναλάβει δράσεις σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων έχουν εκφράσει οι αστυνομικές διευθύνσεις σε Κεφαλονιά, Εβρο, Μεσσηνία και ενδεχομένως και σε άλλες περιοχές της χώρας. Κοινός τόπος στα έγγραφα που έχουν φτάσει σε σχολεία αυτό το διάστημα, με αποστολέα κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις είναι η επίκληση του «Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Προγράμματος (2015 - 2019) της Ελληνικής Αστυνομίας», σε ό,τι αφορά την προστασία ανηλίκων.
Στο πλαίσιο αυτό, αποστέλλεται στα σχολεία κατάλογος με αστυνομικούς - «συνδέσμους» στους οποίους ανατίθεται η αρμοδιότητα επαφής με τα σχολεία και ζητούνται αντίστοιχα τα στοιχεία των διευθυντών. Παράλληλα, γίνεται λόγος για παρακολούθηση της συγκεκριμένης διαδικασίας και τήρηση στοιχείων.
Η παραπάνω τακτική είναι πέρα για πέρα προκλητική, αφού τα σχολεία σε καμία περίπτωση δεν είναι αρμοδιότητα των δυνάμεων καταστολής. Επιπλέον, η νέα σχολική χρονιά είναι στον αέρα με τους εκπαιδευτικούς να προβλέπουν χιλιάδες ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση να δυναμιτίζει τη λειτουργία των σχολείων. Αντί να αντιμετωπίσει τα παραπάνω, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει και επαυξάνει την πολιτική παρέμβασης της Αστυνομίας στα σχολεία, τα οποία έχουν σίγουρα να διαχειριστούν μία σειρά ζητήματα που όμως οφείλονται σε κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες και δεν αποτελούν αστυνομική αρμοδιότητα. Θεωρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ δεδομένους αυτούς τους παράγοντες, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης των μαθητών, χωρίς καν τα απαραίτητα για την εκπαιδευτική διαδικασία, ανατίθεται στην Αστυνομία η αντιμετώπιση «δυσλειτουργιών» στα σχολεία.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στον Ιούνη έφτασαν στα σχολεία οι προσκλήσεις για επαφές διευθυντών και αστυνομίας. Συγκεκριμένα,
-- Με έγγραφο του Αστυνομικού Διευθυντή Κεφαλονιάς προς τα σχολεία της περιοχής, γινόταν ενημέρωση για δράσεις που προτίθεται ν' αναλάβει η Αστυνομία σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων, με ρόλο, μεταξύ άλλων, τον «εντοπισμό εγκαίρως τυχόν δυσλειτουργιών ή προβλημάτων στο σχολικό περιβάλλον (ενδοσχολική βία, διακίνηση ναρκωτικών, φθορές δημόσιου υλικού, καταλήψεις, bullying κ.ά.)». Στο συγκεκριμένο μάλιστα έγγραφο συμπεριλαμβάνονταν στις «δυσλειτουργίες» και οι μαθητικές κινητοποιήσεις, εξισώνοντας προβλήματα παραβατικής συμπεριφοράς με μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
-- Ακολούθησε αντίστοιχη πρόσκληση από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης (Υποδιεύθυνση Ασφάλειας) που κάλεσε τα σχολεία του Ν. Εβρου σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, ενημερώνοντας πως «η Υπηρεσία μας αναπτύσσει διάφορες δράσεις αφενός μεν για την αποτροπή των ανηλίκων από την παραβατική συμπεριφορά και αφετέρου για την προστασία από το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους».
-- Σε έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, που διέρρευσε χτες με αντίστοιχο περιεχόμενο, αναφέρεται πως «προβλέπεται να σχεδιαστούν και να εφαρμοσθούν έγκαιρα από όλες τις αστυνομικές Υπηρεσίες αστυνομικές δράσεις, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης θυματοποίησης ή παραβατικής συμπεριφοράς εντός των σχολείων».