Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η ενίσχυση της... «υγιούς επιχειρηματικότητας» πάνω απ' όλα

 

Στο βωμό της... «υγιούς επιχειρηματικότητας», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη, συνεχίζει κανονικά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και παράδοσης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στους επιχειρηματικούς ομίλους και καταθέτει τα διαπιστευτήριά της στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, διαβεβαιώνοντας ότι δε θα διαταραχτεί η εξορυκτική δραστηριότητα. Πρόκειται για τα όσα ανέφερε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης στην πρώτη συνάντηση που είχε με τους αρμόδιους συντάκτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός, αφού έκανε σαφές ότι η κυβέρνησή του είναι «υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας», δείχνοντας τι ακριβώς εννοεί, ανέφερε σχετικά με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια πραγματικότητα και δεν μπορεί, σε μια ευνομούμενη πολιτεία, να κατεβάσει ένα διακόπτη και να καταργήσει μια σύμβαση επειδή έτσι το θέλει. Οπως σημείωσε, αυτήν τη στιγμή εκείνο που εξετάζει πια η κυβέρνηση είναι αν η μελέτη της εταιρείας, δηλαδή της «Lamda Development» του ομίλου Λάτση στην οποία έχει καταχωρηθεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, είναι συμβατή με το μητροπολιτικό σχεδιασμό της Αττικής. Ενώ σημείωσε ότι ακόμα η εταιρεία δεν έχει παραδώσει το «μάστερ πλαν» της για να έχει και η κυβέρνηση άποψη. Υπενθυμίζεται ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο υπουργός Π. Λαφαζάνης είχε πει ότι: «Η εξαγορά του Ελληνικού υπήρξε σκανδαλώδης, ενώ τα σχέδια για την αξιοποίηση του Ελληνικού είναι ακραία αντιπεριβαλλοντικά. Εμείς θα επανεξετάσουμε αυτήν τη σκανδαλώδη εξαγορά, με στόχο την ακύρωσή της».

Οσον αφορά την «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές της Χαλκιδικής, μετά από το «είμαστε αντίθετοι στην επένδυση του χρυσού στις Σκουριές» που είχε αναφέρει ο Π. Λαφαζάνης στις προγραμματικές δηλώσεις, χτες ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι ο έλεγχος που διενεργεί το υπουργείο αφορά τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις της εταιρείας, ενώ σημείωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η εξόρυξη στις Σκουριές. Αυτό επί της ουσίας επιβεβαιώνεται και σε δελτίο Τύπου που απέστειλε ο ίδιος στη συνέχεια, για να «διευκρινίσει» τι ακριβώς ήθελε να πει σχετικά με τις Σκουριές: «Διευκρινίζουμε ότι το υπουργείο μέχρι στιγμής έχει προλάβει να εξετάσει μόνο ζητήματα πολεοδομικής φύσης και όχι ουσίας, όσον αφορά την εξορυκτική δραστηριότητα. Με αυτήν την έννοια, φυσικά και δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή εμπεριστατωμένη θέση για το αν θα σταματήσουν κάποιες εξορυκτικές δραστηριότητες, ούτε όμως διαβεβαιώθηκε ποτέ ότι δε θα σταματήσουν».

“Ριζοσπάστης”Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015