Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Επικίνδυνη για τους λαούς η εξαγγελία μετατροπής του Ευρωστρατού σε μόνιμο Σώμα

 

Δήλωση για τη σχετική εξαγγελία του προέδρου της Κομισιόν

Επικίνδυνη για τους λαούς της Ευρώπης χαρακτηρίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ την εξαγγελία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, για μετατροπή του Ευρωστρατού σε μόνιμο, διακριτό Σώμα, ως στρατό της ΕΕ, με πρόσχημα τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στόχο την ενίσχυση της επεμβατικής δράσης της ΕΕ, προς όφελος των μονοπωλίων της.

Συγκεκριμένα, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επικίνδυνη για τους λαούς της Ευρώπης εξαγγελία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, για τη μετατροπή του Ευρωστρατού σε μόνιμο Σώμα, αποκαλύπτει πλήρως τον πραγματικό χαρακτήρα της ΕΕ, αυτής της ιμπεριαλιστικής διακρατικής Ενωσης, εχθρού των λαών.

Ο Ευρωστρατός δρα ήδη εδώ και χρόνια σε βάρος των λαών, είτε συγκροτημένος σε ευέλικτους σχηματισμούς μονάδων μάχης ταχείας αντίδρασης της ΕΕ (battle groups), είτε με δεκάδες στρατιωτικές αποστολές στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στο Αφγανιστάν, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η ΕΕ αυτοαναγορεύεται σε περιφερειακό και παγκόσμιο "πάροχο ασφάλειας", προκειμένου να διασφαλίζει τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αιματοκυλούν λαούς, όπως στην Ουκρανία, στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Μάλι κ.α.

Ηδη, με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (KEΠΠΑ) και προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προωθούνται ο συντονισμός της ΕΕ και των στρατιωτικών της σωμάτων με το ΝΑΤΟ και η αλληλοσυμπλήρωσή τους. Αυτή η αντιλαϊκή συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ προωθήθηκε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενώ στην Ετήσια Εκθεση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ γίνεται αναφορά "στην ανάγκη η ΕΕ και το ΝΑΤΟ από κοινού να σχεδιάζουν και να επιχειρούν στρατιωτικά" όπου Γης, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Οι σχεδιασμοί μόνιμου σώματος Ευρωστρατού αφαιρούν το φύλλο συκής από όσους επικαλούνταν διάφορα κάθε φορά προσχήματα για την εμπλοκή της ΕΕ σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Εκθέτει όλες τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, όπως αυτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προκλητικά επιχειρούν να φορέσουν "φωτοστέφανο" στην ΕΕ, την ώρα που αυτή με το όπλο στο χέρι επιτίθεται σε βάρος των λαών και του δικαιώματος οι ίδιοι να καθορίζουν το μέλλον τους. Η ΕΕ όπως και το ΝΑΤΟ δεν αλλάζουν ούτε φιλολαϊκοί οργανισμοί μπορούν να γίνουν. Αντίθετα, μόνο χειρότεροι, πιο επικίνδυνοι για τους λαούς γίνονται. Μέσα στα δεσμά τους καμιά ασφάλεια δεν υπάρχει για το λαό, μόνο νέα δεινά και επικίνδυνες εξελίξεις, όπως αυτές με την ενίσχυση της προκλητικότητας της Τουρκίας και την όξυνση των ανταγωνισμών στην Ουκρανία.

Είναι ανάγκη να βγουν συμπεράσματα χωρίς καμιά αναμονή. Δίχως τις αυταπάτες που συνεχίζει να καλλιεργεί η κυβέρνηση για το ρόλο της ΕΕ, ο εργαζόμενος λαός να αντιτάξει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια τη δική του ισχυρή συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, για τη λαϊκή εξουσία, την απαλλαγή από τα δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 11 Μάρτη 2015