Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ Με το βλέμμα στραμμένο στις οφειλές του λαού από τα «μνημονιακά» χαράτσια

 

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση των φορολογικών εσόδων του κράτους, σε συνδυασμό με τα λεγόμενα «χρηματοδοτικά κενά» φέρνει στο προσκήνιο τις νέες ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών από τα «μνημονιακά» χαράτσια, ενόψει και της αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ), τους οποίους η συγκυβέρνηση δεσμεύεται να εξοφλεί στο «ακέραιο και εγκαίρως».

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, προωθούνται δύο ξεχωριστές αλληλοσυμπληρούμενες ρυθμίσεις:

  • Με τροπολογία που κατατίθεται άμεσα στο νομοσχέδιο για την «ανθρωπιστική κρίση», η κυβέρνηση προωθεί έκτακτη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με προθεσμία υπαγωγής μέχρι τέλη Μάρτη.Ουσιαστικά, η ρύθμιση αφορά σε χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα τα ποσά των προσαυξήσεων να είναι υψηλότερα από την αρχική οφειλή. Σε κάθε περίπτωση, η αρχική οφειλή θα είναι απαιτητή στο σύνολό της. Με το νέο πλαίσιο, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής θα διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί, ενώ σε περίπτωση καταβολής ενός ποσοστού της αρχικής οφειλής θα αφαιρείται αντίστοιχο ποσοστό επί των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Π,χ. αν κάποιος χρωστά 8.000 ευρώ, από τα οποία τα 3.000 ευρώ είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 5.000 ευρώ είναι προσαυξήσεις, τόκοι και πρόστιμα θα έχει τις εξής «εναλλακτικές» δυνατότητες:

-- Να πληρώσει εφάπαξ ολόκληρο το ποσό της αρχικής οφειλής, δηλαδή 3.000 ευρώ και να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής των υπόλοιπων 5.000 ευρώ.

-- Να πληρώσει οποιοδήποτε κάποιο ποσό «έναντι» της αρχικής οφειλής και να τύχει μιας «έκπτωσης» επί των προσαυξήσεων, η οποία θα υπολογιστεί σε ποσοστό ίδιο με το ποσοστό επί της αρχικής οφειλής που εξοφλήθηκε (π.χ. αν πληρώσει 1.000 από τα 3.000 ευρώ της αρχικής οφειλής, θα έχει «έκπτωση» και κατά 33% στα 5.000 ευρώ των προσαυξήσεων).

Είναι φανερό το γεγονός ότι οι ευνοημένοι θα είναι οι μεγαλύτεροι οφειλέτες, με μεγάλα ποσά προσαυξήσεων, οι οποίοι, έχουν επιπλέον και την οικονομική δυνατότητα της εφάπαξ καταβολής ή της καταβολής μεγαλύτερων ποσών, άρα και της εξασφάλισης μεγαλύτερων «εκπτώσεων».

  • «Τροποποιημένη» θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για την αποπληρωμή μέχρι 100 δόσεις, καθώς πλέον δε θα προβλέπεται «κούρεμα» της αρχικής οφειλής, παρά μόνο «εκπτώσεις» επί των προσαυξήσεων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Ν. Βαλαβάνη, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί μέσα στο 2015, προκειμένου, όπως είπε, να αντικατασταθεί από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, τη Δευτέρα έκανε λόγο για «αλλαγή του ΕΝΦΙΑ προς το αποδοτικότερο» και χαρακτήρισε την αποπληρωμή του τρέχοντος χαρατσιού «πατριωτικό καθήκον»...

“Ριζοσπάστης” Πέμπτη 05 Μάρτη 2015