Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Δεν είναι μονόδρομος για το λαό το δίλημμα μνημόνια ή κρατική χρεοκοπία


Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Και τα σημερινά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και αυτά της προηγούμενης βδομάδας τα προαπαιτούμενα, είναι μόνο η προκαταβολή, για να αρχίσουν οι πραγματικές διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία μετά τις 20 Αυγούστου.
Αυτά δεν είναι, σε καμιά περίπτωση, το σύνολο των μέτρων. Επομένως και η όποια σύγκριση με το αρχικό «πακέτο Γιούνκερ» είναι παραπλανητική.
Ανάλογο είναι το πρόβλημα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Πρόκειται για τις ίδιες ή παρόμοιες δεσμεύσεις με το 2012.
Συνολικά το κρατικό χρέος θα αυξηθεί, παρά τη βελτίωση κάποιων όρων αποπληρωμής του.
Μιλάμε δηλαδή για νέα χρέη, για να αποπληρώνονται τα προηγούμενα. Πρόκειται για Λερναία Υδρα.
Οι όροι εξυπηρέτησης του χρέους αλλάζουν, απλά γιατί δεν μπορούν να υλοποιηθούν ως έχουν.
Το νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα δεν είναι ηπιότερο, όπως κάποιοι κυβερνητικοί λένε. Ολα τα προγράμματα είχαν πιο χαμηλούς στόχους στην αρχή και κλιμάκωναν στη συνέχεια.
Ο,τι δεν πετύχει η κυβέρνηση μια χρονιά, δε χάνεται, αλλά επιβαρύνει τα επόμενα χρόνια, με απαίτηση μεγαλύτερων πλεονασμάτων που πρέπει να καλυφθούν.

Συνεχίζετε τα ψέματα
Κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης, πριν το δημοψήφισμα αλλά και μετά απ' αυτό, εξακολουθείτε να διαβεβαιώνετε τη λαϊκή οικογένεια ότι δε θα γίνει κούρεμα καταθέσεων. Το επιχείρημά σας είναι ότι η κοινοτική χρηματοδότηση θα στηρίξει τις εγχώριες τράπεζες μετά τη συμφωνία.


Μακάρι να ήταν έτσι και τόσο απλά τα πράγματα.
Πάλι δε λέτε την αλήθεια. Συνεχίζετε τα ψέματα.
Το νομοσχέδιο επιβάλλει την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών στη διάσωση μιας τράπεζας, πριν την παροχή κρατικής ή κοινοτικής βοήθειας.
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι όχι μόνο οι μέτοχοι των τραπεζών αλλά και οι καταθέτες υποχρεώνονται να καλύψουν ως 8% των συνολικών υποχρεώσεων, πριν προβεί σε κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών το κράτος.
Είναι, λοιπόν, σίγουρα διασφαλισμένοι οι μικροκαταθέτες κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ;
Οχι, λέμε εμείς, δεν είναι. Γιατί το ύψος του ποσού κάλυψης καθορίζεται κάθε φορά με νομοθετική ρύθμιση, ανάλογα με την κατάσταση.
Μπορεί το αρμόδιο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, το ΤΕΚΕ, να καλύψει σήμερα τα ποσά των μικρών καταθέσεων;
Μπορείτε να το βεβαιώσετε σήμερα με πραγματικά στοιχεία;
Σας ρωτάμε για δεύτερη φορά.
Αν τα πράγματα είναι όπως διαβεβαιώνετε, γιατί παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα για τις προθεσμιακές καταθέσεις;
Δεν απαντάτε, επίσης, με σαφήνεια, καθαρά, τι θα γίνει με τις καταθέσεις των ΟΤΑ, των νοσοκομείων, των ΑΕΙ, των ασφαλιστικών ταμείων, για τις οποίες έχει επιβαρυνθεί ο ελληνικός λαός.
Κρύβετε ότι θα εξανεμιστούν οι κρατικές μετοχές που χρυσοπλήρωσαν οι φορολογούμενοι, τα λαϊκά στρώματα.
Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, οι κρατικές τράπεζες στον καπιταλισμό δεν αποτελούν λαϊκή περιουσία.
Δεν απαντάτε σε ποια χέρια θα βρεθούν τα κόκκινα δάνεια των λαϊκών στρωμάτων μετά την προβλεπόμενη εξυγίανση των εγχώριων τραπεζών.
Θα αποδειχτεί, για μια ακόμα φορά, ότι οι διαβεβαιώσεις σας είναι χωρίς αντίκρισμα, δε λέτε την αλήθεια.

Υποκριτική η σημαία κατά της διαφθοράς
Σηκώνετε υποκριτικά τη σημαία ενάντια στη διαφθορά. Αλλά δεν προβλέπετε κανένα συγκεκριμένο μέτρο γι' αυτούς που πρωταγωνίστησαν στην προκλητική φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, την ώρα που ετοιμάζεται μια νέα αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας.
Υποκλίνεστε στην αιτία που γεννά τη διαφθορά, στο κυνήγι δηλαδή του κέρδους, στον ανταγωνισμό των ομίλων.
Διατηρείτε τις προκλητικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών.
Και τελικά ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε;
Τολμάτε να μιλάτε για πάταξη της διαφθοράς, εσείς που οδηγείτε τη λαϊκή οικογένεια να χάνει το σπίτι της για ένα κομμάτι ψωμί;
Εσείς που αφήνετε απροστάτευτα όλα τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων;
Εσείς που προωθείτε τις νέες, ακόμα πιο αντιλαϊκές ρυθμίσεις με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία των ακινήτων και ανοίγετε το δρόμο να βρεθούν στα χέρια μιας χούφτας ομίλων χιλιάδες λαϊκές κατοικίες;
Εσείς που στο πρόσωπό σας αρχίζει - παρότι είστε ακόμα στην αρχή, για ένα εξάμηνο μιλάμε άλλωστε - να αντανακλάται πλέον όλη η σαπίλα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αυτή που μέχρι τώρα αντανακλώταν στους προηγούμενους;
Μιλάτε για εκσυγχρονισμό του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας κάθε άλλο παρά αθώος είναι, όπως προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ορισμένοι. Οι αλλαγές που προωθούνται, σχετίζονται και με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, ευνοούν ποικιλοτρόπως τις τράπεζες και το κεφάλαιο.
Δεν αφορούν στενά τη δικαιοσύνη, αλλά έχουν άμεσες και δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.
Ο Κώδικας της Πολιτικής Δικονομίας ρυθμίζει τη διαδικασία της πολιτικής δίκης, δηλαδή περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή των δικών που αφορούν τις διαφορές μεταξύ ιδιωτών.
Σήμερα, εκείνο το «εκτρωματικό νομοσχέδιο που έπρεπε άμεσα να αποσυρθεί», όπως έλεγε σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ στις 5/12/2014, μετατράπηκε ως δια μαγείας σε «ένα ακόμα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης»..! Αυτό κι αν είναι κωλοτούμπα.

Βολικό το παραμύθι της «σκληρής διαπραγμάτευσης»
Κι εδώ που τα λέμε:
Πόσο καιρό ακόμα θα ισχυρίζεστε ότι δε γνωρίζετε καμιά εναλλακτική πρόταση, κ. Τσίπρα;
Δε βαρεθήκατε την καραμέλα ότι ο λαός έχει να διαλέξει ανάμεσα σε ένα τερατώδες μνημόνιο που υπογράψατε και στο σχέδιο Σόιμπλε, δηλαδή στην καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής;
Βέβαια, το βολικό παραμύθι του αριστερού νέου πρωθυπουργού, που αφού διαπραγματεύτηκε σκληρά, έπεσε θύμα του γερμανικού εκβιασμού και τώρα θα αναγκαστεί ο καημένος να εφαρμόσει μια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, με την οποία δε συμφωνεί, εξυπηρετεί πολύ καλά και την άρχουσα τάξη και τους ξένους «εταίρους» και τις πολιτικές σας επιδιώξεις και φιλοδοξίες.
Δεν απαντάτε, όμως, στα συγκεκριμένα αμείλικτα ερωτήματα:
Αγνοούσατε τους στόχους, τη λειτουργία, τις συμφωνίες της ΕΕ;
Δε διαβάσατε τις δημόσιες δηλώσεις προεκλογικά και μετεκλογικά του τέως υπουργού σας, του κ. Βαρουφάκη, του δικού σας «asset», όπως τον ονόμαζε ο κ. Τσίπρας, για τη δυνατότητα πίεσης από την ΕΚΤ;
Δε σας ενημέρωσε κανένας για το τελεσίγραφο του Ντάισελμπλουμ στις 30 Γενάρη «μνημόνιο ή κλειστές τράπεζες»; Σοβαρολογείτε;
Τι κάνατε, αλήθεια, για να αντιμετωπίσετε τους «εκβιαστές», όπως τους λέτε, όλους αυτούς τους 6 μήνες;
Ποια ήταν η προετοιμασία σας μπροστά στη συνεχή φυγή καταθέσεων και ενώ σας ήταν γνωστή η δυνατότητα της ΕΚΤ να κουρέψει τις εγγυήσεις των εγχώριων τραπεζών, να μειώσει την άντληση ρευστότητας από τον ΕLΑ, να ζητήσει πίσω τα δάνειά της;
Δυστυχώς για εσάς, απαντά η ίδια η ζωή για τη στάση σας και αποκαλύπτει το μύθο της «σκληρής διαπραγμάτευσης».
Δεν αφορούσε τα λαϊκά συμφέροντα. Ηταν διαπραγμάτευση στο στρατόπεδο του εχθρού, για τα διαφορετικά συμφέροντα ιμπεριαλιστικών κέντρων, μονοπωλιακών ομίλων.
Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, αυτές τις ώρες που η κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, συζητούν για το πώς και ποιος θα υλοποιήσει, πώς και ποιος θα εφαρμόσει την αντιλαϊκή συμφωνία, το νέο μνημόνιο, το ΚΚΕ ανοίγει πλατιά τη συζήτηση με την εργατική τάξη, το λαό για το πώς θα αντιπαλέψουμε αυτή τη συμφωνία που χρεοκοπεί το λαό, πώς θα ανοίξουμε το δρόμο για να απαλλαγούμε οριστικά από αντιλαϊκές συμφωνίες-μνημόνια, πώς θα απαλλαγούμε από τους πραγματικούς υπεύθυνους: την εξουσία του κεφαλαίου και τις ενώσεις του.
Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα ψηφίζουν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα, τους εφαρμοστικούς νόμους με τα μέτρα-φωτιά, εμείς δίνουμε τη μάχη ο λαός μας να απορρίψει τον εκβιασμό των ενώσεων των καπιταλιστών, γιατί τέτοιες είναι και η ΕΕ και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να απορρίψει τον εκβιασμό της κυβέρνησης «μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ και κρατική χρεοκοπία». Να απορρίψει τη θεωρία ότι είναι μονόδρομος όλα αυτά, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, παρά μόνο η υπεράσπιση με κάθε τίμημα και θυσία του καπιταλιστικού δρόμου.
Αυτός ο εκβιασμός τέθηκε πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια και με το 1ο μνημόνιο του Γ. Παπανδρέου και με το 2ο των Σαμαρά - Βενιζέλου και με το 3ο και φαρμακερό μνημόνιο του κ. Τσίπρα, το οποίο είναι χειρότερο γιατί προστίθεται και στα 2 προηγούμενα.

Πεδίο αντιπαράθεσης ιμπεριαλιστικών συμφερόντων
Δε θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε και από αυτό το βήμα ότι το λεγόμενο ελληνικό ζήτημα αποτελεί πεδίο που εκδηλώνονται οι αντιθέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας για την ηγεμονία στην Ευρώπη, καθώς και οι αντιθέσεις Γερμανίας - Γαλλίας για την επόμενη μέρα στην Ευρωζώνη.
Σε αυτές τις αντιθέσεις εμπλέκονται τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου, εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες. Οι εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα αντανακλούν και αποτυπώνουν όλο αυτό το σύνθετο κουβάρι των αντιθέσεων.
Σημαντικό στοιχείο αυτών των διεργασιών είναι και η διαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στους σημαιοφόρους του ευρώ και τους σημαιοφόρους της δραχμής.
Παρά τις προνομιακές σχέσεις τους με διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου και οι δύο πλευρές υποκλίνονται στην εξουσία των μονοπωλίων.
Η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξαπάτηση του λαού με το εμπόριο κάλπικης ελπίδας και γι' αυτό στηρίζονται σήμερα από την αστική τάξη.
Σε αυτό το αλισβερίσι εντάσσεται ακόμα και η διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών και όλα όσα ακούγονται και γράφονται δεξιά κι αριστερά από την ηγετική ομάδα Τσίπρα, με συνεχείς κρυφές συναντήσεις, όπως γράφουν, και προσπάθεια κλεισίματος συμφωνίας με εκπροσώπους της ελίτ των ΜΜΕ και με προσπάθεια να χαριστούν χρέη τους με νομότυπο τρόπο και μάλιστα στο όνομα της πάλης κατά των ολιγαρχών!!! Αλλη μεγάλη κοροϊδία, θα τη δούμε το επόμενο διάστημα, όταν συγκεκριμένα θα έρθει στη διαδικασία της Βουλής...

Υπάρχει λύση για το λαό!
Τέλος... σχετικά με την κριτική μας και τη στάση μας απέναντι και στις άλλες δυνάμεις, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν ως εναλλακτική αυτή τη στιγμή ένα εθνικό νόμισμα, έχουμε να τους πούμε για μια ακόμα φορά τα εξής και ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους, ας απαλλαγούν από τις αυταπάτες τους, όσοι ακόμα τις έχουν και δεν εξυπηρετούν βέβαια άλλες σκοπιμότητες:
Οσο τα κλειδιά της οικονομίας βρίσκονται στα χέρια των ομίλων, οι θυσίες των λαϊκών αναγκών στο βωμό του κέρδους τους δεν πρόκειται να σταματήσουν, όποιο κι αν είναι το νόμισμα.
Την επιστροφή στην καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής θα την πληρώσει πάλι η λαϊκή οικογένεια, με διαφορετικό βέβαια τρόπο, όπως με την αύξηση του πληθωρισμού, την εμφάνιση της μαύρης αγοράς, με αυξήσεις σε τιμές εισαγόμενων προϊόντων, με φτηνή εργατική δύναμη για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των ντόπιων μονοπωλίων.
Η καπιταλιστική Ελλάδα με οποιοδήποτε νόμισμα αποτελεί ξένη σημαία για το λαϊκό κίνημα. Αφήνει στο απυρόβλητο την άρχουσα τάξη που καταπιέζει το λαό. Φρενάρει τη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων, με την προβολή της αυταπάτης του φιλολαϊκού δήθεν καπιταλισμού.
Η εθνικοποίηση των τραπεζών που λένε διάφοροι, δηλαδή οι κρατικές τράπεζες στον καπιταλισμό, δεν αποτελούν λαϊκή περιουσία.
Οπως απέδειξε η εμπειρία των τελευταίων χρόνων, η πλειοψηφία του κράτους στη μετοχική τους σύνθεση δε βοήθησε στο ελάχιστο τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Ευτυχώς για το λαό, υπάρχει λύση.
Είναι ο δρόμος που μπορεί να εφαρμοστεί εάν ο λαός πιστέψει στη δύναμή του, αποφασίσει και οργανώσει την αντεπίθεσή του, για να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων.
Είναι ο δρόμος της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό - λαϊκό έλεγχο παντού, με αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, μονομερή διαγραφή του χρέους και το λαό πραγματικό νοικοκύρη στον τόπο του.
Αυτό το δρόμο φωτίζει και ανοίγει αγωνιστικά το ΚΚΕ και σε αυτόν το δρόμο καλούμε κάθε πρωτοπόρο αγωνιστή, κάθε αριστερό και ριζοσπάστη, να βαδίσει μαζί μας.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ
Εχοντας και αυτήν τη φορά τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και προσφεύγοντας ξανά σε διαδικασίες που ξεπερνούν σε ταχύτητα ακόμα και αυτές που προβλέπει η απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος», η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πέρασε χτες από τη Βουλή με μορφή νομοσχεδίου και τη δεύτερη δόση των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων που συμφώνησε με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, για να διαμορφωθεί το μνημόνιο 3 σε βάρος του λαού.
Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί ένα κείμενο σχεδόν χιλίων σελίδων με τρία άρθρα. Το άρθρο 1 προβλέπει τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το άρθρο 2 την ενσωμάτωση της οδηγίας 2014/59/ΕΕ, ΕΕ L 173 για την «Ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων», ενώ το άρθρο 3 ορίζει την έναρξη ισχύος του νόμου.
Συνοπτικά, το άρθρο 1 περιλαμβάνει σειρά αντιδραστικών διατάξεων, με πιο χαρακτηριστικές αυτές που οδηγούν σε επιτάχυνση της αναγκαστικής εκτέλεσης και των πλειστηριασμών σε όφελος των πιστωτικών ιδρυμάτων, δηλαδή των τραπεζών, τις οποίες μάλιστα προτάσσουν έναντι των οφειλών εργαζομένων, ασφαλιστικών ιδρυμάτων κ.ά., καθώς και διατάξεις που προετοιμάζουν το έδαφος για μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στη λαϊκή περιουσία.
Το άρθρο 2 που αφορά τη διάσωση των τραπεζών, ανοίγει το δρόμο να πληρώνουν για τις ανακεφαλαιοποιήσεις και οι μικροκαταθέτες, αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων οργανισμών Τοπικής Διοίκησης, νοσοκομείων, ΑΕΙ κ.ο.κ., ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση αφήνει συνειδητά στο απυρόβλητο τους μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι, με βάση την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, έβγαλαν έξω τις καταθέσεις τους όλο το προηγούμενο διάστημα.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση, τόσο στις Επιτροπές όσο και στην Ολομέλεια, παρά το γεγονός ότι - με γνώμονα τις στρατηγικές επιλογές του εγχώριου κεφαλαίου - το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από όλες τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, κυριάρχησαν και πάλι οι κοκορομαχίες τους πάνω στη διαδικαστικά και σε επιμέρους ζητήματα, ακριβώς για να «θολώσει» η σύγκλισή τους στην αντιλαϊκή ουσία.
Το σκηνικό συμπλήρωναν και οι «διαφωνούντες» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η «Αριστερή Πλατφόρμα» και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι επανέλαβαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο αλλά... στηρίζουν την κυβέρνηση!
Η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμενόταν να ολοκληρωθεί μετά τις 2 σήμερα το πρωί, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, ύστερα από το σχετικό αίτημα που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία ταυτόχρονα μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος, Θανάση Παφίλη, κατήγγειλε τη διαδικασία του «κατεπείγοντος».
Στην ψηφοφορία αυτή, η οποία δεν είχε πραγματοποιηθεί την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, επικέντρωνε το «μέτρημα κουκιών» εκ μέρους της κυβέρνησης, για το κατά πόσο δηλαδή θα μειωθούν ή όχι οι απώλειες κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίες καταγράφηκαν στην ψηφοφορία για το πρώτο πακέτο των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων.