Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Οργάνωση ενάντια στο τρίτο μνημόνιο και την κατάργηση της Κυριακής αργίας


Από τη σύσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Από τη σύσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Με εξορμήσεις και πλατύ κάλεσμα στους εμποροϋπαλλήλους να οργανωθούν και να παλέψουν ενάντια στα νέα μέτρα, συμμετείχαν οι ταξικές δυνάμεις στην πανελλαδική απεργία στον κλάδο του Εμπορίου, την περασμένη Κυριακή. Η απεργία έγινε με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων, με βάση τον ισχύοντα «μνημονιακό» νόμο, αλλά και στο φόντο της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου, που προβλέπεται στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και «εταίρων».

Στην Αθήνα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργάνωσε εξορμήσεις με την ανακοίνωσή του στους εμπορικούς δρόμους στο κέντρο της πόλης και σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα («ΑTTICA», «ΝOTOS», «Ηondos», «Marks & Spencer»). Ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει το τρίτο μνημόνιο, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της Κυριακής αργίας. Παράλληλα, με την αίτηση εγγραφής στο χέρι, τα μέλη του Συλλόγου κάλεσαν τους εμποροϋπαλλήλους να γίνουν μέλη του σωματείου τους, προκειμένου να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στο σύνολο των νέων μέτρων. Προηγήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου.
Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων προχώρησε σε ανάλογες εξορμήσεις στα καταστήματα της πόλης.
Στον Πειραιά, μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων έκαναν περιοδεία - εξόρμηση στο πολυκατάστημα «NOTOS», με πανό, ανακοινώσεις και συνθήματα όπως «Πρώτη φορά Αριστερά - 52 Κυριακές δουλειά».
Από την εξόρμηση στον Πειραιά
Από την εξόρμηση στον Πειραιά
Ανάλογες εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν σεΠάτραΧαλκίδα, ΓιάννεναΞάνθη και σε άλλες πόλεις.
Η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή συνοδεύτηκε από τις «ευχές» της ΕΣΕΕ «να πετύχουν» οι εκπτώσεις που ξεκίνησαν «παρά το βεβαρυμένο κλίμα» και προτροπές προς τους καταναλωτές «να "ξεχάσουν", όσο αυτό είναι εφικτό, τις κλειστές τράπεζες και τους περιορισμούς πρόσβασης στους λογαριασμούς τους και να εκμεταλλευτούν - και με τις πιστωτικές τους κάρτες - τις ευκαιρίες που αναμφίβολα θα υπάρξουν, κάνοντας φτηνές αγορές». Την ίδια στιγμή, η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων βλέπει τον τζίρο της να μειώνεται και τη θέση της να χειροτερεύει κάτω από τη φορολεηλασία, την επιβίωσή της να γίνεται όλο και πιο αβέβαιη. Ετσι και προχτές, η εμπορική κίνηση συγκεντρώθηκε στα πολυκαταστήματα, τους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, τα τουριστικά σημεία, μακριά από τα μικρομάγαζα και τις γειτονιές.