Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΣΟΚ Λυπάται για τα «βήματα πίσω» στα παζάρια για λογαριασμό του κεφαλαίου

 

Απογοήτευση για τα αποτελέσματα των παζαριών της συγκυβέρνησης στο Γιούρογκρουπ και αγωνία για την πορεία της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι η υπόθεση της στήριξης της περιλάλητης ανάκαμψης πάει πολύ πίσω για τα ντόπια μονοπώλια, ότι δεν τους εξασφαλίζεται κανένα περιθώριο χαλάρωσης στο εφαρμοζόμενο μείγμα περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, χτες, ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, «σε σχέση με τη συγκυρία, σε σχέση με τα τρέχοντα και το περιβόητο έγγραφο των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της κυβέρνησης που έστειλε ο κ. Βαρουφάκης, ειλικρινά εκφράζω τη λύπη μου, γιατί κάνουμε τόσα βήματα πίσω. Γιατί ενώ ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από το μνημόνιο και να μπούμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή με πολύ πιο άνετους όρους, μένουμε επί μήνες στο παλιό μνημόνιο και ετοιμαζόμαστε από τον Ιούλιο και μετά για ένα μνημόνιο 3».

Ταυτόχρονα, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία: «Η κυβέρνηση στο τελευταίο Γιούρογκρουπ έκανε την απόλυτη τούμπα με άγαρμπο και βλαπτικό για τα συμφέροντα της χώρας τρόπο (...) Το μέιλ Βαρουφάκη προς την τρόικα που τώρα λέγεται "οι θεσμοί" αφορά την παραμονή στο τρέχον μνημόνιο και αργότερα θα προστεθούν οι όροι υπαγωγής στο μνημόνιο 3!».

Προσθέτει ότι το «μέιλ Βαρουφάκη» «αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο "εξορθολογισμού", δηλαδή αύξησης όλων των συντελεστών (σ.σ. του ΦΠΑ) π.χ. στα νησιά, τα τρόφιμα, τα φάρμακα κ.ο.κ.», «ακυρώνει τις προχθεσινές εξαγγελίες της κ. Βαλαβάνη (σ.σ.: για τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές) και αποδέχεται κριτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε αυστηρότερες και όχι χαλαρότερες ρυθμίσεις», «ακυρώνει τις εξαγγελίες του κ. Σταθάκη (σ.σ. για τα "κόκκινα" δάνεια) και αφήνεται στην κρίση των θεσμών», για τις ομαδικές απολύσεις, τις ΣΣΕ και τον κατώτατο μισθό «παραπέμπει αόριστα στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων», για δε τις συντάξεις «αποδέχεται την σύνδεση εισφορών και παροχών, δηλαδή την λογική του κεφαλαιοποιητικού συστήματος».

«Επιπλέον», αναφέρουν στο ΠΑΣΟΚ, «έχουμε με το μέιλ Βαρουφάκη: Γενικόλογες κοινοτοπίες περί φορολογικού συστήματος και φοροδιαφυγής, ουσιαστική αποδοχή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, αποδοχή κατ' ουσίαν των ιδιωτικοποιήσεων, περιλαμβανομένης της ΔΕΗ, σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη, αποδοχή του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ μέχρι το Σεπτέμβριο και επιλογή νέου από κοινού με την Eurostat».

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015