Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΑΓΩΓΟΣ ΤΑΡ Η κυβέρνηση στηρίζει σθεναρά την υλοποίησή του

 

Με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα καθώς και αξιωματούχους της αζέρικης κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου «Socar» και της BP συναντήθηκε χτες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΑΠΕΝ), Π. Λαφαζάνης, με αντικείμενο το έργο του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Π. Λαφαζάνης χαρακτήρισε «εποικοδομητικό» το διάλογο που έχει έως τώρα με τις δύο παραπάνω εταιρείες και επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης στον αγωγό, η οποία «προχωρά στις αναγκαίες ενέργειες για την ταχύτερη υλοποίησή του».

Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να θέσει σε νέα βάση τη διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία εταιρειών που έχει αναλάβει την κατασκευή του ΤΑΡ, προσδοκώντας σε «κάτι καλύτερο» από τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα, ως προς τα αντισταθμιστικά οφέλη, δίχως φυσικά σε καμία περίπτωση να αμφισβητεί τους ευρύτερους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ΕΕ και των μονοπωλιακών ομίλων, στο πλαίσιο των οποίων «χαράχθηκαν» και προχωρούν τα σχέδια κατασκευής του αγωγού.

Ζητά αντισταθμιστικά

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών αντιμετωπίζουν «με θετική διάθεση το αίτημα να ξεκινήσει διάλογος, πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να υπάρξουν τα κατάλληλα αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα». Χτες, συμφωνήθηκε να οριστούν το αμέσως επόμενο διάστημα τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στις κοινές επιτροπές για την εξέταση του θέματος αυτού, «αλλά και των άλλων ζητημάτων που αφορούν στην καλύτερη προετοιμασία για την υλοποίηση του έργου».

Να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στα αντισταθμιστικά οφέλη που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι χαμηλότερες τιμές προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά και συμμετοχή στο κοινοπρακτικό σχήμα διαχείρισης του αγωγού ενδεχόμενο που με πρόσφατες δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της «Socar» δεν απέρριψε, αλλά έθεσε ζήτημα οικονομικού αντιτίμου, ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές προμήθειας δεν έδειξε διάθεση αλλαγής των συμφωνηθέντων όρων.

Με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν και τους εκπροσώπους των εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του αγωγού TAP, συναντήθηκε χτες και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε ενημέρωση «για την πορεία και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου καθώς και για τις θετικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην ελληνική οικονομία».

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 11 Μάρτη 2015