Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΤΟΥΡΚΙΑ Κλιμακώνει στρατιωτικές επιχειρήσεις που βάζουν «φωτιά» σε όλη την περιοχή


Τουρκικά μαχητικά άρχισαν βομβαρδισμούς και στο Βόρειο Ιράκ. Έκτακτη συνάντηση του ΝΑΤΟ σήμερα, μετά από αίτημα της Αγκυρας

Παράλληλα με τους βομβαρδισμούς σε Συρία και Ιράκ, συνεχίζεται η καταστολή στο εσωτερικό της Τουρκίας
Παράλληλα με τους βομβαρδισμούς σε Συρία και Ιράκ, συνεχίζεται η καταστολή στο εσωτερικό της Τουρκίας
ΑΓΚΥΡΑ.--
Αεροπορικούς βομβαρδισμούς και στο Βόρειο Ιράκ ξεκίνησε η Τουρκία, με την κυβέρνηση να συνεχίζει να μιλά για επιχείρηση «κατά της τρομοκρατίας» και την αποφασιστικότητά της να περιφρουρήσει την «εθνική ασφάλεια της χώρας» με κάθε τρόπο.
Μετά τις επιχειρήσεις τουρκικών F-16 το πρωί της περασμένης Παρασκευής εναντίον στόχων του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, το Σαββατοκύριακο τουρκικά μαχητικά έπληξαν και περιοχές που λειτουργούν ως βάσεις δυνάμεων του PKK στο Βόρειο Ιράκ, ναρκοθετώντας «ανοιχτά» πλέον την «ειρηνευτική διαδικασία» με τους Κούρδους, την οποία η κυβέρνηση του AKP εμφάνιζε μέχρι πρόσφατα ως προτεραιότητά της. Είχε προηγηθεί επίθεση ανταρτών του PKK, με στόχο όχημα του τουρκικού στρατού και αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις, στο Ντιγιάρμπακιρ.
Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκαθάρισε σε «γεύμα εργασίας» με τους αρχισυντάκτες όλων των μεγάλων εφημερίδων, ότι αυτό που καθορίζει τις επιλογές της κυβέρνησής του είναι η διασφάλιση των συμφερόντων της τουρκικής πλουτοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή, σε μια περίοδο γοργών ανακατατάξεων. «Τώρα υπάρχουν νέες συνθήκες» στην περιοχή, τόνισε ο Νταβούτογλου, που τόνισε ανοιχτά: «Η παρουσία μιας Τουρκίας που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της αποτελεσματικά, μπορεί να οδηγήσει σε συνέπειες που μπορεί να αλλάξουν το παιχνίδι στη Συρία, το Ιράκ και όλη την περιοχή. Ολοι θα πρέπει να το βλέπουν αυτό».
Στο μεταξύ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σε εφημερίδες όπως η «Χουριέτ» ότι Αγκυρα και Ουάσιγκτον συμφώνησαν να συνεργαστούν, με στόχο «να εγκαθιδρυθεί μια ζώνη ελεύθερη από το "Ισλαμικό Κράτος" και να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία».

Σήμερα η έκτακτη συνάντηση του ΝΑΤΟ
Επιπλέον, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλλε η Αγκυρα, επικαλούμενη το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης της λυκοσυμμαχίας, που προβλέπει ότι ένα μέλος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις αν εκτιμήσει «ότι μία απειλή υφίσταται σε βάρος της εδαφικής του ακεραιότητας, της πολιτικής του ανεξαρτησίας ή της ασφάλειάς του». Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι η Αγκυρα θέλει να ενημερώσει τους συμμάχους της «για τα μέτρα που θα λάβει», ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η Αγκυρα δεν έχει ζητήσει (τουλάχιστον προς το παρόν) τη στρατιωτική βοήθεια της συμμαχίας. Επιπλέον, ο ίδιος, μιλώντας σε νορβηγικό τηλεοπτικό κανάλι και αναφερόμενος στις συνομιλίες τουρκικής κυβέρνησης - Kούρδων, εξέφρασε ανησυχία επειδή «για χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας ειρηνικής πολιτικής λύσης. Είναι σημαντικό να μην αποκηρυχτούν αυτές... γιατί η βία δε θα λύσει ποτέ τη σύγκρουση μακροπρόθεσμα».
Στο μεταξύ, ενδεικτικό του πόσο είναι διατεθειμένη η Αγκυρα να «χωθεί» σε έναν πόλεμο που αποκτά διαρκώς ευρύτερες διαστάσεις, είναι ότι, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία όπως το «Ρόιτερς» και το «AFP», μέρος στις επιχειρήσεις πήρε και το τουρκικό πυροβολικό, δηλαδή και χερσαίες δυνάμεις.
Ακόμα, η «Χουριέτ» δημοσίευσε χτες ανακοίνωση των Σύριων Κούρδων των «Λαϊκών Μονάδων Αμυνας» (YPG), που κατήγγειλε ότι τουρκικά άρματα μάχης έβαλαν και κατά δικών τους θέσεων αλλά και θέσεων «Αράβων σύμμαχων ανταρτών» στο χωριό Ζουρ Μαγκχάρ, στην επαρχία Χαλέπι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 μαχητές τους αλλά και αρκετοί χωρικοί. Μάλιστα, οι YPG ισχυρίζονταν ότι το χωριό επλήγη δύο φορές από τουρκικά πυρά, ενώ αντίστοιχη επίθεση δέχτηκε και ένα διπλανό χωριό. «Καλούμε την τουρκική ηγεσία να σταματήσει αυτές τις επιθέσεις και να ακολουθήσει τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές. Λέμε στον τουρκικό στρατό να σταματήσει να βάλλει κατά μαχητών μας και θέσεών τους».

Αντιδράσεις
Κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον χαιρετίζει την αυξημένη «εστίαση» με την οποία η Αγκυρα καταπολεμά το «Ισλαμικό Κράτος» και αποκάλεσε «τρομοκρατική» οργάνωση το ΡΚΚ. Την ίδια στιγμή, ο Μπρετ Μακ Γκαρκ, αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα στο «διεθνή συνασπισμό» κατά του «Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των αεροπορικών επιδρομών εναντίον του ΡΚΚ και της πρόσφατης συμφωνίας για την ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ - Τουρκίας εναντίον του ΙΚ».
Στην Τεχεράνη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Μάρζιεχ Αφκάμ, δήλωσε ότι «κάθε μάχη εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να διεξάγεται με σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο και με σεβασμό προς την εθνική κυριαρχία των κρατών» και συμπλήρωσε ότι «κάθε ενέργεια που οδηγεί στην αποδυνάμωση των εθνικών κυβερνήσεων μπορεί, τελικά, να ενθαρρύνει τις τρομοκρατικές οργανώσεις να ολοκληρώσουν τις εγκληματικές τους ενέργειες». Η ίδια είπε ότι το Ιράν τάσσεται υπέρ «της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», διευκρίνισε, κάτι που πολλοί ερμήνευσαν ως αναφορά στο γεγονός ότι η Αγκυρα δεν έχει συντονιστεί με τη Δαμασκό.
Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Γκέοργκ Στρέιτερ, εξέφρασε την αλληλεγγύη του Βερολίνου στη μάχη που δίνει η Αγκυρα κατά της τρομοκρατίας, επικαλούμενη ωστόσο την «αρχή της αναλογικότητας που πρέπει να τηρείται στην εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων», ενώ κάλεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό «να μην παρατήσει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, αλλά να τη συνεχίσει παρά τις δυσκολίες».
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, στην οποία «συζήτησαν ευκαιρίες για την ανάπτυξη πολυμερούς και διμερούς συνεργασίας, με στόχο την πιο αποτελεσματική μάχη κατά των απειλών που αποτελεί η τρομοκρατική οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος"», αλλά και την «ανάγκη να σταθεροποιηθούν οι προσπάθειες όλων των χώρων που ανησυχούν, στη βάση του διεθνούς Δικαίου».

Στο εσωτερικό
Γοργές είναι οι διεργασίες, όμως, και στο εσωτερικό της χώρας, όπου η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό «τρομοκρατών», εντείνοντας την καταστολή και σε βάρος των διαδηλώσεων που συνεχίζονται. Ενας αστυνομικός έχασε τη ζωή του, σε συμπλοκές που ξέσπασαν μετά από επίθεση σε κινητοποίηση στην Κωνσταντινούπολη.
Στο μεταξύ, ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, προανήγγειλε ουσιαστικά το σχηματισμό κυβέρνησης, τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι «αν και γνωρίζουμε το βαρύ τίμημα μιας κυβέρνησης συνεργασίας, θα μπορούσαμε να αναλάβουμε μια τέτοια ευθύνη για το μέλλον της χώρας... Παρατηρούμε ότι κάθε καθυστέρηση (στο σχηματισμό κυβέρνησης) κάνει το τίμημα για την Τουρκία όλο και πιο βαρύ...».