Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Με το βλέμμα στην ψηφοφορία της Τετάρτης συνεχίζονται διεργασίες και ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ


Συνεχίζονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης και του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή για το νομοσχέδιο με τα πρώτα αντιλαϊκά μέτρα, όπου 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσά τους και υπουργοί) διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή. Στο επίκεντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης, ο κάθε πόλος διεκδικεί για αυτόν το ρόλο του υποστηρικτή της «κυβέρνησης της αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ άγνωστο παραμένει αν και πότε θα συνεδριάσει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Βασικό ζητούμενο στη δημόσια αντιπαράθεση είναι η ψηφοφορία στη Βουλή την Τετάρτη 22 Ιούλη όταν έρχεται προς νομοθέτηση το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται ένα συστηματικό «μασάζ» που κάνει λόγο αφενός για λιγότερα «όχι» εκ μέρους της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος όσο και για «ψυχολογικό όριο» 120 ψήφων για το μέλλον της κυβέρνησης. 
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση της νέας κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία σε συνέντευξη  στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων δηλώνει πως οι βουλευτές που θα ψηφίσουν «σαφώς θα είναι πάνω από 120» διότι όπως αναφέρει «οι μέρες που πέρασαν βοήθησαν για να κατανοηθεί καλύτερα η αναγκαιότητα και ενδεχομένως να αντιμετωπισθεί και ένα πρώτο, θα το έλεγα σοκ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα». O υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, δήλωσε στο «Mega» ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων από 120 βουλευτές είναι το «ψυχολογικό» όριο που πρέπει να έχει η κυβέρνηση.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, δήλωσε στην «Εφημερίδων των Συντακτών» πως «είναι λογικό να αναπτύσσονται σενάρια όταν τόσοι βουλευτές της πλειοψηφίας καταψήφισαν τη συμφωνία» και πως «η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία».
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, δηλώνει «παρών στη μάχη που δίνει το κόμμα μου ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζω την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζω πλήρως αυτή την ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα των απόψεων» και εκτιμά ότι «το νέο μνημόνιο -και θα αγωνιστώ για αυτό- μπορεί να γίνει μια μικρή παρένθεση στην πορεία και της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ», όταν και οι προηγούμενοι μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν την προσήλωσή του στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ παράλληλα, οι εκπρόσωποι της Αριστερής Πλατφόρμας είχαν στηρίξει την πρόταση (μνημόνιο) Τσίπρα των 47 σελίδων...  
«Ολοκλήρωση συμφωνίας, ελάφρυνση του χρέους, μέτρα κατά της φοροδιαφυγής-διαφθοράς. Εκλογές μετά. Αν "πέσει" η κυβέρνηση Τσίπρα, "πέφτει" η χώρα», έγραψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στο twitter, θυμίζοντας τους εκβιασμούς του τύπου «Καραμανλής ή τανκς» και πετώντας το «τυράκι» της πάταξης της διαφθοράς, παραβλέποντας ωστόσο να αναφέρει ονομαστικά, ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας σημαίνει τσάκισμα του λαού.
Σύμφωνα με πληροφορίες η λαϊκή δυσαρέσκεια σε συνδυασμό με τις δεδομένες διαφωνίες και ταλαντεύσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η πίεση που δέχονται βουλευτές από ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν το πρώτο νομοσχέδιο, οδήγησαν την κυβέρνηση να αφαιρέσει από το νομοσχέδιο της Τετάρτης ρυθμίσεις στις πρόωρες συντάξεις και την φορολόγηση των αγροτών προκειμένου να διευκολυνθεί η υπερψήφισή του. Πάντως οι ρυθμίσεις αυτές δεν θα αργήσουν να έρθουν στη Βουλή με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα έρθουν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ενδεικτικό των πιέσεων είναι ότι στη ΝΔ συζητούν να προτείνουν ισοδύναμα μέτρα για ορισμένα από τα μέτρα φοροεξόντωσης των αγροτών. 
Έκτακτο συνέδριο ζητά η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που σε ανακοίνωση της αναφέρει «να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και να πραγματοποιηθεί άμεσα έκτακτο συνέδριο, που συνιστά το ανώτατο σώμα απόφασης του κόμματος, και το οποίο θα έχει τη συνολική ευθύνη για τον απολογισμό της προηγούμενης περιόδου και το σχεδιασμό της στρατηγικής του επόμενου διαστήματος».
Παραιτήσεις Τόλιου - Ρωμανιά
Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν σήμερα δύο Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων. Πρόκειται για τον ΓΓ Βιομηχανίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Τόλιο και τον ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά, και οι δύο θα παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να ορισθούν οι αντικαταστάτες τους.