Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα, σχέδια για τρίτο «πακέτο διάσωσης»

 

Με φόντο τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου, τα «χρηματοδοτικά» και «δημοσιονομικά» κενά, η συγκυβέρνηση στρέφει το βλέμμα στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών των λαϊκών νοικοκυριών από τους δυσβάσταχτους «μνημονιακούς» φόρους... Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, οι τελικές ρυθμίσεις τμηματικής «διευκόλυνσης» (μέχρι 100 δόσεις) θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το νομοθετικό έργο της συγκυβέρνησης ήταν, εξάλλου, στην ατζέντα χτεσινής σύσκεψης του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του οικονομικού επιτελείου, καθώς και της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου

Με προπέτασμα καπνού τα λεγόμενα «μέτρα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης», ξεκινούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την εφαρμογή της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ. Σε αυτό το πλαίσιο, στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», δημοσιεύτηκε χτες η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για επιστροφή του αδιάθετου αποθεματικού ύψους 11 δισ. ευρώ από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό (EFSF). «Η ελληνική κυβέρνηση έχει τώρα την ευκαιρία να εργαστεί με τους εταίρους για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για την περίοδο μετά τις 30 Ιουνίου 2015 επί τη βάσει της σημαντικής προόδου που σημείωσε η Ελλάδα», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, Κλ. Ρέγκλινκ.

Σε κάθε περίπτωση, η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί με νέα μέτρα και «προγράμματα» και μετά την ολοκλήρωση της 4μηνης παράτασης του τρέχοντος «προγράμματος». Στα εξεταζόμενα αντιλαϊκά σενάρια βρίσκεται και αυτό για ένα νέο «πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης», προκειμένου να καλυφθούν τα «κενά».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Επίτροπος της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, άνοιξε παράθυρο για ένα τρίτο «πακέτο διάσωσης», το οποίο, ανεξαρτήτως ονομασίας, θα συνδεθεί με το επόμενο μνημόνιο. Ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε σχετικά: «Ας περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί». Παράλληλα, υπενθύμισε πως «η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ».

«Κατανόηση» προς τη «νέα ελληνική κυβέρνηση που δεν μπορεί δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα», εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν. Οπως δήλωσε, η προϋπόθεση για την όποια αύξηση των κοινωνικών δαπανών είναι ο «ισοσκελισμός τους με άλλα μέτρα». Είναι, δηλαδή, φανερό ότι ακόμη και τα όποια ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας θα αναπληρωθούν με άλλα «ισοδύναμα» αντιλαϊκά μέτρα.

«Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα», επισήμανε ο Β. Σόιμπλε, μιλώντας στη γερμανική Βουλή, στο πλαίσιο κύρωσης της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, η οποία εγκρίθηκε τελικά με τη στήριξη όλων των κομμάτων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Το ΔΝΤ

Ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, Π. Νογκέιρα, σε δηλώσεις του χαρακτηριστικές για τις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, επεσήμανε στους «Financial Times» ότι η Ελλάδα δεν αναδεικνύεται σε λαμπρό κεφάλαιο στην ιστορία του ΔΝΤ.«Παρακάμφθηκαν κανόνες ώστε το αποτέλεσμα να ταιριάζει στις ανάγκες της Ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα ήταν να πληγεί η αξιοπιστία του θεσμού».

Το ΔΝΤ επικρίνεται για την αλλαγή των κανονισμών που εφαρμόστηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας, χωρίς προηγουμένως να διασφαλιστεί η «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους.

“Ριζοσπάστης” Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015