Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Η νέα αντιλαϊκή πρόταση Τσίπρα προς ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ



Νέα αντιλαϊκή πρόταση, με την οποία δέχεται ακόμη περισσότερους από τους όρους των δανειστών, περιλαμβάνει το αίτημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς τους «θεσμούς» για ένα τρίτο δάνειο-μνημόνιο.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί την τελευταία πρόταση που παρουσίασε ο Γιούνκερ με ελάχιστες τροποποιήσεις.
Το Μαξίμου επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας με non paper πως «τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν». Προσθέτει ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας».
Στο ΦΠΑ η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ζητάει να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά και αποδέχεται όλα τα άλλα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές. Η μείωση για τα νησιά θα εφαρμοστεί επί των νέων συντελεστών. 
Στο Ασφαλιστικό η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει νέα «βήματα» προς τις θέσεις των «θεσμών», αποδεχόμενη σχεδόν το σύνολο των προτάσεών τους, αλλά και των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων. Για το νόμο του 2010 επισημαίνει ότι θα εφαρμοστεί «πλήρως», ενώ η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα ανασταλεί μέχρι τον Οκτώβρη του 2015, οπότε και θα γίνει νέα ασφαλιστική «μεταρρύθμιση». Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι τέλος του 2019, χωρίς καμία ενδιάμεση δράση για το 20% των υψηλότερων δικαιούχων. Όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων θα καταργηθούν στο τέλος του 2017, ξεκινώντας από την 31η Οκτωβρίου του 2015.
Για τις εργασιακές σχέσεις η επιστολή αναφέρει ότι το νέο πλαίσιο θα νομοθετηθεί το φθινόπωρο, αλλά δεν δίνει καμία άλλη λεπτομέρεια, επιβεβαιώνοντας ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες έχουν πάει στις ελληνικές καλένδες.
Η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ σε μια σειρά κλάδους, όπως οι μεταφορές, τα ποτά και τα τρόφιμα και για επαγγέλματα όπως οι συμβολαιογράφοι. Το non paper της κυβέρνησης ισχυρίζεται ότι θα εξαιρεθούν τα φαρμακεία.
Επίσης προβλέπεται σταδιακή αύξηση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων στο 100% και σταδιακή κατάργηση της ευνοϊκής φορολόγησης για τους αγρότες (συμπεριλαμβανομένων των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο) έως το τέλος του 2017.
Ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωριστεί από τη ΔΕΗ σε μια χωριστή νομική οντότητα που θα τελεί υπό πλειοψηφικό κρατικό έλεγχο. 
Η δημοσιοποίηση της επιστολής έγινε από τους «Financial Times» και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από το Μαξίμου. Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα τονίζει ότι «οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή του πρωθυπουργού στα Αγγλικά.