Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Αντιλαϊκή κλιμάκωση για την καπιταλιστική ανάκαμψη

 

Η παραπέρα θωράκιση των μηχανισμών της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας» και των μνημονίων διαρκείας, η διαμόρφωση του «ευρωπαϊκού επενδυτικού ταμείου» για τη ενίσχυση και χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, καθώς και η κλιμάκωση των αντεργατικών «μεταρρυθμίσεων» στην ΕΕ και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, είναι στην ατζέντα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στο προσεχές διάστημα. Τα παραπάνω αποτελούν πτυχές του λεγόμενου «αναπτυξιακού πακέτου» που σχεδιάζει η νέα Κομισιόν υπό τον Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Ειδικότερα:

  • Γαλλογερμανικό σχέδιο: Πάγωμα των μισθών και «χαλάρωση» του 35ωρου στη Γαλλία, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των επενδύσεων στη Γερμανία, προβλέπει σχέδιο για «τόνωση της ανάκαμψης» που παρήγγειλαν οι κυβερνήσεις των δύο κρατών. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», η έκθεση προβλέπει την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας στη Γαλλία και πάγωμα μισθών για μια τριετία, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των γαλλικών επιχειρήσεων. Επίσης, προτείνεται ο διπλασιασμός των κρατικών κονδυλίων για υποδομές στη Γερμανία στα 20 δισ. ευρώ (από 10 δισ.) μέχρι το 2018.
  • Δημοσιονομική εποπτεία:«Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θα έπρεπε να διαθέτει ένα δικαίωμα να ασκεί βέτο επί των κρατικών προϋπολογισμών, οι οποίοι παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά κριτήρια σταθερότητας». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Focus», ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας B. Σόιμπλε, σύμφωνα με τον οποίο το δικαίωμα του βέτο θα αποτελούσε «ένα ισχυρό μήνυμα ότι θέλουμε πραγματικά να τηρήσουμε τις κοινές μας δεσμεύσεις», στην «πορεία προς μια δημοσιονομική ένωση». Μάλιστα, όπως δήλωσε, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 18-19/12. Την περασμένη βδομάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας, ο Γερμανός Γκ. Ετινγκερ, επέκρινε την κυβέρνηση της Γαλλίας για παραβιάσεις των δεσμεύσεων σχετικά με τα δημοσιονομικά μεγέθη, λέγοντας ότι «εμφανίζει ελλείμματα καθ' υποτροπή» και καλώντας τις Βρυξέλλες να την αντιμετωπίσουν με «αυστηρότητα».
  • Επενδυτικό Ταμείο: Αυτήν τη βδομάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, αναμένεται να ανακοινώσει τη σύσταση του Ταμείου και το ύψος της χρηματοδότησης από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το συνολικό ύψος αναμένεται στα 300 δισ. ευρώ, μέσω κεφαλαίων και παροχής εγγυήσεων που θα δοθούν από τους μηχανισμούς της ΕΕ, καθώς και από τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Στο προσκήνιο επανέρχονται οι αβεβαιότητες του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του σχεδίου. Παράλληλα, η ΕΕ ετοιμάζει τη λίστα με τα έργα υποδομών που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να αποτραπεί το ορατό ενδεχόμενο παραπέρα επιβράδυνσης ή ακόμη και πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη.

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 25 Νοέμβρη 2014