Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Στο επίκεντρο η ολόπλευρη ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων

 

Η ολόπλευρη ενίσχυση των επενδύσεων των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς τους είναι το κύριο στοιχείο που καταγράφεται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για το 2014, η οποία δόθηκε την περασμένη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Μάλιστα, ο στόχος της ΕΤΕπ να ενισχύσει τα μονοπώλια με ζεστό χρήμα από την άγρια εκμετάλλευση των λαών, πάει ένα ακόμα βήμα παραπέρα για το 2015, με την εξαγγελία του προέδρου της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, ότι φτάνει στο «διά ταύτα» η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το οποίο θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Τράπεζας και έχει αποστολή να υποστηρίξει, όπως ανέφερε, επενδύσεις και σχέδια «τα οποία παρέχουν σημαντικά βιώσιμα οικονομικά οφέλη», ενώ θα αναλαμβάνει και «το ρίσκο υψηλού κινδύνου όπου ενδείκνυται».

«Με το νέο ταμείο», πρόσθεσε, «η Τράπεζα θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία της, προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσθετες επενδύσεις και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ δεσμεύεται για εξασφάλιση κεφαλαίων στα ευρωενωσιακά μονοπώλια και σίγουρη κερδοφορία. «Το EFSI», τόνισε, «στοχεύει να κινήσει τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια», στο πλαίσιο του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ».

Οσον αφορά την Ελλάδα ο πρόεδρος της ΕΤΕπ ανέφερε ότι «προσβλέπει σε αύξηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων», ενώ καθοριστικό γι' αυτό «είναι η διαδικασία που ξεκίνησε την Παρασκευή με την απόφαση του Γιούρογκρουπ», η οποία, όπως είπε, «ελπίζω ότι θα καταλήξει σε πρακτικά αποτελέσματα τους επόμενους τέσσερις μήνες».

Πιο ειδικά για την Ελλάδα, στην έκθεση αναφέρεται ότι η ΕΤΕπ, από την έναρξη της κρίσης, έχει χορηγήσει χρηματοδότηση ύψους πάνω από 11 δισ. ευρώ. Εως σήμερα, τα δάνεια ανέρχονται σε πάνω από 16,9 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με περίπου 9,4% του ελληνικού ΑΕΠ. Από τα ποσά αυτά βέβαια δεν έχει δοθεί ούτε σεντ για τις λαϊκές ανάγκες (όπως είναι τα αντιπλημμυρικά ή έργα για αντισεισμική θωράκιση κ.λπ.). Αντιθέτως, αυτοί που είδαν... χαρά στην τσέπη τους ήταν, για παράδειγμα, οι κατασκευαστικοί όμιλοι που έχουν αναλάβει τα «μεγάλα οδικά έργα», ενώ, όπως αναφέρεται, δόθηκαν σε επιχειρήσεις συνολικά στην ΕΕ πάνω από 13 δισ. ευρώ στο όνομα δήθεν της μείωσης της ανεργίας των νέων. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα ποσά αυτά δόθηκαν για «έργα που αφορούν τη δημιουργία θέσεων για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων», στα πλαίσια των γνωστών προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας και παροχής τζάμπα εργατικού δυναμικού στους επιχειρηματικούς ομίλους.

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015