Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΜΕΡΟΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ Προωθώντας τις μπίζνες του βρετανικού κεφαλαίου


ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--
Τετραήμερη περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ασία άρχισε χτες από την Ινδονησία ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, με κύρια επιδίωξη την υπογραφή συμφωνιών για λογαριασμό βρετανικών μονοπωλίων ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο Κάμερον συνοδεύεται και από 30 επικεφαλής βρετανικών εταιρειών διάφορων τομέων που ενδιαφέρουν το βρετανικό κεφάλαιο, όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια αλλά και το εμπόριο.
Βέβαια, ο Κάμερον αξιοποιεί επίσης για την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων το ζήτημα της «αντιτρομοκρατικής πάλης». Ετσι, στη χτεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για την αντιμετώπιση του «κοινού εχθρού των τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους"». Αυτή περιλαμβάνει την εκπαίδευση 50 αστυνομικών και ταυτόχρονα την ενίσχυση της ασφάλειας στα αεροδρόμια της Τζακάρτας και του Μπαλί.
Η Ινδονησία των 255 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, ενώ εκτιμάται ότι 500 υπήκοοί της συμμετέχουν στο «Ισλαμικό Κράτος» και πολεμούν στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής. Ανάλογες πληροφορίες υπάρχουν και για τη Μαλαισία.
Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του Βρετανού πρωθυπουργού θα είναι η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ και η Μαλαισία.

Ξανά ζήτημα δημοψηφίσματος στη Σκοτία
Το ζήτημα δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας επαναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της, Αλεξ Σάλμοντ, επιβεβαιώνοντας τις επιδιώξεις τμήματος της αστικής τάξης της χώρας που επιθυμεί αποχώρηση από τη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου όμως να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους την ένταξη στην ΕΕ. Το ζήτημα, βέβαια, της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ αναμένεται να τεθεί σε δημοψήφισμα την επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, ο Σάλμοντ, σήμερα βουλευτής του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας (SNP), μιλώντας στο BBC, είπε ότι το δημοψήφισμα είναι «αναπόφευκτο», εξαιτίας της πολιτικής του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και βρίσκεται «στα χέρια της Νίκολα Στέρτζον», της νυν πρωθυπουργού, που τον διαδέχτηκε όταν αυτός παραιτήθηκε, μετά το δημοψήφισμα του Σεπτέμβρη του 2014, όπου επικράτησε με 55% το «ναι» στην παραμονή της Σκοτίας στη Βρετανία.
Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τρία ζητήματα θεωρώ ότι οδηγούν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, με χρόνο διεξαγωγής που μένει να καθοριστεί. Το πρώτο είναι η άρνηση της κυβέρνησης Κάμερον να τηρήσει τη "δέσμευσή" του. Η "δέσμευση" αφορούσε την ανεξαρτησία, το λεγόμενο "devo max" (σ.σ. υπέρ-αποκέντρωση) κι αυτό δε συνέβη».
Το δεύτερο ζήτημα, είπε ο Σάλμοντ, είναι το ευρωπαϊκό ζήτημα, η περίπτωση κατά την οποία η Σκοτία θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της στην ΕΕ (στο σχετικό δημοψήφισμα που έχει δεσμευτεί να διοργανώσει ο Κάμερον), αλλά θα βρεθεί εκτός χωρίς τη θέλησή της, εξαιτίας των ψήφων της Αγγλίας.
Ο τρίτος λόγος, είπε ο Σάλμοντ, είναι ότι, αντί για το «devo max», ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει στην πολιτική της λιτότητας.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Περιοδεία στην Ανατολική Αφρική
Με την επίσκεψή του στην Αιθιοπία χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Ανατολική Αφρική, για να προωθήσει τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων. Το Σάββατο και την Κυριακή είχε βρεθεί στην Κένυα, πατρίδα του πατέρα του (πρώτη φορά ως Πρόεδρος). Είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο, Ουχούρου Κενυάτα, όπου τον κάλεσε να ενισχύσει τη δημοκρατία, να πατάξει τη διαφθορά και να τερματίσει τον αποκλεισμό με βάση το φύλο ή την εθνότητα. Επίσης, συμμετείχε σε επιχειρηματικό φόρουμ, όπου μίλησε και για ζητήματα ασφάλειας. Την Κυριακή, προλογιζόμενος από την ετεροθαλή αδελφή του Αούμα, μίλησε σε αθλητικό κέντρο όπου ...εκθείασε τις δυνατότητες των Κενυατών να επιτύχουν, προβάλλοντας την «υγιή καπιταλιστική επιχειρηματικότητα». Εκανε, επίσης, αναφορά στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της ισλαμιστικής οργάνωσης της Σομαλίας, "αλ Σαμπάμπ"» και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Κένυας ως «εταίρος».
Στην Αιθιοπία, ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέ, που τον παραίνεσε να «κάνει περισσότερα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα» και «να δώσει φωνή και σε αντιπολιτευτικές δυνάμεις». Πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα χαιρέτισε το ρόλο της Αιθιοπίας στον αγώνα κατά των Σομαλών ισλαμιστών Αλ Σεμπάμπ στη Σομαλία.
Η Αιθιοπία είναι σημαντικός σύμμαχος των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στο Κέρας της Αφρικής, συμμετέχει στη δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος κατήγγειλε επίσης τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης στο Νότιο Σουδάν, που βέβαια οι ΗΠΑ συνέβαλαν στη δημιουργία, με τη διχοτόμηση της ενιαίας χώρας. Ταυτόχρονα, το ταξίδι Ομπάμα έχει ως στόχο να ανταγωνιστεί τη δράση κινεζικών ομίλων που έχουν αναλάβει μεγάλα έργα υποδομής στη συγκεκριμένη χώρα.