Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΕΥΡΩΖΩΝΗ Αναζητούν κι άλλα εργαλεία διαχείρισης της κρίσης

 

Εν μέσω ανταγωνισμών, εξετάζουν λύσεις που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της χρεοκοπίας με ελεγχόμενο τρόπο

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ανακοίνωσε χτες ότι η Κομισιόν αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία μίας «Ομάδας Εμπειρογνωμόνων», η οποία «θα εξετάσει τα ενδεχόμενα οφέλη και τους κινδύνους που συνεπάγεται μία μερική ομαδοποίηση του χρέους στις χώρες της Ευρωζώνης». Σύμφωνα με τον ίδιο η ομάδα «θα λειτουργήσει στον αντίποδα των αποφάσεων για ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας» που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ το Μάρτη, ενώ τεχνοκράτες της ΕΕ προσπαθούν να την παρουσιάσουν σαν «το πρώτο βήμα για την έκδοση ευρωομολόγων».

Είναι φανερό ότι οι δυσκολίες διαχείρισης της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης από τους αστούς, τους οδηγεί στην αναζήτηση και άλλων εργαλείων, προκειμένου να συνεχίσουν στο δρόμο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που μέχρι τώρα παραμένει στρατηγική τους επιλογή για την καταστροφή κεφαλαίου.

Από την πλευρά του, το επιτελείο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών φέρεται να επιμένει πως η κρίση στην Ευρωζώνη «δεν είναι λόγος να χαλαρώσει» η δημοσιονομική πολιτική στον ευρωπαϊκό Νότο, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το περιοδικό «Spiegel».«Η αδύναμη οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη δεν είναι λόγος για απομάκρυνση από τη διπλή στρατηγική της βιώσιμης δημοσιονομικής εξυγίανσης και των δομικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρεται στο έγγραφο.

Την ίδια ώρα και ενώ πυκνώνουν στο παρασκήνιο τα σενάρια για νέο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους, η γερμανική κυβέρνηση με δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της αποκλείει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Ν. Μπάρτλε, σε δηλώσεις του στο «Ρόιτερς» ανέφερε: «Είναι εξοργιστικό ότι πολιτικοί στην Ελλάδα συζητούν εκ νέου για ένα "κούρεμα". Αυτό προκαλεί φρούδες ελπίδες».

Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, «το Δεκέμβρη του 2012 το Γιούρογκρουπ συμφώνησε να εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους. Δεν έγινε όμως λόγος για "κούρεμα"». Ωστόσο, το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» σε άρθρο του υποστηρίζει ότι «η ευρωδιάσωση δεν προχωράει» και σημειώνει ότι «ένα νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους μοιάζει αναπόφευκτο».

Κόντρες Ευρωζώνης - ΔΝΤ

Σε κάθε περίπτωση και με το λαό χρεοκοπημένο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, εμφανίζεται «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνοντας σε συνέντευξη στη βελγική εφημερίδα «Le Soir» ότι υπάρχουν «σημάδια ανάκαμψης, εύθραυστα, αλλά υπαρκτά». Σχολιάζοντας το ρόλο του ΔΝΤ στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, ο Β. Σόιμπλε τον κρίνει σε γενικές γραμμές θετικό ως σήμερα, αλλά και ουδέτερο, με δεδομένο ότι το Ταμείο είχε τη δυνατότητα «να λαμβάνει τις αναγκαίες αποστάσεις» κατά τις διαδικασίες λήψης σημαντικών αποφάσεων.

Ρίχνοντας τα καρφιά του στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού, ισχυρίζεται ακόμα ότι «όπως είπε ο επίτροπος Ολι Ρεν, ούτε εγώ θυμάμαι να πρότεινε το 2010 το ΔΝΤ "κούρεμα" του ελληνικού χρέους». Για το ίδιο θέμα, ο Γερμανός υπουργός αναφέρει ακόμη πως στην αρχή και επί μήνες ήταν ο μόνος που υποστήριζε τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σε πείσμα ειδικών και οικονομολόγων που την ταύτιζαν με την καταστροφή. «Τελικά αποφασίσαμε "κούρεμα" του χρέους κατά 53% και δεν συνέβη τίποτα», σημείωσε.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία η κυβέρνηση Ολάντ ετοιμάζει περικοπές 14 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014, με στόχο το επόμενο έτος να μειώσει το έλλειμμά της κατά περίπου 20 δισ. ευρώ. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η παράταση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, που έδωσε στη Γαλλία η Κομισιόν, κάθε άλλο παρά ωφέλησε το λαό. Χαρακτηριστικά, το 70% της εξοικονόμησης πόρων θα προέλθει από τις περικοπές δαπανών, ενώ το 30% θα αναζητηθεί στην αύξηση των κρατικών εσόδων, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα. Το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης δαπανών θα προέλθει από τη μείωση και το πάγωμα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

 

“Ριζοσπάστης”