Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Συζητήσεις για «μπίζνες» του κεφαλαίου και δράση κατά του ISIS


Ν. Κοτζιάς - M. J. Zarif
Ν. Κοτζιάς - M. J. Zarif
Την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, μέσω και της ενεργειακής διπλωματίας, αντανακλούν οι επαφές χτες, στην Αθήνα, του πρωθυπουργού και στελεχών της κυβέρνησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν M. J. Zarif. Εγχείρημα που εμπλέκει βαθύτερα το λαό στους κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τις πηγές και τους αγωγούς του καυσίμου και αφορά αποκλειστικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, όπως αυτά αναπτύσσονται σε μια σειρά επιμέρους κλάδους.
Χαρακτηριστικά όσα είπε, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς: «Συζητήσαμε και θα συζητήσουμε για την ανάγκη αναβάθμισης της πολιτικής και πολιτιστικής συνεργασίας. Και ιδιαίτερη σημασία δώσαμε στησυνεργασία μας στα οικονομικά και στην Ενέργεια, τομείς που θα συζητήσουνε και με τον κ. πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον υπουργό Ενέργειας, τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Οπως ξέρετε, πριν μερικές μέρες, υπέγραψα την έναρξη απευθείας πτήσεων από την Τεχεράνη στην Αθήνα και ελπίζουμε αυτό να συμβάλει τόσο στην ανάπτυξη του εμπορίου, όσο και πολύ περισσότερο του τουρισμού. Επίσης, συνέδεσα τη συζήτηση που κάναμε για τα ενεργειακά με τηναξιοποίηση του ελληνικού εμπορικού στόλου, που έχει μεγάλη ειδίκευση στη μεταφορά πετρελαίου και υγροποιημένου αερίου.

«Και καλούς εφοπλιστές έχουμε!»

Ο Κοτζιάς επέμεινε να εμφανίζεται ως πλασιέ π.χ. των Ελλήνων εφοπλιστών, λέγοντας ότι «η ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ιράν στον ενεργειακό τομέα είναι δυνατή και επιθυμητή. Το Ιράν διαθέτει υψηλής ποιότητας και ποσότητας αέριο και ιδιαίτερα πετρέλαιο και η Ελλάδα είναι σε ένα σημείο της γεωγραφίας, που αποτελεί είσοδο για την ΕΕ. Επίσης, η Ελλάδα, ή πιο σωστά, οι Ελληνες εφοπλιστές διαθέτουν μεγάλο στόλο μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και πετρελαίου. Νομίζω ότι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες θα έχει θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο στην Ενέργεια, αλλά και στις Μεταφορές. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό -μετά και από τη συνάντηση που είχαμε στη Βουδαπέστη πέντε κράτη, η Τουρκία, η Ελλάδα, η FYROM, η Σερβία και η Ουγγαρία-, θέλουμε ως Ελλάδα να γίνουμε μία χώρα προορισμός και ταυτόχρονα διέλευσης Ενέργειας προς την Κεντρική Ευρώπη. Νομίζω ότι στους νέους αγωγούς που έχει ανάγκη η περιοχή, θα μπορεί να διοχετεύεται Ενέργεια και από το Ιράν» πρόσθεσε.
Παραπέρα, ο Κοτζιάς σκιαγράφησε την προθυμία της κυβέρνησης να συνδράμει στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Είπε: «Με τον κ. Zarif εκφράσαμε και εκφράζουμε τη θέλησή μας να συμβάλουμε στην ειρήνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και από κοινού εκφράζουμε την ανησυχία μας για τη δράση των τζιχαντιστών.Οπως ξέρετε, η ελληνική εξωτερική πολιτική υπογραμμίζει την ανάγκη σταθεροποίησης όλης της περιοχής και του τριγώνου αποσταθεροποίησης που έχει ως κορυφή του την Ουκρανία, τη Λιβύη στην αριστερή του βάση και τη Μέση Ανατολή στη δεξιά του βάση».

«Να συνεργαστούμε κατά τρομοκρατίας και εξτρεμισμού»

Ο δε Ιρανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «υπάρχει μια εκπεφρασμένη επιθυμία και μια δεδηλωμένη πρόθεση να διευρυνθούν οι σχέσεις μας, να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν, οι συμπληρωματικότητες που θα στηρίζουν τις δύο οικονομίες μας». Προέβλεψε ότι «θα καλλιεργήσουμε τις πολλές δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της Τεχνολογίας, της Ενέργειας, του Τουρισμού, της Γεωργίας και σε πολλούς άλλους τομείς, όπου υπάρχει κοινό συμφέρον μεταξύ των δύο χωρών».
Τόνισε, εξάλλου, ότι «πολιτικά, Ιράν και Ελλάδα έχουν παρόμοιες απόψεις για σειρά θεμάτων, όταν μας δίνεται η δυνατότητα να ανταλλάξουμε περαιτέρω απόψεις και να συνεργαστούμε, ιδίως στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Οπως κι εσείς πολύ καλά το είπατε, κ. υπουργέ, ο εξτρεμισμός αποτελεί τεράστια απειλή για την περιοχή μας και με την επέκταση της παρουσίας του ISIS προς δυσμάς και προς την Αφρική, αλλά και προς ανατολάς, προς την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν, δημιουργείται πρόβλημα (...) Είναι, λοιπόν, κοινή αυτή η απειλή, κοινή η πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και σίγουρα μπορούμε να συνεργαστούμε σε έναν ή και περισσότερους τομείς ως προς αυτό».