Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΕΛ Αλλοι καλοβλέπουν ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι λοξοκοιτάνε Πρόεδρο

 

Ολα είναι ανοιχτά για τη στάση βουλευτών των ΑΝΕΛ στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), την ερχόμενη άνοιξη. Το 2ο συνέδριο του κόμματος, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι μεταξύ στελεχών τους γίνονται σκέψεις στήριξης της κυβερνητικής πρότασης, αν και η ηγεσία των ΑΝΕΛ απορρίπτει ένα τέτοιο σενάριο και «ψήνει» (εφόσον το κόμμα μπει στη Βουλή) συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση των ΑΝΕΛ για τα αποτελέσματα του συνεδρίου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ένας διάχυτος ριζοσπαστικός πατριωτισμός στην ελληνική κοινωνία αποφασίσθηκε να τον σχηματοποιήσουμε μέσα από μια εθνική, πατριωτική και δημοκρατική συμμαχία με βασικό κορμό το Κίνημα των ΑΝΕΛ». «Με τα ψηφίσματα θωρακίστηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος ο οποίος αποτελεί κεφάλαιο» (!), «Αποφασίσθηκε ότι οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίζουν ΠτΔ», «Ολες οι αποφάσεις του συνεδρίου ήταν ομόφωνες».

Και κατά συνείδηση!

Ωστόσο, ο Π. Μελάς (οι δηλώσεις του την προηγούμενη βδομάδα ότι ίσως υπερψηφίσει ΠτΔ για το «καλό της πατρίδας» προκάλεσαν εσωκομματικούς τριγμούς) απέφυγε να μιλήσει στο συνέδριο ώστε να ξεκαθαρίσει δημόσια τη θέση του. Επιπλέον, δεν σήκωσε το χέρι στην πρόταση να μην ψηφίσει το κόμμα για ΠτΔ. «Είναι ξεκάθαρο. Θα κάνω αυτό που συμφέρει τον ελληνικό λαό. Να δούμε εάν με μια άλλη κυβέρνηση, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα ή όχι», είπε αργότερα στο ΑΠΕ κατά την έξοδό του από το συνέδριο, συσκοτίζοντας παραπέρα την κατάσταση. Χτες το πρωί, πάντως, μιλώντας στο «BHMA fm» είπε ότι θα το «σκεφτεί» και θα λειτουργήσει «κατά συνείδηση»...

Αναφερόμενος εμμέσως στην περίπτωση Μελά, ίσως και άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Τ. Κουίκ, έλεγε από το βήμα του συνεδρίου κατά στελεχών του κόμματος: «Υπάρχουν στο κόμμα μας και οι δούρειοι ίπποι που πρέπει να απομονωθούν. Δεν μπορούν να υπάρχουν καρκινώματα την ώρα που δίνουμε τον αγώνα μας».

Πάντως, ο πρόεδρος του συνεδρίου, Π. Σγουρίδης, προκειμένου να βγει προς τα έξω εικόνα ομοφωνίας, απευθυνόμενος στο σώμα ζήτησε να εκφραστεί δημοσίως η όποια διαφωνία. Δεν τοποθετήθηκε κανείς και σύμφωνα με τον Σγουρίδη «η απόφαση να μην ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ομόφωνη»...

Νωρίτερα, ο Π. Καμμένος είχε προαναγγείλει μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Συζητήσεις κάτω από το τραπέζι δεν κάνουμε. Εχουμε κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα και δεν κάνουμε πίσω. Εχουμε ξεκάθαρες θέσεις για εθνικά θέματα και Ορθοδοξία. Αλλά θα επιδιώξουμε να κάνουμε μια συνεργασία σε μια κυβέρνηση που οι ΑΝΕΛ θα είναι η εγγύηση για το αύριο», είπε.

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 25 Νοέμβρη 2014