Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΠΑΣΟΚ Αντιπαράθεση για τη διαδικασία ανασυγκρότησής του

 

Λάδι στη φωτιά» που σιγοκαίει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έριξε προχτές ο πρώην γραμματέας του Μ. Καρχιμάκης, αμφισβητώντας εκ νέου τις επιλογές της ηγεσίας για την ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας και τη σύσταση ενός νέου κεντροαριστερού φορέα. Η παρέμβασή του προκάλεσε τη δυσφορία της Χαριλάου Τρικούπη, που επιδιώκει να «κεντρίσει» το ενδιαφέρον και να συγκρατήσει ή να επαναπροσεγγίσει δυνάμεις που εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ, με τις εκδηλώσεις για την 3η του Σεπτέμβρη αλλά και με το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Πρόκειται για έναν «οδικό χάρτη» προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου και με κατεύθυνση την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, που θα παρουσιάσει ο Ευ. Βενιζέλος στη ΔΕΘ.

Μάλιστα, προκειμένου να μη διαταράξει το κλίμα που θέλει να διαμορφώσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προσπέρασε, αν και ενοχλήθηκε σφόδρα, την πρωτοβουλία της έκθεσης για την πολιτική πορεία του Α. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της οποίας θα μιλήσει ο Γ. Παπανδρέου.

Ο Μ. Καρχιμάκης δηλώνει στη νέα του παρέμβαση πως «αν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν αλλάξει πορεία, θα πρέπει να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή της». Ζητά σαφείς διαχωριστικές γραμμές απ' τη ΝΔ, στην οποία φορτώνει την εφαρμοζόμενη πολιτική, παρουσιάζοντας το ΠΑΣΟΚ σαν να σύρεται, ενώ συνειδητά συνδιαμορφώνει και υλοποιεί την πολιτική που έχει ανάγκη η αστική τάξη.

Εμμέσως πλην σαφώς λέει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πως έβαλε, και σωστά, πλάτες την κρίσιμη ώρα, αλλά τώρα πρέπει να κοιτάξει τα του οίκου της. «Τώρα, όμως, είμαστε σε θέση να πούμε πως ο κύκλος της κρίσης πρέπει να κλείσει. Για να γίνει αυτό επιβάλλεται να υπάρξουν από το ΠΑΣΟΚ πρωτοβουλίες, που να αποδείξουν πως το κόμμα είναι αντισυστημικό και δεν διστάζει να συγκρουστεί για τα κακώς κείμενα που σχετίζονται με τους μεγαλοσχήμονες και τα καρχαριοειδή», αναφέρει χαρακτηριστικά, προτρέποντας ουσιαστικά να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση εξαπάτησης και χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων.

Ο Μ. Καρχιμάκης υπερασπίζεται την προοπτική συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν αποποιήθηκε προοδευτικές και δημοκρατικές συνεργασίες» και ότι αν οι επόμενες εκλογές αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λόγο να μην μετέχει» σε ένα μέτωπο δυνάμεων για να κυβερνηθεί η χώρα.