Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Προβληματισμοί για την κατάσταση της οικονομίας της ΕΕ

 

Ανοιχτά εκφράζουν τον προβληματισμό τους παράγοντες μηχανισμών του συστήματος κρατών - μελών της ΕΕ αλλά και έντυπα - ναυαρχίδες του κεφαλαίου για την πορεία της οικονομίας σε επίπεδο ΕΕ. Ο Ε. Νοβότνι μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε δημόσια προβληματισμό για τη χαμηλότερη των προσδοκιών ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης. «Ανησυχώ η ανάκαμψη είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν», ανέφερε. Ο ίδιος είπε ότι αναμένει οι τράπεζες να κάνουν γενναιόδωρη χρήση των 4ετών δανείων της ΕΚΤ, η διάθεση των οποίων θα αρχίσει τον επόμενο μήνα, με στόχο την τόνωση του τραπεζικού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις.

Ο Νοβότνι αρνήθηκε να συζητήσει το ενδεχόμενο νέων δράσεων νομισματικής πολιτικής, ωστόσο τόνισε ότι το βασικό μήνυμα της ομιλίας του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ήταν ότι υπάρχει ανάγκη να στοχεύσουν οι κυβερνήσεις σε μια πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης, η οποία θα είναι πιο φιλική για την ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, άρθρο στην οικονομική επιθεώρηση «Economist» παρομοιάζει την οικονομία της ευρωζώνης με βάρκα που βουλιάζει, γράφοντας: «Λίγους μήνες πριν οι ηγέτες της ευρωζώνης πίστευαν ότι, έχοντας αντιμετωπίσει την μπόρα, ήταν επιτέλους ασφαλείς ... Ηταν μια αυταπάτη. Τις τελευταίες βδομάδες οι χώρες της ευρωζώνης μπάζουν και πάλι νερό. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης έμεινε στάσιμο το δεύτερο τρίμηνο: Η Ιταλία επέστρεψε σε ύφεση, το γαλλικό ΑΕΠ έμεινε στάσιμο, ενώ ακόμη και η ισχυρή Γερμανία είδε μεγάλη πτώση στο ΑΕΠ της ... Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός έχει πέσει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, περίπου στο 0,4%, δημιουργώντας φόβους ότι η ευρωζώνη μπορεί να πέσει στην παγίδα του αποπληθωρισμού».

Το γεγονός ότι τέτοιου είδους αναλύσεις αντανακλούν συμφέροντα είτε συνολικά του κεφαλαίου είτε τμημάτων του επιβεβαιώνεται στη συνέχεια, οπότε το περιοδικό σπεύδει να υποδείξει ως «λύση» τις «δομικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που τελικά θα επανεκκινήσουν την ανάπτυξη». Πρόσθετες, δηλαδή, παρεμβάσεις πάνω σ' όσες έχουν ήδη γίνει και τσάκισαν δικαιώματα, βαθαίνοντας το βαθμό εκμετάλλευσης των λαών, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέες δυνατότητες κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πήραν αντιλαϊκά μέτρα αλλά...

Το περιοδικό «Economist» αξιώνει ακόμα απ' το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου να βάλει τα δυνατά του για τη χειραγώγηση των λαών, επισημαίνοντας ως πρόβλημα ότι «η κοινή γνώμη δεν έχει πεισθεί για την επείγουσα ανάγκη για βαθιές και ριζικές αλλαγές».

Και, φυσικά, τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης του νομισματικού και δημοσιονομικού πλαισίου, που σήμερα «είναι τόσο ασφυκτικό» που «στραγγαλίζει την ανάπτυξη» και εμποδίζει μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για την επίτευξή της.

Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι «αν η νομισματική ένωση δε φέρει παρά στασιμότητα, ανεργία και αποπληθωρισμό, τότε τελικά κάποιοι θα ψηφίσουν υπέρ της εξόδου τους από το ευρώ».

Στο μεταξύ, συρρίκνωση 0,2% παρουσίασε το ΑΕΠ της Ιταλίας το δεύτερο τρίμηνο του 2014, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Ιstat. Οπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η οικονομία της χώρας βρίσκεται πλέον και επίσημα σε ύφεση -για τρίτη φορά από το 2008.

Το Istat προβλέπει ότι, αν δεν υπάρξουν αξιοσημείωτες μεταβολές, στο τέλος του έτους το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,2%. Η ανεργία τον Ιούλη στην Ιταλία άγγιξε το 12,6%.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Βιομηχάνων Ιταλίας έσπευσε να ζητήσει παρέμβαση και, σαν έτοιμος από καιρό, ο Μ. Ρέντσι ανταποκρίθηκε και παρουσίασε χτες δέσμη μέτρων στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας, όπως 4 δισ. ευρώ για δημόσια έργα μέχρι το 2015, να κλείσουν δύο χιλιάδες εταιρείες που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και θεωρούνται μη παραγωγικές κ.ά.