Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Αγροτικά…

 

ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Αφημένοι στην τύχη τους οι κτηνοτρόφοι

Σε Ερώτηση του ΚΚΕ απάντησε χτες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός

Κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των κτηνοτρόφων που ήδη μετρούν δεκάδες χιλιάδες ζώα «χτυπημένα» από τον καταρροϊκό πυρετό, δεν προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση. Αυτό επιβεβαίωσε με τον πλέον κυνικό τρόπο ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Π. Κουκουλόπουλος, απαντώντας στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη.

Ο Π. Κουκουλόπουλος σημείωσε προκαλώντας ανοιχτά τους κτηνοτρόφους: «Πρέπει να πω ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι αυτά που προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σήμερα δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να εφαρμόζουμε αυτή τη νομοθεσία. Εχει εκδοθεί ήδη από το Φλεβάρη η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει πλαίσιο αποζημίωσης για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας.

Από τις 7 Ιουλίου έχουν εκταμιευτεί 5 εκατομμύρια προς τις Περιφέρειες της χώρας, μέσω των οποίων ασκείται η συγκεκριμένη πολιτική. Απλώς, πρέπει να πω ότι, πρώτον, ο καταρροϊκός έχει πολύ μεγάλη εξάπλωση. Δεύτερον, τα στοιχεία που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι έχει άλλη ένταση συνεπειών στο ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή της Θράκης. Επίσης, πρέπει να προσθέσω ότι είχαμε ξανά εμφάνιση - απέξω φυσικά μας ήρθε - κρουσμάτων ευλογιάς που ξεκίνησαν από τον Εβρο».

Μετά απ' όλα αυτά, κατέληξε στο εξής: «Γιατί τα λέω όλα αυτά, κύριε πρόεδρε; Τα λέω για έναν πολύ απλό λόγο, ότι τα ποσά στα οποία έκανα αναφορά, των 5 εκατομμυρίων ευρώ, ενδεχομένως να μην επαρκούν για τις αποζημιώσεις και του ζωικού κεφαλαίου»! Ο Π. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε και στην εξισωτική αποζημίωση, επιβεβαιώνοντας ότι οι κτηνοτρόφοι έλαβαν για το 2013 μόλις το 40% των ποσών που είχαν λάβει το 2012.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε να παρθούν τώρα μέτρα για την ικανοποιητική αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την απώλεια ζώων και να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές. Αναφέρθηκε ακόμα στις αιτίες για την εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού, όπως είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιάτρους στις κρατικές κτηνιατρικές διευθύνσεις, η απουσία ψεκασμών σε περιοχές που διαχειμάζει το κουνούπι - ξενιστής, αλλά και ελέγχων σε όλα ανεξαιρέτως τα κοπάδια.

Πρόγραμμα δράσης καθόρισε η ΠΑΣΥ

Συνεδρίασε τη Δευτέρα στη Λάρισα η Πανελλαδική Γραμματεία

 

Τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι και η προετοιμασία του αγροτικού κινήματος για την οργάνωση αγωνιστικών δράσεων, με στόχο την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, που έγινε με διευρυμένη σύνθεση προχτές στη Λάρισα. Οπως σημειώθηκε, αυτήν την περίοδο, η μικρομεσαία αγροτιά είναι αντιμέτωπη με:

  • Το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα.
  • Τις συνέπειες του εμπάργκο της Ρωσίας σε προϊόντα των χωρών της ΕΕ, αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στο έδαφος της Ουκρανίας, με ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, από τη μια, και Ρωσίας, από την άλλη.
  • Την αρνητική εξέλιξη με τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων, το σταμάτημα ή τη μείωση της εξισωτικής αποζημίωσης σε χιλιάδες κτηνοτρόφους και τον καταρροϊκό πυρετό, που έχει προσβάλει όλη τη χώρα.
  • Τα κάθε είδους χαράτσια - ΕΝΦΙΑ, τις συνεχόμενες αυξήσεις στα ασφάλιστρα ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, κ.α.-, τις μικρότερες επιστροφές σε φόρο πετρελαίου και ΦΠΑ και την αυξημένη φορολογία που ισχύει από φέτος με το κράτημα λογιστικών βιβλίων και συντελεστή φορολόγησης 13%.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη νέα ΚΑΠ, που αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής σε μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες και θα αφανίσει χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους. Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ θα οργανώσει συσκέψεις και συγκεντρώσεις για την ενημέρωση των αγροτών από τις συνέπειες της εφαρμογής της ΚΑΠ 2015-2020.

Αμεσες πρωτοβουλίες και αιτήματα

Οπως επισημάνθηκε, στο διάστημα του καλοκαιριού οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ που δραστηριοποιούνται σε Ομοσπονδίες και Αγροτικούς - Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, πήραν μια σειρά από πρωτοβουλίες για το εμπάργκο, τις εξισωτικές αποζημιώσεις, τον καταρροϊκό πυρετό, αναδείχνοντας αυτά τα σοβαρά προβλήματα και διεκδικώντας λύσεις προς όφελος των αγροτών. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν αυτές οι πρωτοβουλίες, διεκδικώντας:

  • Συγκέντρωση με κρατική παρέμβαση των προϊόντων που πλήττονται από το εμπάργκο, διάθεσή τους για τις λαϊκές ανάγκες και όχι στις χωματερές, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.
  • Αμεση καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, να μην αποχαρακτηριστούν τα 10 εκατομμύρια στρέμματα βοσκότοπου που θα σημάνει το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρών κτηνοτρόφων, να παρθούν άμεσα μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό, στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να τεθούν τα οξυμένα προβλήματα και οι διεκδικήσεις, καθώς και συνάντηση με την ηγεσία του ΕΛΓΑ, από την οποία θα ζητηθούν δίκαιες εκτιμήσεις για τις χαλαζοπτώσεις που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της χώρας και ικανοποιητικές αποζημιώσεις των παραγωγών, αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από τον καταρροϊκό πυρετό και άλλες ασθένειες.

Επίσης, να μην πληρώσουν ασφάλιστρα οι κατεστραμμένοι αγρότες που δεν έχουν παραγωγή και εισόδημα, (π.χ., οι ροδακινοπαραγωγοί και όλοι οι άλλοι με παραγωγές που θα πληγούν από το εμπάργκο.)

Αποφασίστηκε ακόμα στα μέσα Οκτώβρη να γίνει πανελλαδική σύσκεψη για την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Μέχρι το τέλος του χρόνου

Στο πρόγραμμα των αγωνιστικών δράσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, περιλαμβάνονται τα εξής:

Τον Νοέμβρη:

  • Πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών που προωθεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σε όσους αγρότες και κτηνοτρόφους οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ.
  • Πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στις κατασχέσεις για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια».
  • Κινητοποιήσεις στις Εφορίες ενάντια στο άδικο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, με αίτημα την κρίση να πληρώσουν οι βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες, με φορολόγηση 45% του μεγάλου κεφαλαίου και όχι τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Τον Δεκέμβρη:

  • Πανελλαδική κινητοποίηση, με αποκλεισμό και καταλήψεις των γραφείων του ΕΛΓΑ , απαιτώντας την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας, ΕΛΓΑ κρατικό φορέα που θα καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια και τις ζημιές στην παραγωγή και το κεφάλαιο και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

Θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας, ώστε να καθοριστεί η συνέχεια των αγωνιστικών διεκδικήσεων.

Επίσης, θα γίνουν κοινές δράσεις της ΠΑΣΥ με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ για τα ζητήματα Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας, εκπαίδευσης κ.ά. Σταθμό αποτελεί το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ το Σάββατο, στο οποίο η ΠΑΣΥ καλεί να συμμετάσχουν μαζικά οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Νέα Ερώτηση του ΚΚΕ για τους ροδακινοπαραγωγούς

Επίκαιρη Ερώτηση με το αίτημα να γίνει άμεσα η αναπλήρωση εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

Οπως σημειώνει, «σε τραγική κατάσταση είναι οι ροδακινοπαραγωγοί και σε αβεβαιότητα και αγωνία οι φρουτοπαραγωγοί γενικά, εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο. ΕΕ και κυβέρνηση, παρά την τεράστια καταστροφή, αποφάσισαν να διαθέσουν συνολικά 30 εκατ. ευρώ για Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα ως αποζημίωση για τα προϊόντα που έπληξε το εμπάργκο, όταν στην Ελλάδα και μόνο για τους ροδακινοπαραγωγούς η ζημιά αφορά 60.000 τόνους, αξίας πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

Αυτή είναι η ΕΕ και ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Ωστόσο η κυβέρνηση οφείλει να υπερασπιστεί την ντόπια παραγωγή και τα συμφέροντα των φρουτοπαραγωγών και συνολικά των μικρομεσαίων αγροτών, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις κυρώσεις της ΕΕ. Να στηρίξει έμπρακτα το χαμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς και σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές αντιαγροτικές πολιτικές.

Να πάρει μέτρα κρατικής συγκέντρωσης της παραγωγής, που απομένει αδιάθετη, και να δοθεί σε Νοσοκομεία, Στρατό, Ιδρύματα, ανέργους, κ.ά. καλύπτοντας τους παραγωγούς με τιμές πάνω από το κόστος. Να αξιοποιήσει για μεταποίηση τα αποθέματα με τις ίδιες τιμές παραγωγού, συμπληρώνοντας τις τιμές της μεταποίησης (χυμός, μαρμελάδες, κ.ά.) και όχι να διαχωρίζει τιμές παραγωγού, ανάλογα αν οι αγρότες είναι μεμονωμένοι ή ενταγμένοι σε ομάδες παραγωγών».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κυβέρνηση: Τι μέτρα θα πάρει για την άμεση και γρήγορη συγκέντρωση και διάθεση της παραγωγής και την αναπλήρωση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών με ενιαίο τρόπο (μεμονωμένοι και μη), προκειμένου να μην καταστραφούν και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα; Τι προγραμματίζει για τη διάθεση της φρουτοπαραγωγής που θα ακολουθήσει (ακτινίδια, μήλα κ.ά.) και συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του εμπάργκο;