Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ομπάμα style ...και ιεροί δεσμοί

 

Ομπάμα style ...

Διαβάζουμε: «Ομπάμα style ο Τσίπρας: Τουιτάρει φωτογραφία από τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τους Ευρωπαίους» (ο τίτλος στο site «the Huffington Post»). Γιατί επιλέγει ένα τέτοιο στιλ ο Ελληνας πρωθυπουργός; Μας το εξηγεί σε άλλη στήλη κάποιος Φιλ Αγγελίδης, που, σύμφωνα με το βιογραφικό του, «είχε αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών της πολιτείας της Καλιφόρνια από το 1999 έως το 2007 και υπηρέτησε ως πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διερεύνηση της Οικονομικής Κρίσης». Το σχετικό κείμενο είναι μετάφραση από το «Averting a European Tragedy: Why President Obama Has Gotten It Right», στη «Huffington Post US».

Το άρθρο μιλά για «συνεχόμενη καθοδήγηση από τον Πρόεδρο Ομπάμα και την αμερικανική κυβέρνηση». Γιατί; Απαντά ο αρθρογράφος: «Πρώτα από όλα, η αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε αυτή την κρίσιμη στιγμή θα έθετε σε ρίσκο τη δική μας οικονομική ανάκαμψη».

... και ιεροί δεσμοί

Και, επίσης, γιατί «η Ελλάδα ήταν και παραμένει αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και ζωτικής σημασίας συνεργάτης στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Καθώς βρίσκεται στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και στην πρώτη γραμμή δίπλα στη Μέση Ανατολή, είναι μια κρίσιμη βάση για την προστασία των δυτικών δημοκρατικών συμφερόντων εν μέσω μιας περιόδου αυξημένης μεταβλητότητας, ένοπλης σύγκρουσης και τρομοκρατίας στην περιοχή».

Το καλύτερο το κρατά για το τέλος: «Το 1947, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν κάλεσε το Κογκρέσο να υιοθετήσει το Δόγμα Τρούμαν, το οποίο έσωσε την Ελλάδα από την καταστροφή και την τυραννία κατά τον εμφύλιο με τις, υποστηριζόμενες από τους Σοβιετικούς, κομμουνιστικές δυνάμεις (...) πολλά έχουν αλλάξει μέσα στις επτά δεκαετίες από τότε που ο Τρούμαν διέσωσε την Ελλάδα για τη δημοκρατία. Αλλά δεν έχει αλλάξει αυτό: μια δημοκρατική Ελλάδα συνδεδεμένη με τη Δύση έχει σημασία».

Οποιος δεν κατάλαβε, κακό του κεφαλιού του...

“Ριζοσπάστης” Σάββατο 21 – Κυριακή 22 Φλεβάρη 2015