Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Κάνουν τα ίδια με εμάς... »

 

Συνέχιση εφαρμογής του δικού της μείγματος διαχείρισης διαβλέπει η ΝΔ στην προχτεσινή συμφωνία της κυβέρνησης στο Γιούρογκρουπ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κ. Καραγκούνης, δήλωσε σχετικά (σ.σ.: οι υπογραμμίσεις στο κείμενο είναι του ίδιου): «Ερχονται τα ίδια τεχνικά κλιμάκια, οι ίδιοι άνθρωποι, της ίδιας τρόικας, να συζητήσουν με τα ίδια υπουργεία, για να εφαρμόσουν το ίδιο μνημόνιο! Ας βρει ο ΣΥΡΙΖΑ καινούρια ψέματα. Τα ίδια δεν περνάνε πια!».

Στο ίδιο μήκος κύματος, το στέλεχος της ΝΔ κι αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικ. Κακλαμάνης, δήλωνε χτες στο «Mega»: «Δεν είμαι αντίθετος με τη χθεσινή διαδικασία, τώρα με θεσμούς, τρόικα κ.λπ. αυτά είναι για μικρά παιδιά. Αυτοί που έπρεπε να τα καταλάβουν, που άλλα μας έλεγαν προεκλογικά και άλλα μας λένε τώρα, δεν μπορούν να τα καταλάβουν;».

Συμβολή στην... προετοιμασία του αντιλαϊκού εδάφους

Σε αυτό το πλαίσιο, στα κυβερνητικά στελέχη και συνολικότερα στα εγχώρια αστικά επιτελεία, που προετοιμάζουν «απέξω απέξω» το έδαφος για τις νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις (π.χ. με τις δηλώσεις για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις κ.τ.λ.), προστίθενται και τα στελέχη της ΝΔ. Χτες, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος, μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» είπε για τα αποτελέσματα του Γιούρογκρουπ: «Σιγά σιγά, μπαίνουμε στα συγκεκριμένα, αυτά που εμείς σαν Ελλάδα θεωρούμε δυσάρεστα - και επί ΝΔ και επί ΣΥΡΙΖΑ -, αλλά εδώ τα θεωρούν αναγκαία και πιστεύω ότι είναι αναγκαία. Δηλαδή, αν θες να συνεννοηθείς με τους πιστωτές και εταίρους, θα πρέπει να εφαρμόσεις κάποιες πολιτικές. Αρα εδώ υπάρχει μια αίσθηση ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, έχει προετοιμαστεί όμως το έδαφος να αρχίσει μια συγκεκριμένη συζήτηση (...) Ενα ζήτημα στο οποίο έχω κολλήσει και εγώ προσωπικά, αλλά θεωρώ αδιανόητο να υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει, είναι το Ασφαλιστικό. Τραβάει απίθανα λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό, ματαιώνει τα πρωτογενή πλεονάσματα - τα οποία πλέον απειλούνται άμεσα - και οι κανόνες που ισχύουν στη χώρα μας είναι - σε πολλές περιπτώσεις -, πολύ πιο ελαστικοί από τους κανόνες που ισχύουν στις χώρες των πιστωτών. Αυτά πρέπει να τα δούμε σε εθνικό επίπεδο».

Ανήγγειλε και άλλα μέτρα, πέραν των αυξήσεων των συνταξιοδοτικών ορίων και της μείωσης σε συντάξεις και εφάπαξ: «Τα μέτρα - τα οποία θα είναι επώδυνα και θα θίξουν συγκεκριμένες επαγγελματικές και κοινωνικές κατηγορίες -, θα ανοίξουν τον δρόμο για την αναδιάρθρωση του χρέους, άρα θα βγάλουμε λεφτά. Θα ανοίξουν τον δρόμο για να βγούμε στις αγορές και να δανειζόμαστε, δεν σας λέω με τα επιτόκια της Ιρλανδίας, κάτω από το 1%...» είπε, προσπαθώντας να παρουσιάσει ως κέρδος για το λαό την απελευθέρωση κονδυλίων από την εξυπηρέτηση του χρέους και τη φτηνότερη δανειοδότηση του αστικού κράτους για την παραπέρα ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων.

Συνέχεια στις εσωκομματικές διεργασίες

Στα εσωκομματικά, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της ΝΔ, όπου στελέχη, όπως οι Ντόρα Μπακογιάννη και Ν. Δένδιας, ζήτησαν έκτακτο συνέδριο ώστε να συζητηθούν οι θέσεις του κόμματος στις νέες συνθήκες και το θέμα της ηγεσίας, αλλά η πλευρά Σαμαρά το έκλεισε άρον άρον, ο Ν. Κακλαμάνης εκτίμησε ότι «χρειάζονταν ταχύτερα βήματα. Εγιναν μικρότερα, όχι τόσο τολμηρά». Πρόσθεσε: «Οποιος θέλει βγαίνει μπροστά και με παρρησία λέει "διεκδικώ την ηγεσία"», αναφερόμενος στο γεγονός ότι από τους αμφισβητίες Σαμαρά κανείς δεν έχει βγει ανοιχτά να δηλώσει διεκδικητής της προεδρίας της ΝΔ, προσώρας τουλάχιστον.

Ο δε Γ. Κύρτσος έδωσε τη δική του εξήγηση γι' αυτή την ...ατολμία: «Προφανώς η ηγεσία έχει τα προβλήματά της, αλλά ταυτόχρονα και αυτοί που θέλουν να αμφισβητήσουν την ηγεσία έχουν μια εικόνα κουρασμένων ή όχι εξαιρετικά ισχυρών παραγόντων. Δεν θέλω να μπω σε ονοματολογία, αν και έχω αυτό τον πειρασμό... Το βασικό ατού του Αντ. Σαμαρά είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος εξαιρετικά δυναμικός, που να μπορεί να σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, προς το παρόν».

«Η ΝΔ έχει φοβερά προβλήματα στρατηγικής», πρόσθεσε, «και καλό είναι να αρχίσουν να τα συζητούν, χωρίς όμως να τα προσωποποιούν και να μπαίνουν όλα σε προσωπικές στρατηγικές, δηλαδή ποιον θα φάμε και ποιον θα αναδείξουμε».

Πάντως, πληροφορίες επιμένουν πως στο παρασκήνιο συνεχίζονται επαφές και κινήσεις αμφισβήτησης του Αντ. Σαμαρά: Οτι ήδη ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε με τον Ευ. Αντώναρο, ότι επίκειται συνάντηση Αντώναρου - Κακλαμάνη, ότι ετοιμάζεται κείμενο - πολιτική πλατφόρμα των «αμφισβητιών», με τη Μαριέττα Γιαννάκου να έχει κεντρικό ρόλο στο συντονισμό τους, ότι πολιτικό κείμενο ετοιμάζουν και στελέχη της νεότερης γενιάς («35άρηδες»).

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 11 Μάρτη 2015