Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά στο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

 

Στις 20 και 21 Δεκέμβρη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό

Εκρηξη δημιουργικότητας σημειώνεται κάθε χρόνο στα Χριστουγεννιάτικα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, από τα παιδιά που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Γιατί στοιχείο αναπόσπαστο αυτής της γιορτής, όπως εξάλλου και κάθε γιορτής και δραστηριότητας για παιδιά που οργανώνει η ΚΝΕ, είναι... τα δημιουργικά εργαστήρια!

Ετσι και στο φετινό Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ που θα γίνει στις 20 και 21 Δεκέμβρη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, τα εργαστήρια έχουν τη δική τους θέση και μάλιστα είναι αναβαθμισμένα σε σχέση με άλλες χρονιές.

Για τη σημασία αυτής της δραστηριότητας, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Βούλα Τσίγκα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και την Αλεξάνδρα Προυσανίδου, από την Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ που έχουν επιμεληθεί αυτές τις δραστηριότητες του διημέρου.

Η σημασία αυτής της δραστηριότητας για τα παιδιά

Τα εργαστήρια καλλιεργούν με έναν πολύ ωραίο και απτό τρόπο τη συλλογικότητα και την ευρηματικότητα, αφού τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν κάποια πράγματα μαζί. «Στα Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια, πέρα από τις απλές κατασκευές, μας δίνεται η δυνατότητα να κουβεντιάσουμε με τα παιδιά τι ευχές κάνουν για το νέο έτος... Απ' την άλλη, αναπτύσσουν με πολύ ωραίο τρόπο τη δημιουργικότητα, που σ' αυτές τις ηλικίες το να φτιάχνει κάτι το παιδί από απλά υλικά και να δημιουργεί κάτι δικό του, είναι σημαντικό κι έχει φανεί όχι μόνο ότι αρέσει στα παιδιά, αλλά και ότι τους αφήνει κάτι...», εξηγεί η Α. Προυσανίδου.

«Είναι επίσης ένας καλός τρόπος να προτείνεις στους γονείς να κάνουν πράγματα στο σπίτι με τα παιδιά τους στον όποιο ελεύθερο χρόνο έχουν. Χρησιμοποιούμε συνήθως πολύ απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, ακριβώς για να μπορούν τα παιδιά να επαναλαμβάνουν αυτές τις κατασκευές στο σπίτι, χωρίς μεγάλο κόστος. Μάλιστα, πολύ συχνά οι γονείς μάς λένε ότι αξιοποιούν τις ιδέες των εργαστηρίων στο σπίτι και το χαίρονται εξίσου με τα παιδιά», προσθέτει η Β. Τσίγκα.

Η ΚΝΕ προσπαθεί κάθε χρόνο να αναβαθμίσει τις εκδηλώσεις της στη μορφή και στο περιεχόμενό τους και σ' αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται και η αναβάθμιση των εργαστηρίων. «Φέτος, ψάξαμε να βρούμε εργαστήρια που όσο γίνεται να αγκαλιάζουν περισσότερες ηλικίες. Είναι έτσι προσεγμένα που να απευθύνονται σε πολύ μικρά παιδάκια - που πάντα έχουμε στα Φεστιβάλ - μέχρι και στα παιδιά που τελειώνουν το Δημοτικό. Δηλαδή, το κάθε εργαστήριο θα έχει "βαθμίδες δυσκολίας", διαφορετική κατασκευή θα κάνει ένα παιδί π.χ. των 4 χρόνων και διαφορετικές, πιο σύνθετες, κατασκευές θα κάνουν τα μεγαλύτερα παιδιά», εξηγεί η Α. Προυσανίδου.

Τις προηγούμενες χρονιές, τα εργαστήρια δεν ήταν τέτοια που θα κέντριζαν τα παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών και φέτος. Είναι η πρώτη φορά φέτος που θα απευθύνονται και στα παιδιά των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού. «Οσο επεξεργάζεσαι καλύτερα τις ηλικίες τόσο και πιο διαισθητικός μπορείς να είσαι στο τι μεταφέρεις στα παιδιά», σημειώνει σχετικά η Β. Τσίγκα.

Το περιεχόμενο των φετινών εργαστηρίων

Το πρώτο εργαστήρι την Παρασκευή το απόγευμα έχει γιορτινές κατασκευές. Τα παιδιά θα έχουν τον κύριο ρόλο, θα φτιάξουν τις δικές τους δημιουργίες, τις οποίες θα κρατήσουν ως αναμνηστικό. Τα παιδιά θα φτιάξουν στολίδια που θα μπορούν να κρεμάσουν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο ή στο δωμάτιό τους, με πολύ απλά υλικά, όπως ξηρούς καρπούς, μαλλί, χρώματα, χαρτόνια...

Το πρωί του Σαββάτου είναι το εργαστήριο με τα πειράματα, κυρίως φυσικής και χημείας, αλλά και με στοιχεία αστρονομίας. Γι' αυτά τα πειράματα, η ΚΝΕ απευθύνθηκε σε εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για πειράματα που γίνονται μέσα σε εργαστήρια σε σχολεία γι' αυτές τις ηλικίες και είναι πολύ προσεγμένα. Ετσι, τα μικρά παιδιά της προσχολικής ηλικίας θα ανακαλύψουν για παράδειγμα τι κάνει ένα μπαλόνι όταν το τρίβεις πάνω σε μάλλινο ύφασμα και γιατί... ενώ τα πιο μεγάλα παιδιά θα κάνουν πειράματα που ανταποκρίνονται στη ύλη του μαθήματος «Εμείς και ο Κόσμος» του σχολείου τους... Και η «μαγεία» αυτού του εργαστηρίου θα κορυφωθεί στο τέλος με μια «επίδειξη από έναν τρελοεπιστήμονα»!

«Με το κάθε πείραμα θα εξηγούμε με απλό τρόπο στα παιδιά τι κρύβεται πίσω από το "μαγικό" που μοιάζει να συμβαίνει. Αυτό που θέλουμε να δείξουμε, στο πλαίσιο πάντα της γιορτής, είναι ότι όλα αυτά τα "μαγικά" που βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας έχουν μια εξήγηση. Οπότε θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά ερεθίσματα να το ψάξουν παραπάνω», σημειώνει η Β. Τσίγκα.

Τέλος, το απόγευμα του Σαββάτου, είναι το εργαστήρι «μαγειρεύουμε για τα Χριστούγεννα». Τα παιδιά θα φτιάξουν κουλουράκια, γλειφιτζούρια από σοκολάτα, τρουφάκια κι άλλες λαχταριστές λιχουδιές που μετά θα τα μοιραστούν.

Επίσης, στο πλαίσιο του διημέρου θα γίνει και «θεατρικό παιχνίδι»! Παιδιά ηλικίας Δημοτικού θα φτιάξουν μικρές ομαδούλες, θα αναλάβουν το καθένα έναν ήρωα κλασικού παραμυθιού, η κάθε ομάδα θα ασχοληθεί παίζοντας με τον ήρωα ή τους ήρωές της και στο τέλος, ο σκοπός είναι το παιδί μέσα από αυτόν τον ήρωα που έχει διαλέξει να εκφράσει κάποια ευχή για τη νέα χρονιά. Οι ευχές των παιδιών θα μαγνητοσκοπηθούν και θα προβληθούν στο χώρο της γιορτής.

  • Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά διοργανώνουν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την Κυριακή 29 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου.