Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Επεσαν οι πρώτες «μπαταριές» και συνεχίζουν

 

Χωρίς θεαματικά αποτελέσματα έληξε η κεκλεισμένων των θυρών πολύωρη συνεδρίαση χθες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) της ΝΔ, όπου έγινε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και το λόγο πήραν, εκτός του Αντ. Σαμαρά, για πρώτη φορά και πολλοί βουλευτές. Η ηγεσία της ΝΔ παραμένει προσώρας στη θέση της, έστω κι αν από μια σειρά στελεχών μπήκε ανοικτά θέμα επαναπροσδιορισμού της ιδεολογικής φυσιογνωμίας του κόμματος και ριζικών αλλαγών στη λειτουργία του, που ορισμένοι ζητούν να περιλάβει και την ηγετική ομάδα.

«Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη μια τέτοια δύσκολη στιγμή» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Σαμαράς στους επίδοξους δελφίνους. Παράλληλα, τους έριξε το γάντι προκαλώντας τους: «Οποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα προέδρου εδώ και τώρα και να πάρει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες». Πρόσθεσε ότι σκέφτηκε μεν τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, αλλά θα ανακοινώσει εθνική συνδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει διάλογος στη βάση για «επικαιροποίηση» της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος. Επίσης, προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές σχεδόν στον κομματικό μηχανισμό, ανάθεση περισσότερων αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα αλλά και τη δημιουργία νέων οργάνων. Φρόντισε, εξάλλου, να διανθίσει την ομιλία του με κάποιες δόσεις αυτοκριτικής για λάθη και παραλείψεις το προηγούμενο διάστημα, αλλά υποστήριξε πως βασική αιτία της ήττας ήταν ότι οι ψηφοφόροι κατά βάση ψήφισαν «αντιμνημονιακά».

Υπάρχει και η Πολιτική Επιτροπή

Μετά την ομιλία Σαμαρά, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι Κ. Καραμανλής και Ευ. Μεϊμαράκης θέλοντας ίσως να σηματοδοτήσουν ότι δε μετέχουν στα εσωκομματικά αλληλοκαρφώματα ή να μην τα χρεωθούν.

Κατά πληροφορίες: Η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου επανεκκίνησης με όλα τα θέματα ανοικτά. «Οποιος πρόεδρος της ΝΔ έχανε, παραιτούνταν» είπε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, ο Μ. Βορίδης δήλωσε ότι δεν θέλει συνέδριο και ο Αδ. Γεωργιάδης συνέστησε υπομονή, εκτιμώντας ότι «δεν θα αντέξει η κυβέρνηση έως το Πάσχα», ενώ έκανε λόγο για «δεξιά στροφή της κοινωνίας». Ο Β. Κικίλιας είπε ότι η ΝΔ έχει αρχηγό. Στο πλευρό Σαμαρά στάθηκε και ο Μ. Κεφαλογιάννης, αφήνοντας αιχμές κατά της Μπακογιάννη.

Ο Ν. Κακλαμάνης ζήτησε έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης και κάλεσε «όποιος θέλει να διεκδικήσει την ηγεσία να το πει σήμερα». Ο Κυρ. Μητσοτάκης άφησε σπόντες ενάντια στην ηγεσία ότι δεν προχώρησε τις «μεταρρυθμίσεις» και δεν ήταν αρνητικός απέναντι σε έκτακτο συνέδριο. Εκτακτο συνέδριο ζήτησαν και ο Ν. Δένδιας και ο Ευρ. Στυλιανίδης.

Η συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ αναμένεται να συνεχιστεί την Κυριακή στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

“Ριζοσπάστης” Παρασκευή 06 Μάρτη 2015