Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ «Πρώτη δόση» από τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

 

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις με τους «εταίρους» ενόψει του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας

 

Νέα λίστα με τις προτεινόμενες αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» απέστειλε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, προς τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με την παρεχόμενη κυβερνητική πληροφόρηση, προβλέπονται άμεσα μέτρα ενίσχυσης των κρατικών εσόδων, συγκεκριμένα από τη «μεταρρύθμιση» στο διαδικτυακό τζόγο, με το άνοιγμα της αγοράς σε μεγαλοεπιχειρηματίες, καθώς και η συγκρότηση, όπως αναφέρεται, «ειδικού ευέλικτου σώματος» από μη επαγγελματίες με στόχο την «πάταξη της φοροδιαφυγής».

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ορισμένες από τις πρώτες εξειδικεύσεις των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ). Αλλωστε, σε προηγούμενη επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς το Γιούρογκρουπ, προβλέπονται μέτρα, όπως για το Ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ανατιμήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, περιστολή στις δαπάνες όλων των υπουργείων κ.ά.

Η «πρώτη δέσμη»

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, η «πρώτη δέσμη» των μεταρρυθμίσεων ενόψει της ολοκλήρωσης της συμφωνίας, τον Απρίλη, περιλαμβάνει τους παρακάτω 7 άξονες:

  • Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Προβλέπεται ρητά η πλήρης λειτουργία του (αδρανούς σήμερα) Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Το συγκεκριμένο όργανο, με το μανδύα του «ανεξάρτητου φορέα», εντοπίζει έγκαιρα τυχόν δημοσιονομικές αποκλίσεις και «ανισορροπίες», ενεργοποιώντας τους «αυτόματους μηχανισμούς διόρθωσης», που σημαίνουν νέα μέτρα είτε ως προς το σκέλος μείωσης των κρατικών κονδυλίων, είτε αύξησης των αντιλαϊκών φόρων ή συνδυασμό αυτών. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, το «Συμβούλιο» θα συμβάλει στην εξάλειψη μιας «πιθανής τάσης για πρωτογενές έλλειμμα». Είναι, δηλαδή, φανερός ο επιχειρούμενος εμπαιγμός, καθώς ο συγκεκριμένος «θεσμός» έχει πολύ ευρύτερες αρμοδιότητες.
  • Κατάρτιση κρατικού προϋπολογισμού: Αναφέρεται, χαρακτηριστικά, ότι θα υπάρξουν «βελτιώσεις» που θα περιλαμβάνουν τα ανώτατα όρια στις δαπάνες ώστε «να ενισχυθεί η τήρηση του προϋπολογισμού στη διάρκεια του έτους». Είναι φανερό ότι πρόκειται για έναν ακόμη ευφημισμό, προκειμένου να συσκοτίσουν την πολιτική διάλυσης των κρατικών κονδυλίων.
  • «Πάταξη φοροδιαφυγής»: Συγκροτείται σώμα από «μη επαγγελματίες», το οποίο θα ανανεώνεται σε μικρά χρονικά διαστήματα. Οι «ελεγκτές» θα συμπεριφέρονται ως πελάτες, για λογαριασμό των φορολογικών αρχών, ενώ θα είναι καλωδιωμένοι με μικρόφωνο και κάμερα. Ελεγκτές θα μπορούν να είναι και τουρίστες, κυρίως σε ό,τι αφορά περιοχές με διαπιστωμένα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Η συγκυβέρνηση επιδιώκει ουσιαστικά να επιβάλει κλίμα φόβου και καχυποψίας, αλλά και να καλλιεργήσει νοοτροπία καταδότη, βάζοντας στο στόχαστρο και τους μικροεπαγγελματίες.
  • Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Στόχος είναι η είσπραξη των φόρων και των άλλων χαρατσιών που επιβλήθηκαν στα εργατικά - λαϊκά στρώματα κατά τη «μνημονιακή» περίοδο. Οι σχετικές ρυθμίσεις, δήθεν «διευκόλυνσης», αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή, ενώ κινούνται στην ίδια λογική με αυτές που ήδη ισχύουν.
  • Τζόγος στο διαδίκτυο: Λόγος γίνεται για πώληση αδειών σε «παρόχους ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών σε εύλογη τιμή». Σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, τα φορολογικά έσοδα από τη συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, με προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν «έλεγχοι» και συμφωνίες που θα περιορίσουν τον παράνομο διασυνοριακό τζόγο.
  • «Γραφειοκρατία» στο Δημόσιο: Ως πρώτο βήμα «καλής θέλησης» εισάγεται νομοθεσία που θα απαγορεύει στις υπηρεσίες να ζητούν έγγραφα που ήδη υπάρχουν εντός της ίδιας ή άλλης δημόσιας υπηρεσίας.
  • Ισοδύναμα μέτρα: Προκειμένου να καλυφθεί το «κόστος» για τα μέτρα διαχείρισης της «ανθρωπιστικής κρίσης», προβλέπονται η μείωση του λειτουργικού κόστους κάθε υπουργείου κατά 60,9 εκατ. ευρώ και η διαμόρφωση νέου συστήματος ανάθεσης δημόσιων διαγωνισμών, που αναφέρεται ότι θα αποφέρει εξοικονομήσεις ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Διαβουλεύσεις γύρω από το χρηματοδοτικό κενό

Στο μεταξύ, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης συναντήθηκε χτες ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, «η Τράπεζα της Ελλάδος συνδράμει το κυβερνητικό έργο, το συνδράμει βεβαίως μέσα στο πλαίσιο της Συνθήκης και όπου αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τη Συνθήκη. Εχει πολύ μεγάλη σημασία το επόμενο Γιούρογκρουπ να είναι επιτυχημένο και δουλεύουμε όλοι προς την κατεύθυνση αυτή». Επισήμανε ακόμη πως πήρε διαβεβαιώσεις ότι «τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το οικονομικό επιτελείο τις επόμενες τρεις μέρες θα εργάζονται άοκνα, προκειμένου τη Δευτέρα να υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα».

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου διέψευδε πληροφορίες για αίτημα συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ενόψει του Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας. Συνάντηση προγραμματίζεται, όπως αναφέρεται, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 19 - 20 Μάρτη. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, συναντήθηκε χτες στην Ιταλία με τον Ιταλό ομόλογό του, Π. Παντοάν.

Τέλος, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανταποκρίθηκε στη χτεσινή «χρηματοδοτική υποχρέωση» προς το ΔΝΤ, μετά το «σάρωμα» των αποθεματικών δημόσιων φορέων στο οποίο προχώρησε τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, αποπληρώνοντας δόση ύψους 310 εκατ. ευρώ.

“Ριζοσπάστης” Σάββατο 07 Μάρτη 2015