Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΙΑΠΩΝΙΑ Σχέδια συμμετοχής σε στρατιωτικές ασκήσεις στον Ινδικό Μαζί με ΗΠΑ και Ινδία



Από παλιότερες κοινές ασκήσεις Ιαπωνιας - ΗΠΑ. Η συμμετοχή του Τόκιο σε γυμνάσια όλο και πιο μακριά από τις ακτές του δεν είναι καθόλου τυχαία
Από παλιότερες κοινές ασκήσεις Ιαπωνιας - ΗΠΑ. Η συμμετοχή του Τόκιο σε γυμνάσια όλο και πιο μακριά από τις ακτές του δεν είναι καθόλου τυχαία
ΤΟΚΙΟ.--
Τη ραγδαία όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και την αποφασιστικότητα της ιαπωνικής αστικής τάξης να διασφαλίσει παρουσία σε όλο και περισσότερες από τις εστίες «αντιπαράθεσης» του πλανήτη επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία εξετάζεται η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού της Ιαπωνίας σε στρατιωτικές ασκήσεις στον Ινδικό Ωκεανό.
Το αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε την Τετάρτη, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από την Ινδία, ότι η Ιαπωνία θα πάρει μέρος στις ναυτικές ασκήσεις «Μάλαμπαρ» που διεξάγουν κάθε χρόνο στον Ινδικό ωκεανό ΗΠΑ και Ινδία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την περασμένη βδομάδα είχε προγραμματιστεί συνάντηση στη ναυτική βάση Γιοκοσούκα (Ιαπωνία) ανάμεσα σε αξιωματούχους των τριών χωρών, για να αποφασιστεί ο τύπος των πλοίων και αεροπλάνων των Πολεμικών Ναυτικών που θα συμμετάσχουν στην άσκηση, που πρόκειται να γίνει στον Κόλπο της Βεγγάλης. Η συγκεκριμένη ζώνη αποτελεί το βορειοανατολικό τμήμα του Ινδικού και βρίσκεται ανάμεσα στην ινδική χερσόνησο και τη νοτιοανατολική Ασία. Τη συνάντηση επιβεβαίωσε και αξιωματούχος της ιαπωνικής κυβέρνησης, που δε θέλησε να κατονομαστεί, σύμφωνα με το «Ρόιτερς».
Η «εμφάνιση» του Πολεμικού Ναυτικού της Ιαπωνίας στον Ινδικό, όπως και η «συνάντηση» των τριών αυτών χωρών σε κοινή άσκηση αναδεικνύει τις εστίες αντιπαράθεσης που δημιουργούνται σε ανταγωνισμό και με την Κίνα. Δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιες συνεργασίες διαμορφώνονται, ενώ τον τελευταίο χρόνο η Ιαπωνία επισπεύδει τη συνταγματική αναθεώρηση (η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο) που θα επιτρέψει στις Ενοπλες Δυνάμεις να «αναλαμβάνουν δράση» και εκτός συνόρων, όταν «απειλούνται τα συμφέροντα της χώρας», αλλά και «εταίρων» της.
Στο πλαίσιο της επέκτασης της στρατιωτικής «παρουσίας» της Ιαπωνίας εντάσσεται και η συμμετοχή της σε κοινές ασκήσεις με τις Φιλιππίνες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, μια περιοχή πλούσια σε ενεργειακούς και άλλους φυσικούς πόρους, που αποτελεί πεδίο εδαφικών διαφορών ανάμεσα σε διάφορες χώρες της περιοχής και της Κίνας.
Οσον αφορά τον Ινδικό, το «Ρόιτερς» αναφέρει ότι έχει γίνει ένα νέο παγκόσμιο κέντρο εμπορικών και ενεργειακών ροών, μέσα από το οποίο διακινείται το 50% των εμπορευματοκιβωτίων διεθνώς και το 70% των μεταφορών πετρελαίου. Ακόμα, σημειώνει ότι από τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή περνούν τα 3/4 των διελεύσεων πετρελαίου της Κίνας.