Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΗΛΕΙΑ:- Πείρα από τη δράση μας με αφορμή το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων

 

 

Τεράστιοι κίνδυνοι για την υγεία του λαού του Πύργου από τα σκουπίδια, που εδώ και 7 μήνες κάνουν «βουνά» στους δρόμους...

Τεράστιοι κίνδυνοι για την υγεία του λαού του Πύργου από τα σκουπίδια, που εδώ και 7 μήνες κάνουν «βουνά» στους δρόμους...

Στην περιοχή της Ηλείας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Πύργου, τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο πρόβλημα με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Στα τελευταία 3 χρόνια, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα σκουπίδια βρίσκονται στους δρόμους, με αποκορύφωμα τους τελευταίους 7 μήνες όπου έχει γίνει ελάχιστη αποκομιδή και από συγκεκριμένους χώρους. Τεράστιοι όγκοι απορριμμάτων σε αποσύνθεση απειλούν την υγεία των κατοίκων της πόλης και των χωριών. Ηδη οι γαστρεντερίτιδες άρχισαν να εξαπλώνονται, ιδιαίτερα σε παιδιά και ηλικιωμένους.

Η Κομματική Οργάνωση Ηλείας του ΚΚΕ το προηγούμενο διάστημα ξεδίπλωσε ένα πλούσιο, πολύμορφο πολιτικό πρόγραμμα, που κορυφώθηκε με συγκέντρωση με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Πλατιά συζήτηση με την ανακοίνωση του Κόμματος

Η δουλειά των Κομματικών Οργανώσεων ξεκίνησε με την ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής του Κόμματος. Πραγματοποιήθηκε πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και συνοικίες, κουβεντιάζοντας με τον κόσμο για τους λόγους που έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε η ανακοίνωση: «Οπως σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, έτσι και στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, δυο δρόμοι υπάρχουν και αντανακλούν τους δυο δρόμους ανάπτυξης. Ο ένας δρόμος είναι η ορθολογική και σωστή λύση με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, τον οποίο προτείνει το ΚΚΕ. Ο άλλος είναι η διαχείριση στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ως πεδίο κερδοφορίας για τους καπιταλιστικούς ομίλους, με οδυνηρές συνέπειες στη δημόσια υγεία, στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

 

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη φορέων

Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των συγκυβερνήσεών τους, που μεθόδευσαν το αδιέξοδο που ζούμε σήμερα, για να μας αναγκάσουν να δεχτούμε την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αποδέχεται και υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την επιχειρηματική δραστηριότητα και στον τομέα των απορριμμάτων. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Δημοτικών Αρχών στο Δήμο Πύργου, παλαιότερων και νεότερων, γιατί συμφωνούν και υλοποιούν αυτή την καταστροφική πολιτική».

Τα κέρδη του κεφαλαίου απειλούν τις ζωές και την υγεία του λαού

Η συνέχεια όλης αυτής της δραστηριότητας ήταν η πραγματοποίηση σύσκεψης φορέων του νομού μας, παρουσία του Νίκου Καραθανασόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Εκεί παρευρέθηκαν σύσσωμοι οι επιστημονικοί φορείς του Δήμου Πύργου καθώς και τα Εργατικά Κέντρα Πύργου και Αμαλιάδας, εργατικά σωματεία, αγροτικοί, εμπορικοί, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι κ.ά.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε εισηγητικά: «Σαν ΚΚΕ παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή και συχνά παρεμβαίνουμε στο κρίσιμο ζήτημα της αποκομιδής και επεξεργασίας των απορριμμάτων. Κι έχουμε τους λόγους μας γι' αυτό. Τόσο διαχρονικά, όσο και σήμερα, ιδιαίτερα με όσα βλέπουμε στο Δήμο του Πύργου, αλλά και σε όλο το νομό, η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως έχει σχεδιαστεί και εν μέρει υλοποιείται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, όπου γίνεται προσπάθεια να ξαναμοιραστούν κομμάτια της πίτας από την οποία κερδοφορεί το μεγάλο κεφάλαιο, παρουσιάζει την ακόλουθη εικόνα:

 

Από την εκδήλωση του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

-- Αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς και για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα.

-- Εχει αναδειχθεί σε παράγοντα συνεχούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, που θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, εάν καταφέρουν να επιτύχουν την ολοκληρωτική εκχώρηση της επεξεργασίας των απορριμμάτων στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και την αξιοποίηση των τεχνικών λύσεων με στόχο την κερδοφορία του.

-- Αποτελεί πόλο προσέλκυσης του μεγάλου κεφαλαίου για επενδύσεις, με κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών του και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

-- Αποτελεί, επομένως, ο τομέας αποκομιδής και επεξεργασίας των απορριμμάτων πεδίο και για την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων με την εκχώρηση συνολικά της καθαριότητας και των υποδομών σε επιχειρηματικούς ομίλους».

Πάνω σε αυτήν τη βάση πήραν το λόγο οι παρευρισκόμενοι φορείς. Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις των προέδρων του Δικηγορικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, των Εργατικών Κέντρων Πύργου και Αμαλιάδας και άλλων προσκεκλημένων ότι θα πρέπει η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από δημόσιο φορέα και να μην είναι πεδίο κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Η πρότασή μας για διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τις λαϊκές ανάγκες

Μετά από όλη αυτή τη δραστηριότητα καταλήξαμε στην ανοικτή συγκέντρωση του Κόμματος στον Πύργο, με ομιλητή τον Χρήστο Γιάνναρο, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας - Κεφαλονιάς - Ζακύνθου του ΚΚΕ.

Ο Χρ. Γιάνναρος ανέφερε στην ομιλία του: «Το ΚΚΕ έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα καλοδουλεμένο σχέδιο που στόχο έχει την ολοκληρωτική της παραχώρηση σε ιδιώτες. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Εχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1990 όπου σε συνεννόηση κεντρική εξουσία και Τοπική Διοίκηση έδωσαν τη διαχείριση ενός τόσου σοβαρού ζητήματος στην αρμοδιότητα κάθε δήμου έτσι ώστε και να μην μπορεί να υπάρξει λύση και πολύ εύκολα, όπως έχει δείξει και η ζωή, να το αναλάβουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Δεν το έδωσαν από τότε σε ιδιώτες, γιατί δεν είχε διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο παραχώρησης τέτοιων υπηρεσιών. Οι τοπικές αρχές στο νομό μας (δήμοι - νομαρχία), πάντα πρόθυμες στα κελεύσματα της κεντρικής εξουσίας, προσπάθησαν με μεσοβέζικες λύσεις να διαχειριστούν το ζήτημα και ταυτόχρονα να προετοιμάσουν το έδαφος για την πλήρη παραχώρηση.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σήμερα, με όλα αυτά που βιώνουμε, ο Δήμος Ηλιδας παραχώρησε τη λειτουργία του δεματοποιητή σε ιδιωτική εταιρεία και έδωσε τμήμα της καθαριότητας σε ιδιωτικό συνεργείο.

Ταυτόχρονα, έχουμε και την παρέμβαση της καινούργιας κυβέρνησης με τους 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας. Υπερασπίζονται πλήρως τους υπάρχοντες νόμους που στόχο έχουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Γι' αυτό δηλώνουν ότι τα σκουπίδια είναι ευθύνη αυτού που τα παράγει, ότι πρέπει κάθε δήμος να λύσει από μόνος του το ζήτημα κ.ά. (...)

Η δικιά μας πρόταση δεν χωράει στη λογική των ιδιωτικοποιήσεων, στην πολιτική εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων. Μιλάμε για τη διαμόρφωση ενός νέου Κεντρικού Εθνικού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα που θα υλοποιείται με φορέα το Δημόσιο και αποκλεισμό κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, στον οποίο θα περιλαμβάνονται:

1. Να απομακρυνθούν άμεσα τα σκουπίδια από τον Πύργο σε νόμιμους ΧΥΤΑ με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Συνολική τροποποίηση του χαρακτήρα του Περιφερειακού Σχεδιασμού στη βάση του τρίπτυχου: Φορέας διαχείρισης, χωροθέτηση, μεθοδολογία.

3. Ο καθορισμός προτεραιοτήτων, με πρώτη την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων. Ακολουθεί η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού και του οργανικού κλάσματος. Ενα μέρος των απορριμμάτων να υποβάλλεται σε Μηχανική Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση (ΜΑΚ) σε κεντρικές εγκαταστάσεις, με ανάκτηση σιδηρούχων μέταλλων, οργανικού κλάσματος με παραγωγή κόμποστ - που είναι πολύ χρήσιμο εδαφοβελτιωτικό υλικό - και ξηρού κλάσματος - που είναι μείγμα χαρτιού και πλαστικού - για παραπέρα επεξεργασία. Το μέρος των σύμμεικτων που δεν υπόκειται σε ΜΑΚ, καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας των προδιαχωρισμένων ρευμάτων να οδηγούνται σε Χώρους ασφαλούς Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ).

4. Η απόρριψη κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, μέρους ή του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης. Αποκλειστικά δημόσιος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ, ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας».

“Ριζοσπάστης” Σάββατο 18 Απρίλη 2015