Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

ΣΥΡΙΖΑ Καλλιεργεί ψεύτικες προσδοκίες στο λαό

 

Picture 2014-02-22 08_22_48

 

Σε «μία απ' τα ίδια» φέρνει το περιβόητο κυβερνητικό πρόγραμμα, που πυρετωδώς εδώ και μήνες προετοιμάζουν τα επιτελεία του ώστε να παρουσιάσει τους βασικούς του άξονες ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει απ' τα σημεία που γνωστοποίησε ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος, Γ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του προχτές στο ρ/σ «Κόκκινο», ως άμεσα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ρήτρα ανάπτυξης με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους. Δέσμη μέτρων που θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας (αποκατάσταση κατώτατου μισθού, βιώσιμες φορολογικές ελαφρύνσεις με επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και επιστροφή φόρου). Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ύψους 5 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 200.000 με 300.000 θέσεων εργασίας. Τα χρήματα που θα δοθούν για το πρόγραμμα θα επιστραφούν στο δημόσιο με αύξηση των εισφορών στα ταμεία. Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του κράτους. Ρύθμιση των κόκκινων δανείων.»

Προφανώς τα μέτρα αυτά ούτε άμεσα είναι, ούτε μπορούν να ανακόψουν την «ανθρωπιστική κρίση» για την οποία μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχομένως μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, σε ένα περιβάλλον αποψιλωμένο από εργασιακά δικαιώματα, με το λαό στη φτώχεια.

Ακόμα κι αν η ΕΕ, στα χέρια των κρατών - μελών της οποίας βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, συμφωνήσει, την επόμενη μέρα που θα αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, να το κουρέψει και αποδεχτεί ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του, θα το κάνει παίρνοντας ως αντάλλαγμα δεσμεύσεις για μέτρα που τσακίζουν το λαό και ευνοούν τους καπιταλιστές, όπως φάνηκε και στο προηγούμενο «κούρεμα». Η ανάπτυξη δε συντελείται εν κενώ αλλά στα ερείπια εργασιακών δικαιωμάτων, όπως καλά γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι κοροϊδεύει ότι τέτοιες διαδικασίες στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας και της εξουσίας του κεφαλαίου μπορεί να αποφέρουν θετικές για το λαό εξελίξεις.

Τα υπόλοιπα τέσσερα μέτρα είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ που τα συναρτά με την υλοποίηση του πρώτου, τη διαγραφή δηλαδή του χρέους. Από κει ευελπιστεί να εξοικονομηθούν πόροι ώστε να χρηματοδοτήσει τη δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας.

Οσο για τις πομφόλυγες περί πάταξης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, δεκαετίες τώρα ανακυκλώνονται στα προγράμματα των δυνάμεων της διαχείρισης, η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει γιατί το μεγάλο κεφάλαιο έχει όλα τα μέσα και κάθε δυνατότητα να προστατεύει τον πλούτο που κλέβει απ' τους εργάτες.

Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει το «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του». Καλλιεργεί φρούδες προσδοκίες στο λαό για άμεση ανακούφισή του, μέχρι να βάλει στο χέρι την ψήφο του, για να τις διαψεύσει αμέσως μετά, ξεπατικώνοντας παλαιοΠΑΣΟΚικές τακτικές και μεθόδους.