Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Γαλαξιακή πλοήγηση σκαθαριών!

 

KOKKINO%20SKATHARI

Το ταπεινό σκαθάρι της κοπριάς ζει κάνοντας μπάλες τα περιττώματα, τις οποίες κυλάει ως τη φωλιά του, για να θρέψει την οικογένειά του. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν έχει τα μάτια του στον ουρανό, ακόμα και τη νύχτα. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι χρησιμοποιεί τον Ηλιο και τη Σελήνη ως οδηγούς για την κίνησή του σε ευθεία γραμμή. Ο ανταγωνισμός για την τροφή ανάμεσα στα σκαθάρια είναι έντονος και προτιμούν μόλις τη βρουν να την ασφαλίσουν παίρνοντας τον πιο σύντομο δρόμο, δηλαδή την ευθεία.

Ομως, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, τα σκαθάρια δεν λοξοδρομούν ούτε τις ξάστερες νύχτες χωρίς φεγγάρι. Για να διερευνήσουν το θέμα χώρισαν μερικά σκαθάρια σε τρεις ομάδες, από τις οποίες η μία φορούσε κάλυμμα στα μάτια, που δεν επέτρεπε να βλέπει τον ουρανό, η άλλη διαφανές κάλυμμα και η τρίτη καθόλου. Τα σκαθάρια χωρίς κάλυμμα και εκείνα με το διαφανές, δεν έκαναν ζιγκ ζαγκ, σε αντίθεση με εκείνα που δεν μπορούσαν να δουν καθόλου τον ουρανό.

Διερευνώντας παραπέρα, οι ερευνητές έκαναν το πείραμα και κάτω από το θόλο ενός πλανητάριου, διαπιστώνοντας προς έκπληξή τους πως όσο φαινόταν ο Γαλαξίας στο θόλο, τα σκαθάρια πήγαιναν ευθεία, αλλά όταν αφαιρούνταν μπερδεύονταν, παρότι τους άφηναν 18 φωτεινά αστέρια, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως οδηγό. Με άλλα λόγια, τα σκαθάρια πλοηγούν όχι με βάση κάποιον «πολικό αστέρα», αλλά με βάση τη λιγότερο ζωηρή, αλλά πλατιά ζώνη φωτός του Γαλαξία, όπως φαίνεται στον καθαρό νυχτερινό ουρανό.

 

“Ριζοσπάστης”