Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ Με την ενεργή στήριξη των βιομηχάνων

 

«Στάζει μέλι» για τις νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις ο ΣΕΒ...

«Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ενεργά όλες τις μεταρρυθμίσεις που εμπεδώνουν ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, απελευθερώνουν δημιουργικές δυνάμεις, στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα και δημιουργούν θέσεις εργασίας, βάζοντας τα θεμέλια για τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό με άξονες την παραγωγικότητα, τη γνώση, την εξωστρέφεια, την ποιότητα και την καινοτομία».

Αυτά τονίζει ο ΣΕΒ, σε χτεσινή ανακοίνωση, σχετικά με το μπαράζ των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και των νέων αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμοστούν την «επόμενη μέρα», με βάση τη νέα συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με... τους «τρεις θεσμούς». Οι βιομήχανοι, όπως και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου, συντάσσονται και μάλιστα ενεργά με την πολιτική της συγκυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, όπως αυτή καταγράφεται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών, δημιουργεί προσδοκίες για την πολυπόθητη κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη». Παράλληλα, σημειώνουν, ότι λίστα των μεταρρυθμίσεων «εμπεριέχει αρκετά από όσα δεν έγιναν και πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν»...

Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ επισημαίνουν ότι η «λίστα μεταρρυθμίσεων» που εγκρίθηκε από το Γιούρογκρουπ ως αναπόσπαστο τμήμα της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα και τη βάση για την παραπέρα «διαβούλευση». Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι η ανάκαμψη του κεφαλαίου θα περάσει από αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια διαρκείας. Και, βέβαια, οι «αλλαγές» στο σύστημα του ΦΠΑ, η διόγκωση του φορολογικού βάρους για τα λαϊκά στρώματα, η κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά. περιέχονται και στα προϋπάρχοντα μνημόνια («όσα δεν έγιναν», σύμφωνα με τον ΣΕΒ) και κυρίως στα «πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν», πάντα σύμφωνα με τους βιομήχανους... Καθόλου τυχαία, ολόκληρη η γκάμα των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας» βρίσκεται, εδώ και χρόνια, στις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου, τις οποίες δεσμεύεται να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Real», με μισόλογα και υπεκφυγές, έκανε λόγο για «κάποια μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ», χωρίς ωστόσο να την προσδιορίσει, ισχυριζόμενος ότι αυτή δε θα αφορά στα νησιά του Αιγαίο. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι θα αφορά την παραπέρα φοροαφαίμαξη για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Να σημειωθεί ότι υποδείξεις για την αύξηση του ΦΠΑ (ενιαίος συντελεστής κ.ά.) έχουν κατά καιρούς κάνει ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ, καθώς και η Κομισιόν. Μάλιστα, ο Γ. Βαρουφάκης επικαλέστηκε την τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ, λέγοντας ότι είναι «εταίρος μας και πραγματικός αρωγός μας στην προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων»...

Σε σχέση με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι) στα 12.000 ευρώ, υποστήριξε ότι θα «αρχίσει να εισάγεται σταδιακά, θα το αποφασίσουμε όταν θα έχουμε μια συνολική εικόνα για το πώς προχωρά η διαπραγμάτευση για μετά τον Ιούνιο».

Μετά τον Ιούνη «όλα ανοιχτά» για τους πλειστηριασμούς...

Παράλληλα, ο Γ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε για την εφαρμογή της απόφασης του Γιούρογκρουπ και σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τα χρέη στις τράπεζες. Οπως δήλωσε, «δεν υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσουν τέτοιου είδους πλειστηριασμοί τους επόμενους 4 μήνες. Για μετά τον Ιούνιο είναι όλα ανοιχτά», σημείωσε. Δίνοντας, μάλιστα, συνέχεια στην ιστορία των... δήθεν «ελιγμών», έκανε λόγο για «δημιουργικές αμφισημίες»στην επιστολή της συγκυβέρνησης στο Γιούρογκρουπ, καλλιεργώντας την απάτη ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται περιθώρια «φιλολαϊκής» πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, υποστήριξε πως στο προσεχές διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την προστασία κατοικιών από τους πλειστηριασμούς. Η παρεχόμενη «προστασία», σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, αφορά σε λαϊκά νοικοκυριά, που βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής, με εισοδηματικά κριτήρια. Τα νοικοκυριά αυτά θα καλούνται να καταβάλλουν το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος για ποσά μέχρι 25.000 ευρώ και 20% για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις εφαρμόζονται ήδη από τις τράπεζες, οπότε η σχετική νομοθετική ρύθμιση αποσκοπεί βασικά στην ένταση των εκβιασμών, ώστε λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, να αναγκαστούν να προσέλθουν στα γκισέ των τραπεζών...

Ο Γ. Σταθάκης προανήγγειλε και το «ξελάσπωμα» των τραπεζικών ομίλων από τα βαρίδια των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Σε αυτό το πλαίσιο, από τα αποθεματικά του ΤΧΣ θα αξιοποιηθούν ποσά ύψους 3 δισ. ευρώ, με τα οποία θα εξαγοραστούν από τις τράπεζες «κόκκινα» δάνεια στο 50% της αξίας τους. Πρόκειται για δάνεια, που έτσι κι αλλιώς, παραμένουν απλήρωτα, ενώ οι τραπεζίτες θα ενθυλακώσουν νέα ποσά κρατικών ενισχύσεων. Παράλληλα, ο νέος φορέας διαχείρισης στον οποίο θα περάσουν τα προβληματικά δάνεια θα συνεχίσει να έχει αξιώσεις είσπραξης από τους οφειλέτες. Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο, θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΚΤ.

“Ριζοσπάστης” Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015