Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Μπουρκίνα Φάσο: Ο στρατός ανακοίνωσε την παραίτηση του προέδρου της χώρας

 

Ο Μπλέζ Κομπαορέ

Την παραίτηση του προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαορέ, ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας. Ο επί 27 χρόνια (έλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1987) ηγέτης της χώρας επιβεβαίωσε λίγο αργότερα την είδηση.

Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και πολλές δεκάδες (πάνω από 70) τραυματίστηκαν την Πέμπτη, από τις σφαίρες στρατιωτών στο κοινοβούλιο όπου είχαν εισβάλει. Διαδηλωτές εισέβαλαν και στο κτίριο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, διακόπτοντας έκτοτε όλες τις εκπομπές, ενώ έγιναν και πυρπολήσεις σε πολλά δημόσια κτίρια.

Ο Μπ. Κομπαορέ απέσυρε νωρίτερα χτές το νομοσχέδιο για τη συνταγματική τροποποίηση, διέλυσε τη Βουλή, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «ηρεμία».

Αργότερα χτές βράδυ, εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις «αναλαμβάνουν τον έλεγχο της κατάστασης», διαβεβαιώνοντας ότι σε 12 μήνες...«θα γίνουν εκλογές».

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε «όλες τις πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να χρησιμοποιήσουν το διάλογο για να επιλύσουν τα προβλήματα που υφίστανται». ΗΠΑ και Γαλλία εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για τις εξελίξεις και συνέστησαν «αυτοσυγκράτηση».

Η συγκεκριμένη χώρα είναι στενή σύμμαχος των ΗΠΑ και της Γαλλίας στις ιμπεριαλιστικές τους επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τελευταίο πρόσχημα τους τζιχαντιστές στο Σαχέλ της Αφρικής (και όχι μόνον).

Το 60% του συνολικού πληθυσμού των 17.000.000 κατοίκων είναι νέοι κάτω των 25 ετών ενώ μεγάλα στρώματα του πληθυσμού είναι σε απόγνωση από την πείνα, τη φτώχεια και την ανέχεια αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε μια χώρα με σημαντικό ορυκτό πλούτο σε χρυσό, σίδηρο, κασσίτερο, φώσφορο που καρπώνεται η ντόπια ολιγαρχία και τα διεθνικά μονοπώλια. Και βέβαια «κλειδί» για τις εξελίξεις είναι η ανυπαρξία πρωτοπόρας επαναστατικής δύναμης, Κομμουνιστικού Κόμματος, ώστε να υπάρξει προσανατολισμός του λαού όχι μόνο για την αλλαγή κυβέρνησης, αλλά και τάξης στην εξουσία και διεκδίκησης του πλούτου που παράγει.

“902.gr”