Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Συνεδριάζει το EFSF για τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα



Τρεις επιλογές προκρίνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για το μέλλον των δανείων που καταβλήθηκαν στην Ελλάδα.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως οι επιλογές είναι:
Επιτάχυνση του δανείου: Αυτό σημαίνει ότι το EFSF ακυρώνει τη σύμβαση δανείου και ζητά την άμεση εξόφληση του κεφαλαίου και των τόκων.
Παραίτηση από δικαιώματα: Αυτό σημαίνει ότι το EFSF παραιτείται αμετάκλητα από το δικαίωμα και από τα μέσα αντιμετώπισης της αθέτησης πληρωμής στο πλαίσιο του δανείου για τη συγκεκριμένη μη πληρωμή.
Επιφύλαξη δικαιωμάτων: Αυτό σημαίνει ότι το EFSF δεν επιταχύνει το δάνειο ούτε παραιτείται του δικαιώματός του να το κάνει, αλλά αντ' αυτού διατηρεί το δικαίωμα να ενεργεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Στην ανακοίνωσή του το EFSF αναφέρει πως «λαμβάνει υπόψη του μια δημόσια δήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ότι έχει συμβεί μια ελληνική μη πληρωμή» και προσθέτει πως «για το EFSF, αυτό θα συνιστούσε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων για ορισμένα δάνεια του EFSF».
Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή του EFSF και αναφέρει στην ανακοίνωση πως «σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του EFSF, ο διευθύνων σύμβουλος του EFSF, Klaus Regling, οφείλει να ενημερώσει τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup και του Διοικητικού Συμβουλίου του EFSF, σήμερα, της μη πληρωμής και να προτείνει μία από τις ακόλουθες τρεις επιλογές».
Αναφέρει επίσης πως «το EFSF θα συντονίσει τα επόμενα βήματά του πολύ στενά με την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, όπου οι μέτοχοι της εκπροσωπούνται, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ» και πως «η ελληνική μη καταβολή δεν έχει καμία επίδραση στην ικανότητα του EFSF να αποπληρώσει τους ομολογιούχους της. Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τα ομόλογα EFSF επωφελούνται από μια πολύ ισχυρή δομή εγγύησης».