Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ Παζάρια για τη «μορφή» χρηματοδότησης, δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα

 

Συνεχίζουν να ξεδιπλώνονται οι κόντρες γύρω από την «επόμενη μέρα» της αντεργατικής πολιτικής

«Να γίνουν "κτήμα" του ελληνικού λαού» θέλει η συγκυβέρνηση οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου

 

Με άξονα την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων «διαρθρωτικού» χαρακτήρα και επίκεντρο, σε αυτή τη φάση, τους ανταγωνισμούς γύρω από το στήσιμο της «προληπτικής» γραμμής χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος, συνεχίζονται τα παζάρια μεταξύ συγκυβέρνησης και τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ), τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της οποίας επανέρχονται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα. Μετά από χτεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, με παρόντα και τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, σημείωσε τη θέση της για «εμπρόθεσμη αξιολόγηση», γιατί, όπως είπε, «θέλουμε να είναι και η τελευταία εμφάνιση της τρόικας»...

Στο μεταξύ, σε νέα παρέμβαση προχώρησε χτες η πλευρά του ΔΝΤ, εκπρόσωπος του οποίου απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο, τόνισε ότι η «προληπτική στήριξη θα μπορούσε να πάρει πολλές μορφές», επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις κόντρες που εκδηλώνονται γύρω από το ρόλο του ΔΝΤ και συνολικά της τρόικας στο πλαίσιο της «μεταβατικής φάσης». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, τα κλιμάκια της τρόικας θα επανέλθουν στην Αθήνα περί τις 8 Νοέμβρη, επισημαίνοντας ότι αναμένεται από την ελληνική κυβέρνηση το «πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ «στηρίζει την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», υπογραμμίζοντας παράλληλα την «ανάγκη» να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Στην αντιλαϊκή ατζέντα βρίσκονται τα «ανοιχτά» ζητήματα του κεφαλαίου, όπως το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά και η διαμόρφωση του νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα.

«Δεύτερες σκέψεις» και κόντρες έχουν ξεσπάσει και γύρω από τον τρόπο αξιοποίησης του αποθεματικού που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (11,4 δισ. ευρώ). Θέση της κυβέρνησης είναι η μεταφορά των κεφαλαίων στην «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης», ζήτημα το οποίο συζητήθηκε στο πλαίσιο της προχτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε. Στο ζήτημα επανήλθε χτες η γερμανική κυβέρνηση, η οποία με δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών διέψευδε «τις αναφορές σε ελληνικά ΜΜΕ ότι η Γερμανία και η Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία για περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης», με την επισήμανση ότι «η συνάντηση έληξε χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε στο Βερολίνο, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι οι πιστωτές «θα εξακολουθούν να έχουν μοχλούς πίεσης στα χέρια τους» όταν η Ελλάδα ενταχθεί σε προληπτική γραμμή στήριξης. Πρόσθεσε πως ένας τέτοιος μοχλός είναι τα κέρδη που έχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα και τα οποία «είναι αρκετά δισεκατομμύρια, πάνω από 6 δισ. τα επόμενα χρόνια». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, για τα χρήματα αυτά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας «μπορούν να πουν: Αφού δεν συνεχίζεις τις μεταρρυθμίσεις, δεν σου τα δίνουμε» (!). Τα εν λόγω ποσά προέρχονται από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «Deutsche Welle», ο Γκ. Χαρδούβελης σημείωσε ακόμα, αναφερόμενος στην περαιτέρω μείωση του χρέους, ότι «τώρα που τελειώνει επιτυχώς το πρόγραμμα, η Ελλάδα θέλει μια επιβράβευση», ενώ πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει «να γίνουν "κτήμα" του ελληνικού λαού» και πως αυτό θα γίνει «εάν ο κόσμος δει λεφτά στην τσέπη του»...

«Κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Την ίδια ώρα, ενημέρωση για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων προς τις τράπεζες έκανε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, σε βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι έχει υπάρξει «πρόοδος», χωρίς όμως να είναι έτοιμο το τελικό νομοσχέδιο. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι θα υπάρξουν «αλλαγές και βελτιώσεις».

Η κεντρική κατεύθυνση του νομοσχεδίου, βέβαια, αποτυπώνεται στη διάταξη που προβλέπει ότι «το χρηματοδοτικό ίδρυμα παρέχει την αιτούμενη διαγραφή και ρύθμιση κατά τη διακριτική του ευχέρεια, σύμφωνα με κριτήρια τα οποία επιλέγει για την αξιολόγηση της ικανότητας του αιτουμένου να αντεπεξέλθει στις ρυθμισθείσες υποχρεώσεις». Πρόκειται για ρύθμιση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών, για τις οποίες, έναντι της υποτιθέμενης χασούρας, προβλέπονται πρόσθετα φορολογικά μπόνους και ελαφρύνσεις.

Στο μεταξύ, σε ρυθμίσεις 318.500 δανείων την «περίοδο της κρίσης» προχώρησε η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου, Α. Τουρκολιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, με «την παγίωση του τελικού νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση κόκκινων δάνειων, τη συνολική ρύθμιση υποχρεώσεων προς Δημόσιο και τράπεζες και την ολοκλήρωση του πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών, αναμένεται να αποτελέσουν τον καταλύτη για την ανάκαμψη της υγιούς ζήτησης δανείων». Δηλαδή, ο τραπεζίτης αποδέχεται την προωθούμενη «διευθέτηση». Παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχει αρνητικός ρυθμός χορήγησης δανείων, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν και τα αντίστοιχα αιτήματα» χρηματοδότησης...

“Ριζοσπάστης”