Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ «Αγχος» για τη «ρευστότητα» των εγχώριων μονοπωλίων

 

Τον προβληματισμό τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου για την ενίσχυση της «ρευστότητάς» τους και τα άμεσα σχετιζόμενα με αυτήν ζητήματα της «αξιοποίησης» των αποθεματικών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, σπεύδει να εκφράσει με τις παρεμβάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του χτες με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, αφού δήλωσε ότι «με βάση τα αποτελέσματα που μας παρουσιάστηκαν οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησης», πρόσθεσε: «Θέλω να υπενθυμίσω ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη διαθέσει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεκάδες δισ. ευρώ. Εφθασε λοιπόν η ώρα, εφόσον και τα τεστ το επιβεβαιώνουν, οι τράπεζες να ανταποδώσουν τη στήριξη με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Ομως, οι τράπεζες, παρά τους πανηγυρισμούς, δεν πρόκειται να στηρίξουν την οικονομία, αν πρωτίστως δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων.

Γι' αυτό και είναι εγκληματική η επιλογή για τη διάθεση των 11,5 δισ., που από την αρχή προορίζονταν για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για άλλους σκοπούς. Γιατί να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια αυτά, προκειμένου να φτιάξουμε ένα ταμείο για μια προληπτική γραμμή πίστωσης στην οποία θα έχουμε πρόσβαση σε περίπτωση κρίσης, και να μην τα χρησιμοποιήσουμε για να αποτρέψουμε εξαρχής μια τέτοια κρίση;».

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων σαν «ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία», αφού, όπως υποστήριξε, «εντείνει τις υφεσιακές τάσεις και αποτρέπει δυνάμει οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, καθώς και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της, να ακολουθήσουν το δρόμο της ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση, μειώνοντας έτσι το επίπεδο του χρέους ως προς το εισόδημα».

Στο πλαίσιο της σκοτούρας τους για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κινείται χωρίς σχέδιο» και ότι απειλεί τη «δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να διαμορφώσει όρους διεξόδου», άρα απειλεί «τη χώρα». Καταλήγοντας επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα», πριν τις εκλογές και «τη συνολική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το μείζον θέμα της απομείωσης του δημόσιου χρέους».

Διαμαρτύρεται για την «τραπεζοκεντρική» ρύθμιση

Αντίστοιχα, εστιάζοντας στο υπό προώθηση κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, μέσω του οποίου ενισχύονται οι συνθήκες συγκέντρωσης της επιχειρηματικής πίτας, άρα και κερδών, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής, βουλευτής, Γ. Μηλιός, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84» δήλωσε σχετικά: «Δεν είναι θετική η άποψή μας για αυτή την πρόταση. Τη θεωρούμε απολύτως τραπεζοκεντρική. Δίνει απόλυτη εξουσία στον τραπεζίτη - που είναι ο βασικός πιστωτής -, να αποφασίσει με ποιον τρόπο κάποιες επιχειρήσεις θα αναδιαρθρωθούν, θα συγχωνευτούν, θα κλείσουν ή θα διατεθούν περαιτέρω. Είναι μια μονομερής, ετεροβαρής λύση υπέρ των τραπεζών και είναι συνέχεια της ίδιας πολιτικής».

Παίζοντας με την αγωνία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών μιλάει για ανακούφισή τους, όμως σε κανένα σημείο της συνέντευξής του δεν προκύπτει τέτοια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ριζοσπάστης”